Nyhed
Læsetid: 4 min.

Salvini vil nedstemme sin egen regering og køre solo i spidsen for Italien

Italiens regering er ved at gå fuldstændig i opløsning. Det ene regeringsparti Lega har indkaldt til mistillidsafstemning den 20. august, og regeringens ministre skændes nu åbent om landets indvandringspolitik – et tema, der kan være med til at give Matteo Salvini posten som premierminister
Salvini, lederen af det højrenationale parti Lega, trak i sidste uge tæppet væk under regeringen, hvor han krævede et snarligt nyvalg, der kan bringe ham selv til tops som landets nye premierminister. I denne uge har han tiltrukket opmærksomhed ved endnu engang at udnytte et opgør om migranter til at slibe sin profil som indvandrerfjendsk endnu skarpere for at stå stærkere i en kommende valgkamp.

Salvini, lederen af det højrenationale parti Lega, trak i sidste uge tæppet væk under regeringen, hvor han krævede et snarligt nyvalg, der kan bringe ham selv til tops som landets nye premierminister. I denne uge har han tiltrukket opmærksomhed ved endnu engang at udnytte et opgør om migranter til at slibe sin profil som indvandrerfjendsk endnu skarpere for at stå stærkere i en kommende valgkamp.

Fabio Sasso/ Ritzau/Scanpix

Udland
17. august 2019

Borgerkrigen i den italienske regering er nu total. Det blev for alvor tydeligt, da premierminister Giuseppe Conte torsdag anklagede sin kontroversielle indenrigsminister Matteo Salvini for at være »illoyal« og for at »fokusere som en besat« på indvandring udelukkende for at maksimere sin vælgeropbakning.

Salvini, lederen af det højrenationale parti Lega, trak i sidste uge tæppet væk under regeringen, hvor han krævede et snarligt nyvalg, der kan bringe ham selv til tops som landets nye premierminister.

Og på Salvinis initiativ står Conte foran en mistillidsafstemning i parlamentet den 20. august, som kan tvinge den tidligere juraprofessor til at træde tilbage – blot 14 måneder efter han helt uden politisk erfaring og som aldeles ukendt i offentligheden blev hentet ind for at stå i spidsen for den nydannede populistregering med Lega og Femstjernebevægelsen.

Dengang blev Conte vidt og bredt opfattet som en marionetdukke for regeringens to reelle ledere, Legas Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio. Men nu, hvor han står til at miste sit arbejde, er han begyndt at bide fra sig med kritik af Salvini.

Det sker, da Salvini endnu en gang udnytter et opgør om migranter til at slibe sin profil som indvandrerfjendsk endnu skarpere for at stå stærkere i en kommende valgkamp.

»Jeg vil aldrig blive menneskesmuglernes medsammensvorne,« tordnede Salvini onsdag som reaktion på, at en domstol i Rom underkendte hans forbud mod at lade ngo-skibe bringe nødstedte migranter, som de har reddet i Middelhavet, i sikkerhed i italienske havne. Det betyder helt konkret, at Open Arms, et spansk redningsskib, der i næsten 14 dage har været tvunget til at drive rundt i venteposition med næsten 150 migranter om bord, nu burde kunne få lov til at lægge til i Italien.

Men Salvini modsætter sig domstolens beslutning og nægter fortsat at give Open Arms tilladelse til at komme i havn og lade migranterne gå fra borde.

Det førte til, at premierminister Conte i et ’åbent brev’ på Facebook anklagede Salvini for både at underløbe sin egen regering og for at han »som en besat« reducerer indvandringsproblematikken til blot at være et spørgsmål om at lukke havne, og for at bruge indvandringsdiskussionen til tiltrække sig vælgere frem for at finde løsninger.

»Politik handler ikke kun om magt, men også om at tage et enormt ansvar,« skrev Conte rettet mod Salvini. Og i et forsøg på at understrege, at han selv som premierminister tager ansvar for at lette indvandringspresset på Italien, erklærede han, at seks EU-lande – Frankrig, Tyskland, Rumænien, Portugal, Spanien og Luxemburg – har tilbudt at tage imod migranterne om bord på Open Arms.

