Læsetid: 9 min.

Russernes indestængte vrede tyder på, at Putins greb om magten er begyndt at smuldre

De store demonstrationer i Moskva begyndte med utilfredshed hos en relativt begrænset gruppe borgere over de kommende lokalvalg, men har bragt en bredere, indestængt vrede op til overfladen. Styrets gamle kontrakt med moskovitterne synes brudt
Politiet er faret hårdt frem mod demonstranterne i Moskva de seneste uger.

Politiet er faret hårdt frem mod demonstranterne i Moskva de seneste uger.

Vasily Maximov

14. august 2019

MOSKVA – På terrassen til en nyligt renoveret markedshal med udsigt til Moskvas Trubnaya-plads sidder velklædte kunder og drikker mikrobryg og Aperol Spritz til tonerne af loungemusik. Under dem, hvor aftensolen skinner på betonen, jagter hundredevis af urobetjente grupper af unge hen over pladsen og ind i nabogaderne. Dem, de fanger, bliver hårdhændet kastet ind i ventende salatfade.

En høj stemme fra en af politivognenes højtalere skærer gennem musikken på tagterrassen og truer demonstranterne med anholdelse.

Scenen udspillede sig under forrige lørdags demonstrationer i Moskva, og oppositionens krav om fair adgang til de forestående lokalvalg fører fortsat til sammenstød med politiet og det højeste antal anholdelser i nyere russisk historie.

Episoden på terrassen indkapsler de bemærkelsesværdige modsætninger, der udfolder sig i hverdagen under borgmester Sergej Sobjanin, som i de seneste år har præsenteret moskovitterne for et imponerende byfornyelsesprogram, mens den politiske frihed fortsat er yderst begrænset.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Gert Romme
Olaf Tehrani og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Vedel Johansen

Selvfølgelig har det for længe siden begyndt at smuldre. Den oligarkisk reformerede statskapitalisme som USA med EU lydigt på bagsmækken fik indført med den let demokratisk opsminkede liberalstalinist Jeltsins kup og påfølgende hyperliberalistiske chockterapi kunne på sigt ikke få annet resultat end den hybrid af stalinistisk statskapitalisme og oligarkisk nostalgisk feudalkapitalisme som Thatcher, Bushemanden og co hilste velkommen i skikkelse af Putins politiregime og tsaristiske stinkbarok.

At dette regimet økonomisk og militært, bortset fra sine atomvåben, styrkemæssigt er på niveau med det saudiske oliedespoti (som det strukturelt som fossilmonopolist ligner og derfor driver maskepi med i lighed med USAs globaloligarki), er selvfølgelig en omhyggeligt bevaret hemmelighed i NATO og NATOs medier. Der som i alle andre imperialistiske regimer fra Rusland til Kina og Indien er naturligvis enhver trussel om fredeligere forhold det værste man ved, da det vil true ens propagandistiske greb på egne og de militær- og fossilindustrielle kompleksernes vegne, kort sagt hele den kapitalistiske verdensuorden og den urokkelige kurs mod klimatisk, økologisk, socialt og kulturelt sammenbrud https://www.bbc.com/news/world-asia-india-49232374 https://www.wri.org/our-work/topics/water man fører for at sikre sin egen uendelige økonomiske ekspansion til Månen og Mars og videre ud mod Andromedatågen osv.

Det eneste som ser ud til at ville afbryde dette rutinemæssigt galopperende vanvid er den dybe ignorance og senile dekadence det avler i sine protagonister. Med Trump, Clintons, deres pædofile ven og mæcen Epstein, Putin, prins Salman osv. og alle disses mafiøse dunstkredse. Efterhånden som situationen, trods medieindustriens anstrengelser, uundgåeligt begynder at dæmre for folk flest med ekstremvejr osv.

Røgskyen fra dette års enorme skov- og tørvebrande over det meste af Arktis dækker nu et areal større end hele Europas og end treds pct. af USAs areal. A spate of huge fires in northern Russia, Alaska, Greenland and Canada discharged 50 megatonnes of CO2 in June and 79 megatonnes in July, far exceeding the previous record for the Arctic.

