Læsetid: 6 min.

Slaget om Görlitz viser, hvor langt de gamle partier vil gå for at holde AfD fra magten

Den smukke østtyske pensionistby Görlitz på grænsen til Polen bliver kaldt fremtidslaboratorie for tysk politik og for omgangen med Alternative für Deutschland: Skal man gøre alt for at holde AfD fra magten, eller vil det blot øge partiets enorme optur i Østtyskland?
Den 73-årige görlitzer Johannes Witoschek på sin lille Cafe Altstadtkrone. Efter Murens Fald var han med i de politiske slag i den kaotiske tid frem mod genforeningen, hvor de vesttyske investorer væltede ind over byen. »Meget gik skævt. Men se dig omkring, se hvor smukt her er. Her var fuldstændig slidt op og forfaldent for 30 år siden. Det er da en kæmpesucces. Alligevel proteststemmer især de ældre. Det er følelser. Frygt. Forståelse. Derfor må vi aldrig holde op med at pege på alt det positive.«

Den 73-årige görlitzer Johannes Witoschek på sin lille Cafe Altstadtkrone. Efter Murens Fald var han med i de politiske slag i den kaotiske tid frem mod genforeningen, hvor de vesttyske investorer væltede ind over byen. »Meget gik skævt. Men se dig omkring, se hvor smukt her er. Her var fuldstændig slidt op og forfaldent for 30 år siden. Det er da en kæmpesucces. Alligevel proteststemmer især de ældre. Det er følelser. Frygt. Forståelse. Derfor må vi aldrig holde op med at pege på alt det positive.«

Peter Nygaard

10. august 2019

GÖRLITZ – »Hvis Görlitz falder, falder Sachsen og derefter hele Tyskland.«

Det lyder som storpolitik fra en historiebog. Men i virkeligheden er det et af de mest brugte citater fra det mest omtalte lokalvalg i Tyskland i nyere tid: Et valg i juni til borgmesterposten i den smukke by Görlitz, der er blevet udråbt til at være et »fremtidslaboratorie« for hele Østtyskland.

Sebastian Wippel fra Alternative für Deutschland stod på nippet til at blive Tysklands første AfD-overborgmester, og det var hans egen påstand, at det kunne føre til både Sachsens og Tysklands »fald« i armene på AfD, der i meningsmålingerne også ligger til at vinde delstatsvalget i Sachsen til september.

Dernæst kommer valgene i de østlige delstater Brandenburg og Thüringen, hvor AfD også har en realistisk chance for at blive største parti. Sker det, kan det blive dødsstødet for hele den tyske regering.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Erik Karlsen
  • Christian Mondrup
Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Erik Karlsen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Okay - det er vist tid at snakke klartekst.

Der var en grund til, at Tyskland blev delt i 1945: Ethvert halvvejs fornuftigt menneske kunne se, at Preussen og Ruhrdistriktet helst skulle ligge i forskellige lande. Preussen, med hele egnens kadaverdisciplinerede, demokratiforagtende og bundreaktionære kultur egner sig perfekt til et diktatur. Hvad var det franskmanden Mirabeau sagde i 1700-tallet: - Andre lande har en hær. Preussen er en hær med et land.

Prøjserne arrangerede sig fint med kejserdømmets vanvid, de hyggede sig glimrende i det 3. rige, kaldte sig selv de røde preussere, da die Heimat var en arbejder- og bondestat. Og de vil, selvfølgelig, have det fint med et AfD-regime.

Vi, i Danmark, har til gengæld et problem med Afd. Hvad stiller vi op med et ekstremt tysk parti, hvor der i topledelsen er folk, hvis familie i århundreder har villet gøre os til en tysk delstat? Som har fået foragten for Danmark ind med modemælken? Og som nu er på vej tilbage til magten...

Jørn-Erik Rasmussen

"....franskmanden Mirabeau sagde i 1700-tallet: - Andre lande har en hær. Preussen er en hær med et land." Indsigtsfuldt sagt - som optakt til Napoleon´s totale krig i Europa!
Her for en let nuancering af det tidligere Preussen: https://www.kristeligt-dagblad.dk/historie/frederik-den-store-oplysnings...
Du kan ogå læse lidt af preusseren Kant. F.eks "Hvad er oplysning" og "Til den evige Fred"
Bare for at se en anelse mindre fordomsfuldt og entydigt på historien (om Preussen)

Morten Hjerl-Hansen

Jeg ved ikke hvad jeg finder mest morsomt. De tyske intellektuelle som river sig, totalt humorforladt, i håret over AfD foran det såkaldt dannede tyske borgerskab eller de danske puslingestudenter, også humorberøvede og i designertøj, der valfarter til Berlin. Tyskland skal kontrolleres af udenlandske NGOer. Stålunionen EU har ikke den mulighed. Jeg anbefaler uddeling af prisen for *mest tyske idé*.

Morten Hjerl-Hansen

Undskyld til alle med tyske venner og familiemedlemmer for ovenstående indlæg. Jeg lider vist af den vrangforestilling at den tyske nationalkarakter er hovedårsagen til "det hele" og det var ikke meningen at puste til det tyskerhad mange andre danskere desværre også lider under. Jeg tror tyskere har humor og jeg har dummet mig gevaldigt. Det må man i øvrigt gerne når man husker at sige undskyld bagefter.

jens christian jacobsen

Mig ik forstå. Hvad er det egentlig du undskylder? At tyskere alligevel har humor? At danskere valfarter til Berlin? At Afd findes? At Tyskland findes ?

René Arestrup

Gør som i Danmark, luk dem ind i varmen. Det gør ond et stykke tid, men på et tidspunkt vil de uvægerligt udstille deres egen uformåenhed - og blive sablet ned af vælgerne.