Læsetid: 4 min.

Skæbnevalg i Østtyskland: AfD står til at give den tyske regering to blå øjne – men næppe knockout

Alternative für Deutschland står til solid fremgang ved søndagens østtyske delstatsvalg i Sachsen og Brandenburg, mens de tyske regeringspartier CDU og SPD kan slippe med grimme prygl. Situationen er et tilspidset udtryk for fragmenteringen i tysk politik
Ministerpræsidenten i østtyske Sachsen, Michael Kretschmer, bruger i valgkampen alle tricks for at komme i snak med borgerne og overbevise dem om, at de skal stemme CDU i stedet for Alternative für Deutschland. Her griller han pølser i provinsbyen Arnsdorf. Men hans forehavende ser kun ud til at få middelmådig succes i det ene af søndagens to skæbnevalg i Østtyskland, som vil undergrave magten og autoriteten yderligere i Merkels parti og regering.

Ministerpræsidenten i østtyske Sachsen, Michael Kretschmer, bruger i valgkampen alle tricks for at komme i snak med borgerne og overbevise dem om, at de skal stemme CDU i stedet for Alternative für Deutschland. Her griller han pølser i provinsbyen Arnsdorf. Men hans forehavende ser kun ud til at få middelmådig succes i det ene af søndagens to skæbnevalg i Østtyskland, som vil undergrave magten og autoriteten yderligere i Merkels parti og regering.

Sebastian Kahnert

31. august 2019

Michael Kretschmer griller pølser til borgerne i en saksisk landsby. Michael Kretschmer diskuterer med højreradikale i Chemnitz. Michael Kretschmer taler med forbipasserende på torvet i en tysk-polsk grænseby.

Michael Kretschmer taler kort sagt med alle. Midt i valgkampen når han endda at ryste hånd med Putin i Moskva, hvorefter billedet til hans store fornøjelse ryger rundt i pressen i Østtyskland, hvor et tættere forhold til Rusland står højt på højrefløjens ønskeseddel.

Den 44-årige Michael Kretschmer er fra Merkels CDU – og han er ministerpræsident i den østtyske delstat Sachsen.

Det er ikke overdrevet at sige, at Kretschmer i slutspurten op til søndagens to skæbnevalg i de østtyske delstater Sachsen og Brandenburg har kæmpet røven ud af bukserne. Han er fast overbevist om, at den direkte kommunikation med borgerne er den eneste måde at vinde nogle af de 25 procent østtyske protestvælgere tilbage, som agter at stemme på valgets store sejrherre: Alternative für Deutschland (AfD).

Sikker nedsmeltning

Kretschmers arbejde ser ud til at give pote i Sachsen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

30 år uden mur er dæleme nok. Muren må genopbygges. Mutti udvises til Uckermark og AfD til det 3. rige.

Hvordan var det nu Hacks digt var?

Wer kann die Pyramiden überstrahlen?
Den Kreml, Sanssouci, Versailles, den Tower?
Von allen Schlössern, Burgen, Kathedralen
Der Erdenwunder schönstes war die Mauer.
Mit ihren schmucken Türmen, festen Toren.
Ich glaub, ich hab mein Herz an sie verloren.

Jørgen Mathiasen

Brandenburg og Sachsen har tilsammen godt 5 mio. indbyggere, mens det største forbundsland, Nordrheinvestfalen har godt 18 mio. Allerede af den grund kommer de to landdagsvalg ikke til at bestemme tysk politik, men da vælgerne i øvrigt gjorde henholdsvis SPD og CDU til største parti er det en anden grund til, at Berlin ikke kommer til at ligge søvnløs over valgresultaterne.

De to største skrumper dog, mens de grønne vokser. Det er en anden tendens i valget, og hvis disse partier, som antageligt komme til at danne regering i det mindste i Sachsen kunne sørge for, at fornemmelsen i de to forbundslande af at være anden klasses borgere blev reduceret, så ville det også reducere AfD.