The intensity of the blazes continues with 25 megatonnes in the first 11 days of August – extending the duration beyond even the most persistent fires in the 17-year dataset of Europe’s satellite monitoring system.

Mark Parrington, a scientist in the Copernicus Atmosphere Monitoring Service, said the previous record was just a few weeks. “We haven’t seen this before,” he said. “The fire intensity is still well above average.”

He said the affected regions previously registered unusually high temperatures and a low level of soil moisture, which created the perfect conditions for ignition. Globally, June and July were the hottest months ever measured.

Russia has suffered most. Last month, the president, Vladimir Putin, mobilised the army to fight the blazes and four Siberian regions declared a state of emergency. But fires continue to rage. The Earth observation scientist Josef Aschbacher said that in Siberia alone, the two-month inferno had destroyed 4.3m hectares of taiga forest."

https://www.theguardian.com/world/2019/aug/12/arctic-wildfires-smoke-cloud

Omfanget er ifølge forskningen større end noget tilsvarende på mindst titusind år: https://www.pnas.org/content/110/32/13055.abstract . Og brandene viser ingen tegn på at aftage i styrke og omfang, tværtimod. I Alaska er allerede et større areal end alt som brændte i hele fjor i Californien nedbrændt. Samtidig vil den Trump-orienterede guvernør i Alaska i fuld gang med at nedlægge verdens ledende forskningsmiljø på Arktis ved universitetet i Fairbanks: https://insideclimatenews.org/news/19072019/alaska-university-budget-cut... - ren censur af forskning som er livsvigtig for hele menneskehedens umiddelbare og længere fremtid - noget som i virkeligheden er identisk med hvad alle totalitære regimer før også har bedrevet.

Brandene i Sibirien vokser trods at Putin har erklæret undtagelsestilstand, men her er jo Putin også sammen med det saudiske oliedespoti og alverdens andre regimer helt på linie: alle er i praksis glødende klimaignoranter og kører os mod afgrunden med sin business as extremely usual. Alt hvad de siger er, som den verdensledende klimaforsker James Hansen slog fast ved indgåelsen af Paris"aftalen" i november 2015: "Pure bullshiit". Næsten ingen politikere følger bare fjernt med på de helt grundlæggende klimatiske og en lang række dermed nært sammenhængende og lige alvorlige miljømessige kriseudviklinger. De glider rundt i medienes nyliberalistiske fatamorganaer og kommer med udspil af symbolsk valgflæsk, hvis realvirkning er forsvindende overfor de problemer vi står med. De eneste undtagelser fra dette er den canadiske regering som har indført karbonafgift til fordeling som jeg før har skrevet om her https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/20... . Den tyske miljøminister Svenja Schulze fra SPD støtter denne ide sammen med et flertal blandt De Grønne og Die Linke og enkelte i hendes eget parti og i CDU-CSU. De Grønne og partiet Rødt (tilsv Enhedslisten) gør det samme her i Norge sammen med Naturvernforbundet. Det er alt. Al symbolsnakken giver jeg intet for, det er bare sjælestøj. Naturlovene reagerer ikke på andet end reelle og omfattende forandringer i energibrugen mv.

Jan Weber Fritsbøger, Niels Duus Nielsen, Arne Albatros Olsen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Karsten Vedel Johansen: Sikkert interessant, men åbenlyst forkert genre du skriver dig ind i. Kan du lave en pixi?

Bjørn Pedersen

Jeg tænker at netop de unge og unge voksne russere, der er opvokset med "Nashi", Forenet Ruslands ungdomsorganisation, og i den organisation har lært sig at de kan organisere og mobilisere sig og hjælpe deres lokale og nationale samfund, har rystet den ideologiske overbygning og ukritiske loyalitet mod Putin og den måde den russiske stat drives på af sig.