Salvini skød hurtigt igen på kritikken fra Conte: »Min kære premierminister, ja, jeg er skyldig i at være besat af italienske borgeres sikkerhed og i at være besat af at bekæmpe menneskesmuglere og de udenlandske ngo’er, som er menneskesmuglernes medsammensvorne. 60 millioner italienere betaler mig for at have denne besættelse.«

Salvinis vinderstrategi

I et yderligere tegn på, at regeringen er i opløsning, så er Femstjernebevægelsen – der ellers hidtil har lagt sig i slipstrømmen af Salvinis linje på indvandringsområdet – nu begyndt at gøre oprør mod hans politik.

Forsvarsminister Elisabetta Trenta fra Femstjernebevægelsen nægtede torsdag at lade forsvarets skibe håndhæve Salvinis forsøg på at blokere for redningsskibet Open Arms.

»Jeg har taget denne beslutning på baggrund af både et solidt juridisk grundlag og ved at lytte til min samvittighed. Vi må ikke glemme, at bag uenighederne i de sidste dage findes børn og unge mennesker, som har lidt under vold og misbrug af enhver slags,« skrev hun i en meddelelse om migranterne om bord på Open Arms.

Men for Salvini er det tydeligvis en vinderstrategi at fastholde en stram kurs på indvandringsområdet. Det er den – sammen med en hård kritik af EU – som har gjort ham umådelig populær blandt vælgerne. For blot seks år siden blev Lega kun støttet af seks procent af italienerne. Ved valget i marts sidste år fik partiet 17 procent. En andel, der voksede til 34 procent ved europaparlamentsvalget i maj. Og ifølge meningsmålinger kan Salvini og Lega ved et nyvalg få helt op i nærheden af 40 procent af stemmerne.

»Hvad er smukkere, mere demokratisk og mere værdigt end at lade folket stemme,« sagde Salvini i en tale til senatet tirsdag – blot halvandet år efter italienerne sidst var ved valgurnerne.

Politisk modstand

Salvinis forsøg på så hurtigt som muligt at få et nyt parlamentsvalg, så han kan få omsat opbakningen til reel politisk magt, bliver dog mødt af betydelig modstand fra andre partier. Salvini ønskede en mistillidsafstemning om Conte-regeringen allerede i denne uge, men et flertal i parlamentet skubbede afstemningen til næste uge.

Samtidig er der voksende spekulationer om Femstjernebevægelsen og centrum-venstre-partiet PD kan danne et alternativt flertal i parlamentet, som kan forhindre et nyvalg og holde Salvini fra magten – og muligvis forlænge Contes tid som premierminister.

Lige nu tyder det dog mest af alt på, at Conte vil blive stemt ned den 20. august, hvilket vil tvinge ham til at træde tilbage. Derefter vil det være op til præsident Sergio Mattarella at beslutte, om der skal findes et alternativt flertal, udskrives nyvalg, eller om man skal indsætte en teknokratregering, der i det mindste kan få gennemført en finanslov for 2020.

Hvis han vælger at udskrive valg, vil det formentlig finde sted i oktober. Salvini kan danne en flertalsregering alene med Lega, hvis partiet opnår 40 procent af stemmerne. Ellers er det mindre højreekstreme parti Fratelli d’Italia (Italiens Brødre) klar til at støtte ham. Den tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti Forza Italia kan også komme i spil som støtteparti.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort denne uge i avisen Corriere della Sera står Lega til 38 procent af stemmerne, mens Fratelli d’Italia og Forza Italia ligger på henholdsvis otte procent og 6,5 procent. Centrum-venstre-partiet PD har en opbakning på 23 procent, mens Femstjernebevægelsen med 16,5 procent er mere end halveret i forhold til valget marts sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her