Baggrund
Læsetid: 5 min.

Sport skal skaffe prestige til Orbáns Ungarn

I denne weekend køres der Formel 1 på den legendariske Hungaroring nord for Budapest. Med 200.000 besøgende er den årlige sportsbegivenhed ikke alene Ungarns største, den er også blevet et luksuriøst mødested for den sportsgale premierminister Viktor Orbán og hans lyssky oligarker. Sport kan vække folkets nationale stolthed, mener han
I Ungarn er sport og politik uløseligt forbundet. Og selv mener Orbán, at sport kan samle nationen og medvirke til at genskabe fordums storhed. Her er det fra træningen forud for Formel 1-løbet nord for Budapest på søndag.

I Ungarn er sport og politik uløseligt forbundet. Og selv mener Orbán, at sport kan samle nationen og medvirke til at genskabe fordums storhed. Her er det fra træningen forud for Formel 1-løbet nord for Budapest på søndag.

Ritzau

Udland
3. august 2019

MOGYORÓD - På grund af banens 14 snørklede sving er det noget nær umuligt at overhale på Hungaroring. Starter man i pole position, kan man med høj sandsynlighed holde alle forfølgerne bag sig gennem hele løbet. På samme måde har det vist sig noget nær umuligt at vriste magten fra premierminister Viktor Orbán, der med solide forspring har vundet alle politiske valg i landet siden 2010.

I Ungarn er sport og politik uløseligt forbundet – tættere end i noget andet europæisk land. Og selv mener Orbán, at sport kan samle nationen og medvirke til at genskabe fordums storhed.

»Sport kan genoprette Ungarns selvrespekt. Hvis vi forener vores indsats, kan vi spille op med enhver nation i verden – selv dem, der er større end os – uanset om det gælder kultur, videnskab eller sport,« som premierministeren konstaterede for et par år siden.

Da Budapest i 2019 fik tildelt æren som årets europæiske sportshovedstad, holdt Orbán sig heller ikke tilbage:

»Bortset fra verdensmesterskaberne i fodbold, som er en anden sag, så findes der ingen større verdensbegivenhed, som Budapest ikke er i stand til at afholde,« lød det selvsikkert fra den særdeles sportsglade – og til tider sportsgale – premierminister.

Alle de store har vundet på Hungaroring

Det årlige Formel 1-racerløb i Ungarn er imidlertid ikke Viktor Orbáns opfindelse. Historien om Hungaroring strækker sig helt tilbage til midten af 1980’erne, hvor den britiske løbsledelse med legenden Bernie Ecclestone i spidsen ønskede et Grand Prix i kommunisternes højborg, Moskva.

Man indledte forhandlinger med sovjetregimet, men ideen blev aldrig til noget. I stedet vendte Formel 1-folkene blikket mod Ungarn, der var kendt som ’den gladeste barak i lejren’ bag Jerntæppet.

Først legede man med tanken om at anlægge en bane inde i Budapests gader med målområde i Népliget-byparken.

Det lokale bystyre besværliggjorde dog ideen om et ’ungarsk Monte Carlo’, og i stedet fik man øje på et område nær landsbyen Mogyoród cirka 20 kilometer nordøst for hovedstaden.

Her var der god plads til at anlægge den godt fire kilometer lange Hungaroring, som siden åbningen i 1986 har været fast inventar i Formel 1-cirkusset.

Senna, Schumacher, Häkkinen og Hamilton – alle de dygtigste racerkørere har vundet løbet på den snørklede Hungaroring. Og begivenheden i Mogyoród har i årtier været landets største sportsbegivenhed og et regionalt tilløbsstykke med omkring 200.000 tilskuere hvert år.

En lukrativ forretning for staten

Alligevel var Formel 1 længe en gedigen underskudsforretning for de ungarske ejere af Hungaroring. Bernie Ecclestones kapitalistiske F1-organisation skovlede milliarder ind på arrangementet, så pengene forsvandt ud af Ungarn.

Lige indtil Viktor Orbán kom til magten i 2010. Han gjorde foretagendet 100 procent statsstyret og udpegede selv den nye ledelse.

Til manges forbløffelse udråbte Orbán sin gamle kammerat Zsolt Gyulay til ny ejer af Hungaroring – en tidligere olympisk kajakroer uden nævneværdig erfaring med motorsport.

Manøvren mindede til en vis grad om det, Orbán-regeringen foretog sig i en anden branche, hvor vennen og Hollywood-produceren Andy Vajna blev hentet hjem for at skabe økonomisk orden i den underskudsramte ungarske filmindustri.

Både Gyulay og den nu afdøde Vajna fik imidlertid succes og steg hurtigt i graderne på listen over de rigeste og mest indflydelsesrige personer i Ungarn. Ifølge Zsolt Gyulay, den nu 54-årige Hungaroring-ejer, har racerløbet i dag adskillige positive effekter på den nationale økonomi.

