Læsetid: 4 min.

Storbritannien risikerer at købe et vrag af brugtvognsforhandleren Donald Trump

USA lover igen Storbritannien en ny frihandelsaftale efter Brexit. Hvad aftalen indeholder er dog en anden snak. Det er som bekendt en uhyre ugunstig situation at forhandle om køb af en bil, hvis sælgeren ved, at man ikke har andre muligheder for at komme hjem end at købe bilen
Donald Trump har slået sig op som den ultimative wheeler-dealer-præsident, og det vil efter al sandsynlighed indebære, at der venter hårde forhandlinger forude for Storbritannien

Donald Trump har slået sig op som den ultimative wheeler-dealer-præsident, og det vil efter al sandsynlighed indebære, at der venter hårde forhandlinger forude for Storbritannien

Jim Watson

12. august 2019

LONDON – Boris Johnsons regering ser ud til at styre målrettet mod et no deal-Brexit den 31. oktober. Skulle Brexit-balladen virkelig ende der, bliver der et akut behov for bilaterale handelsaftaler med vigtige handelspartnere, og intet marked – bortset fra EU – er vigtigere for briterne end det amerikanske. Derfor har udenrigsminister Dominic Raab og handelsminister Liz Truss i denne uge forsøgt at gøre deres hoser grønne over for Donald Trumps regering ved et besøg i Washington.

Da præsident Trump besøgte Storbritannien i juni måned lovede han, at der post-Brexit ventede briterne en gylden fremtid gennem en ny handelsaftale med USA:

»Jeg er sikker på, at vi kan se frem til en tredobling, ja måske fire- eller femdobling af den nuværende handel mellem vores to stater,« sagde han ved den lejlighed.

Løftet om en bilateral handelsaftale blev gentaget i denne uge i Washington af udenrigsminister Mike Pompeo:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Jesper Eskelund
  • Espen Bøgh
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, Jesper Eskelund, Espen Bøgh, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Joelsen

Det med at England ikke ved, hvad de har efter Brexit, afhænger vel også af hvad EU har at tilbyde? Foreløbigt har EU enten virket negative og vanskellige eller som en prædikant der prøver at omvende en. Det er derfor på tide at EU skifter taktik, for USA står klar og vil sælge den brugte eller nye bil de har stående.

Maj-Britt Kent Hansen

Ny stil eller gammelt foto? Åbenstående mørkeblå poloshirt. Intet (rødt) slips og totalt tilbagestrøget hår. Men ellers er alt vel ved det gamle?

Valget af Donald Trump som præsident i USA, og Brexit i UK/GB kan også ses som en slags forsøg på at smelte USA og England/UK/GB sammen igen - set fra min side måske et skjult forsøg? på fra borgerskabet i USA og England/UK/GB's side at få USA til at være en slags koloni af England igen - eller omvendt måske....

?

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Poul Erik Riis og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg er ikke så sikker på, at USA ikke er særdeles ivrig efter at bruge UK som spidspids for sin betændte handelspolitik, der bl.a omfatter klorerede kyllinger og hormonpumpet oksekød - noget, der hidtil ikke har været tilladt i EU. Nu får amerikanerne et mere solidt fodfæste i Europa, og kan ad den vej snyde sig lettere ind i det øvrige EU.
Liz Truss var i Washington for at lære noget om Reagan-omics, afregulering, mindre bureaukrati og en mindre stat - lyder alt sammen som noget Anders Fogh kender opskriften på.
Det er muligt, at UK tager kontrollen tilbage fra EU, men i stedet kommer de i lommen på USA, og de lande, der skal udligne den tabte handel og økonomi, som UK har haft med EU.
Andre lande der står på spring er Kina via sin statsbank HSCB, og her kan Kina bruge UK som ét stort off shore område.
Mentaliteten i UK er ikke anderledes end i Panama og Cayman Island. Allerede i dag har UK overhøjhed over langt de fleste af klodens skattely, og efter Brexit er der vel intet der hindrer, at UK lukker op for alle sluser. Hvem skulle kunne modsætte sig det?

Eva Schwanenflügel

Det bliver ligeledes spændende om Johnson & co vil lykkes med at fremtvinge et parlamentsvalg før udtrædelsesdatoen.
Alt tyder på, at Tory'erne vil fremtvinge en no-deal med alle midler.

Lars Steffensen

Det er måske bedre at en række mere homogene lande (økonomisk og kulturelt homogene) danner et handelsfælleskab. De nordiske lande ville også passe godt ind en nordatlantisk frihandelsaftale.

Johnny Winther Ronnenberg

Alle artikler om brexit handler om et hårdt brud og efterlader en med det indtryk, at så kan England ikke handle med EU, det kan de godt men på forringede vilkår.
Det ville være rart med flere nuancer.

Johnny Winther Ronnenberg - Tjoh, det har du nok ret i, men mon ikke der vil være en hel del bitterhed blandt EU-27 pga. Brexit, der bl.a vil give sig udslag i, at briterne skal komme krybende for at få lov til at være med. Lysten til at ydmyge UK er stor, og helt anderledes end med EØS-landene.

Arne Lund. At ydmyge "Stor"britannien gør briterne ganske udemærket selv. Det har de øvrige lande i EU slet ikke plads til i øjeblikket.