På YouTube findes en russisk YT kanal der, måske temmelig banalt fra et anti-regeringssynspunkt, går op i at filme bilister og motorcyklister der ikke respekterer færdselsreglerne (man kører f.eks. på fortovene) og simpelthen at stille sig i vejen for disse bilister. Kanalen er af en forening, i dag landsdækkende, der kalder sig "Stop Kham" (oversættes på YouTube til Stop a Douchebag, men "kham" kan oversættes til "grov og respektløs uforskammethed". )

Foreningens medlemmer har i overvejende grad, og åbent, været tidligere Nashi'er, men i deres videoer er de ligeså kritiske overfor de oligarker, sikkerhedsfolk og "chekister" (en klasse bestående af medlemmer af efterretningstjenesterne) der får lov at parkere og køre på fortove bare fordi de er af en højere eller beskyttet klasse.

Putin har gjort én ting godt for russerne. Givet dem troen på sig selv og deres egen værdighed som russere tilbage. Han frygter de farvede revolutioner, men hvis han var smart ville han løsne grebet og holde op med at tro at man bør skabe stabilitet via stærk, centraliseret sindelagskontrol.

Poul Kristensen

Er der nogen der kan forklare mig hvad Karsten Vedel Johansen siger? Han er imod noget, klimaforandringer såvidt jeg kan se, men så kan jeg ikke følge det mere. Det er jo nærmest poesi: "Selvfølgelig har det for længe siden begyndt at smuldre. Den oligarkisk reformerede statskapitalisme som USA med EU lydigt på bagsmækken fik indført med den let demokratisk opsminkede liberalstalinist Jeltsins kup og påfølgende hyperliberalistiske chockterapi kunne på sigt ikke få annet resultat end den hybrid af stalinistisk statskapitalisme og oligarkisk nostalgisk feudalkapitalisme som Thatcher, Bushemanden og co hilste velkommen i skikkelse af Putins politiregime og tsaristiske stinkbarok." Og ligeså uforståeligt. Og så er der sådan vendinger som
"mafiøse dunstkredse" og "den dybe ignorance og senile dekadence det avler i sine protagonister."
Altså! Må jeg foreslå Karsten Vedel at han er mindre poetisk, mere konkret og mere forståelig.

Thomas Bindesbøll

Bjørn Pedersen,

For en gangs skyld er jeg ikke enig ganske med dig.

Putin har ikke bragt russerne noget godt. Spørg også lige i anledning af 20-året for mandens blodige debut, f.eks. i Tjetjenien, til de mange ødelagte, overlevende sjæle dernede, der nu kun kan gemme fortsat egen, personlig sorg over massive tab i alle familier, forårsaget af Putins krigsforbrydergeneraler under "ildstormen" mod Groznyj 1999-2000, kombineret med den nuværende daglige overvågnings-terror mod alle civile, hvis de blot vover at ytre mindste kritik, under Quisling-psykopat og Putin-ven nr. 1: Ramzan Kadyrov...

Eller blandt familerne / efterladte til dræbte kritiske stemmer, andre steder i Rusland. De sidste 20 år.

Det er blot et ekkokammer af mandens egen retorik at tale om russerens nu genetablerede "værdighed". Hm ? (Den er der ingen der har taget fra dem, nogensinde. Det er jo derfor de er seje, som folk, trods Stalin, trods Putin).

Derimod kan jeg godt følge dig i din drøm om at det er via Putins egen organisationsiver som f.eks. "Nashi" at der i nu udvikles en opposition, blandt tidligere medlemmer.
De findes, men de er ikke mange.
Ifølge mine forbindelser i Rusland og blandt flygtninge, er det positive nu, at der ud af "ingenting" udspringer en helt ny, meget ung protestbevægelse. Vi får se hvor langt det kan bære. Jeg er ikke optimist. Men demonstranterne fortjener al mulig støtte, så meget desto mere !

Putin vil slå ned på alt og alle der for alvor kan true hans mafia-oligark-fsb-stat, tilsat alle de ny-eller gammel-nationalistiske poper rundt omkring. og den undertrykkelse vil fortsætte. Mens Vesten stadig kun vil komme med et "Fy".

