Læsetid: 4 min.

Salvini vil have den fulde magt, men kan ende med at miste alt

Med et voldsomt frontalangreb på sin banemand, Matteo Salvini, træder Giuseppe Conte tilbage som Italiens premierminister. Det bringer Salvini på kurs mod magten, men han kan meget vel have overspillet sin hånd og risikerer at stå tilbage med ingenting, da en fælles front af politiske fjender kan forpurre hans kroning
Inden premierminister Giuseppe Conte indgav sin afskedsbegæring i det italienske senat tirsdag, beskyldte han Matteo Salvini, der sad lige til højre for ham, for at være uansvarlig og uvidende og desuden en autoritær opportunist.

Inden premierminister Giuseppe Conte indgav sin afskedsbegæring i det italienske senat tirsdag, beskyldte han Matteo Salvini, der sad lige til højre for ham, for at være uansvarlig og uvidende og desuden en autoritær opportunist.

Valerio Portelli

21. august 2019

Premierminister Giuseppe Conte gav smilende hånden til sin indenrigsminister Matteo Salvini, da han tirsdag eftermiddag ankom til det italienske senat. Men det skulle bestemt ikke ses som et udtryk for varme følelser.

Det blev tydeligt, så snart Conte tændte for sin mikrofon og gik i gang med et brutalt verbalt frontalangreb på Salvini, den stærkt kontroversielle leder af det højrenationale parti Lega, som har sat alt ind for at vælte sin premierminister med det mål selv at overtage posten som Italiens leder.

»Kære Matteo,« sagde Conte, inden han beskyldte ministeren, der sad lige til højre for ham, for at være uansvarlig og uvidende og desuden en autoritær opportunist, der sætter sine egne interesser over landets ve og vel – og som er direkte farlig for det italienske demokrati og landets udvikling.

»Du siger, at du vil have den fulde magt til at lede landet. Det bekymrer mig,« konstaterede Conte. »Vi har ikke brug for folk, som er magtfuldkomne, men for folk som er ansvarsbevidste.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Steffen Gliese
  • Poul Erik Riis
Jesper Eskelund, David Zennaro, Maj-Britt Kent Hansen, Steffen Gliese og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Zennaro

Ja, hold da op, hvor har Conte ret. Der er virkelig brug for politikere, som vil arbejde for Italien i stedet for deres egne små interesser.

Steffen Gliese

Hvis CinqueStelle ikke havde så travlt med populismen, ville der være rødt flertal - og dermed for den politik, Italien har brug for.

For en del år siden arbejdede jeg i en årrække for en stor italiensk dækfremstillers hovedkontor. Og jeg kan i hvert fald vidne om, at der findes borgere - også veluddannede og veletablerede, der absolut ikke er modne til at deltage i et lands demokratiske udvikling. De er utroligt bevægelige og påvirkelige, og de tager simpelt hen ikke hensyn til landets bedste.

Indtil starten af 2000-tallet var den gennemsnitlige regeringstid for en italiensk regering på 312 dage. Og det siger vel lidt om stabiliteten.

I øvrigt blev det store pavelige parti, De Kristelige Demokrater, tvangsopløst i 1992 efter de omfattende korruptionsskandaler blev afsløret af "Rene Hænder" i 1992, og at lederen af "Rene Hænder" gentagne gange blev forsøgt myrdet.

I øvrigt anslår EU, at den politiske del af korruptionen realistisk set "omsætter" for mere 60 mia. EUR om året. Det mener man i Italien dog er lidt overdrevet, men erkender dog samtidig, at der er indkasseret op til 75 mio. EUR i bøde til korrupte.

Jes Enevoldsen

Ja, det var bestemt en imponerende tale Conte holdt, men man skal altså ikke glemme, at han er ansvarlig for de uhyrligheder, der er blevet gennemført i hans tid som premier. Også selv om de blev opfundet af Salvini og La Lega.
Steffen Gliese, det er store ord at kalde et regering med deltagelse af PD (socialdemokraterne) for "rød", men bevares det er da bedre end La Lega. Det ser ud til at det kunne gå forholdsvis let med at danne en regering 5Stjerner/PD. Det havde allerede været en realitet efter valget sidste år, hvis Renzi ikke havde nedlagt veto for PD. På det tidspunkt havde han og hans fløj magten i partiet og havde fået langt de fleste pladser i PDs parlamentsgruppe. Nu har de mistet magten til den nye partisekretær, Zingaretti, som ligger længere til venstre. Et valg nu ville betyde at Renzis fløj ville miste de fleste af deres parlamentarikere. Derfor har de travlt med at undgå valg før det naturlige udløb af perioden i 2022. En af Renzis folk har lige sagt, at de stemmer for et tillidsvotum til en 5Stjerme/PD regering - før forhandlingerne overhovedet er startet! Sidste år lød det: "Aldrig med 5Stjernerne"