»Investeringen i Hungaroring er en meget lukrativ forretning for staten,« har han udtalt til The Budapest Times.

Og når Viktor Orbán i denne weekend sætter sig i VIP-logen på Hungaroring, vil de fleste af hans nærmeste allierede pengemænd sandsynligvis være ved hans side, sådan som det har været tilfældet de forrige år.

Heriblandt barndomsvennen Lörinc Meszaros, der i løbet af et årti er gået fra at være selvstændig gasinstallatør i hjembyen Felcsút til i dag at være Ungarns rigeste mand – primært takket være tildelingen af en lang række EU-støttede byggekontrakter i milliardklassen.

»Gode forretningsaftaler behøver ikke kun at blive indgået på fodboldstadioner eller golfbaner,« som Zsolt Gyulay formulerede det med tydelig henvisning til stadionet i Felcsút, der er kendt som det sted, hvor Viktor Orbán på kampdage gerne mødes med sine oligarker.

»Min kone kan ikke lide stadionet«

Felcsút, hvor Orbán og Meszaros voksede op, er en søvnig landsby med 1.700 indbyggere. Byens nybyggede fodboldstadion ligger klods op ad Orbáns gamle residens og kan huse 3.800 tilskuere – altså mere end dobbelt så mange som byens indbyggertal.

Stadionet er sjældent fyldt, men det er logerne til gengæld, og på kampdage dominerer de dyre tyske bilmærker ude på parkeringspladsen. Klubben er opkaldt efter fodboldlegenden Ferenc Puskás, selvom han ikke havde nogen særlig forbindelse til denne del af Ungarn. Og af de idrætsforeninger, som alle ungarske statsborgere kan donere et årligt skattefradrag til, er Orbáns lokale klub den, der modtager det højeste beløb.

»Min kone kan ikke lide stadionet,« fortalte Viktor Orbán sidste år til The Guardian.

»Hun siger, det ødelægger udsigten fra køkkenvinduet.«

Da Clinton ringede midt i fodboldkampen

Premierministerens ubetingede forelskelse i sporten stammer ikke mindst fra hans egen fortid som semiprofessionel fodboldspiller.

I sin første regeringsperiode tilbage i 1998-2002 spillede Orbán stadig på det lokale hold i weekenderne. Og han har flere gange fortalt om dengang, han i 1999 blev kaldt ud til sidelinjen under en træningskamp, fordi Bill Clinton var i telefonen.

Legen er siden blevet til alvor for Ungarns magtfulde leder. Sport er nu big business – hvad enten ungarerne ønsker det eller ej.

Siden Orbán vendte tilbage til magten i 2010, er statens investeringer i sport steget med 400 procent. Sportssektoren udgør i dag mere end halvdelen af, hvad der bruges af skattekroner på hele socialsektoren i EU’s næstfattigste nation.

Orbán-regeringen har ialt finansieret byggeriet af 32 nye og renoverede – men ikke særlig velbesøgte – fodboldstadioner over hele Ungarn, ligesom der blev spenderet milliarder af forinter på at få OL til Budapest i 2024, før regeringen modvilligt måtte trække kandidaturet som følge af korruptionsanklager fra oppositionen.

Sport og nostalgi skal vinde folkets hjerter

Til at afholde Formel 1 på Hungaroring er der frem til 2026 afsat næsten tre milliarder kroner på statsbudgettet.

Ifølge finansminister Mihály Varga kan Ungarn se frem til at få pengene »fem til seks gange igen«.

Det tvivler journalisten Tamás Bodoky dog på. Han er redaktør på landets største undersøgende medie, Atlatszo, som gennem flere år har gravet i tallene.

»Regeringen bruger en irrationel stor del af skatteborgernes penge på sport,« konstaterer Tamás Bodoky.

Hans medie har blandt andet dokumenteret, at det hovedsagelig er byggefirmaer med forbindelse til regeringen – heriblandt førnævnte Meszaros – der profiterer af de storslåede sportsprojekter.

»Et flertal af ungarerne får slet ikke gavn af investeringerne. Meget få mennesker tager på stadion for at se ungarsk fodbold, og 80 procent af tilskuerne på Hungaroring er udlændinge,« påpeger han.

Tamás Bodoky betegner desuden Orbáns mange investeringer i sport som et forsøg på at skaffe mere prestige til Ungarn – og til dels rette op på landets efterhånden noget blakkede ry.

»Regeringen bruger i forvejen mange penge på at markedsføre Ungarn positivt i udlandet, og det store fokus på sport er ligeledes et forsøg på at ændre folks opfattelse af Ungarn.

Man vinder ikke magt, popularitet eller national stolthed ved at investere i sundhed eller uddannelse. Sportslig storhed og nostalgi er en hurtigere vej til folkets hjerter,« slutter Tamás Bodoky.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Med en indledning “sportsgale premierminister og hans lyssky oligarker . .” er stilen lagt.