Note
Læsetid: 2 min.

Skovbrande hærger Amazonas

Skovafbrændinger i Brasiliens regnskov har ført til, at Amazonas brænder på tredje uge. Præsidenten mener, at ngo’er har påsat brandene for at miskreditere ham
En mand arbejder med skovrydning i Iranduba, Amazonas i Brasilien den 20. august, 2019. Alene den seneste uge er der registreret 9.500 skovbrande i Amazonas.

En mand arbejder med skovrydning i Iranduba, Amazonas i Brasilien den 20. august, 2019. Alene den seneste uge er der registreret 9.500 skovbrande i Amazonas.

Bruno Kelly

Udland
24. august 2019

Verdens største regnskov, Amazonas, er lige nu præget af ukontrollerede skovbrande forårsaget af skovafbrændinger. Ifølge Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning (INPE) har der i år været 39.194 brande i regnskoven. Det er en stigning på 77 procent i forhold til samme periode i 2018.

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro fra den yderste højrefløj har beskyldt ngo’er for at have påsat brandene. Ifølge Bolsonaro skulle de have gjort det for at bringe regeringen i miskredit, efter at den har skåret i den statslige støtte til ngo’erne.

»Det kunne være, jeg siger ikke, at det er, en kriminel handling foretaget af ngo-folk for at miskreditere mig og Brasiliens regering,« siger Jair Bolsonaro om brandene.

Præsidenten kunne ikke fremlægge beviser for påstanden.

Ifølge The Guardian er Bolsonaros beskyldninger mod ngo’erne et forsøg på at aflede den voksende kritik fra det internationale samfund, som går på hans manglende beskyttelse af regnskoven.

Ny miljøpolitik

Bolsonaro, som beskrives som skeptisk over for miljøhensyn, har, siden han trådte til som præsident i januar, lovet at udvikle landbrug og minearbejde i Amazonregionen. Desuden har præsidenten reduceret indsatsen mod ulovlig skovrydning.

Den nye miljøpolitik har mødt kritik fra ngo’er, som mener, at den opmuntrer skovhuggere, bønder og minearbejdere til at afbrænde skov ulovligt. Resultatet er det stigende antal skovbrande, som langt overvejende er påsat af mennesker.

»Stigende skovrydning og skovafbrænding er resultatet af antimiljøpolitikken,« siger Marcio Astrini, Greenpeace Brasilien’s offentlige politikkoordinator, til Reuters.

Dr. Alencar, direktør for forskning ved Amazon Environmental Research Institute i Brasilien, er overrasket over stigningen i skovbrande i forhold til sidste år. Bønderne brænder nemlig typisk mest skov af i tørkeperioden fra august til november.

»Jeg er bekymret. Vi er kun i begyndelsen af brandsæsonen. Det kan nå at blive meget værre,« siger dr. Alencar til The New York Times.

Rydningen af skoven er alvorlig, fordi skoven rummer et unikt dyre- og planteliv og samtidig spiller en afgørende rolle i at absorbere CO2 i takt med, at den globale opvarmning stiger.

2019 hårdt ramt

Fra 2013 til 2016 steg antallet af skovbrande i hele Brasilien fra omkring 35.000 til 70.000. Herefter faldt antallet af brande indtil 2018 for derefter at stige til den hidtidige rekord på over 74.000 brande i hele Brasilien i år.

Tallene er opgjort af Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning (INPE). Efter offentliggørelsen af tal, der viser den øgede skovrydning, fyrede præsidenten i sidste uge direktøren for instituttet, Ricardo Galvão.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

David Zennaro

Ja, vi vil bare gøre ALT for at miskreditere ham.