PS: Som du og et par måske andre læsere ved, prøver jeg altid om at minde om glemte Tjetjenien. Men de ER jo glemt. Af uforståelige årsager, ift til de utrolige krigsforbrydelser de blev udsat for af først Jeltsin, siden Putin (og trods terror også fra egne rækker).

For alle interesserede, der ikke ønsker at "glemme" her lige et link til en af få sjældne film, der drejer sig om uhyrlighederne dernede, inklusive det uhyggelige moralske forfald af elendighed i de russiske styrker. Også her bliver en sød knægt forvandlet til en morder
Instruktøren er berømt franskmand bag ved den prisbelønnede film "The Artist" og filmen optaget i Georgien.
Det er barsk kost - som virkeligheden.
Putin burde tvangsindlægges til selv at se den:

"The Search":
https://youtu.be/8VcX8R2Sb4w

Poul Kristensen

@Thomas Bindesbøll: Jeg er helt enig med dig i at russernes angreb på Tjetjenien var helt vildt og vanvittig brutalt og helt ekstremt voldeligt. Men grunden til at Tjetjenerne er glemt - og det er de jo - er at de opførte sig mindst lige så frygteligt som russerne. Tjetjenien er et lillebitte land - under 1,5 mill. indbyggere - men på trods af det optræder de voldsomt meget som terrorrister og rædselsfuldt voldelige muslimske krigere. Husk besættelsen af teatret i Moskva. Som stort set alt hvad tjetjenerne gør, meget tappert men vildt brutalt.

Jan Weber Fritsbøger

Tjetjenien var et af utallige eksempler på krigens væsen, krig er ikke en ædel dyst med heltemodige vindere og tabere, og uddannelsen til soldat er en slags prædæmonisering af mennesker, som gøres i stand til at kaste deres menneskelighed bort, og begå uhyrligheder på samlebånd,
egentlig er det uforståeligt at noget sådant kan forekomme, og det kan det da også kun fordi der fortælles en masse løgnehistorier,
i virkeligheden handler det om at magtmennesker korrumperes af deres magt, og ønsker sig magtmidler med det ene formål at kunne begå overgreb og udøve den ultimative magt,
og dette fører i mine øjne til en konklusion om at vi skal skabe samfund hvor magt ikke er acceptabel,
flade samfund uden ledere men hvor alle til gengæld har indflydelse på egne vilkår men ikke på andres, der skal være regler men de skal alle opstå i konsensus, og ud fra et udgangspunkt om at magt ikke må kunne opstå,
men det samfund er langt langt ude i fremtiden, lige nu må vi bare sørge for at vores retning fører derhen, og det vigtigste her er at forbyde og afskaffe militær globalt og dermed afskaffe krig, lykkes det er vi på vej.

Poul Kristensen

@Jan Weber Fritsbøger: Altså en slags anarkister? Ligesom i stenalderen, hvor alle sloges med alle hele tiden? Alle stenaldersamfund udviklede sig til de voldelige samfund vi har i dag. Næh, jeg tror desværre ikke en hylefis på at folk opfører sig ordentligt medmindre de bliver tvunget til det. Folks umiddelbare reaktion er vi tager bare det vi vil have. Og hvis vi ikke kan få lov, så banker vi bare dem der er imod os. Det kræver mange filosofiske overvejelser og rigtig megen opdragelse og træning før vi forstår hvorfor det er slemt at opføre sig dårligt og hvordan man opfører sig ordentligt.
Jeg læste fornyligt at tilliden mellem mennesker er enestående lav i Rusland. Ikke alene stoler folk ikke på hinanden, de forventer at alle andre er ude på at snyde og bedrage dem. Hvor kommer det fra? Ja, det er den flade struktur man forsøgte at indføre efter revolutionen. De troede at selve strukturen ville forvandle samfundet. Men det fungerer omvendt. En flad struktur er fin, hvis alle er enige om ikke at udnytte den. Hvis ikke, gør det bare alting nemmere for skurkene.