Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sudanesisk eksdiktator ’tog imod millioner’ fra Saudi-Arabien

Retssagen imod Omar al-Bashir gik i gang mandag, men handler foreløbig mest om korruptionssigtelser – så snart et civilt styre er genindført, kan anklageskriftet dog også blive udvidet til ’folkemord’
Omar al-Bashir har siddet varetægtsfængslet, siden han i april blev tvunget fra magten, da Sudans sikkerhedsstyrker efter månedlange folkelige protester trak deres støtte til hans regime tilbage.

Omar al-Bashir har siddet varetægtsfængslet, siden han i april blev tvunget fra magten, da Sudans sikkerhedsstyrker efter månedlange folkelige protester trak deres støtte til hans regime tilbage.

MORWAN ALI

Udland
21. august 2019

KHARTOUM – Omar al-Bashir har over for kriminalefterforskere berettet om, hvordan han modtog millioner af dollar fra Saudi-Arabien. Det oplyste en kriminalefterforsker på førstedagen af den højprofilerede korruptionsretssag imod Sudans afsatte præsident.

Bashir har siddet varetægtsfængslet, siden han i april blev tvunget fra magten, da Sudans sikkerhedsstyrker efter månedlange folkelige protester trak deres støtte til hans regime tilbage.

Ved en særdomstol i Khartoum blev han af anklagemyndigheden oplyst om, at han tiltales for besiddelse af udenlandske valuta, for korruption og for ulovligt at have modtaget gaver.

Efterforskeren sagde til retten, at Bashir har tilstået, at han har taget imod de saudiske summer under forhøret efter sin pågribelse.

Iklædt traditionel hvid kappe og turban var Bashir placeret i et tremmebur i retssalen, så han kunne lytte til førstedagens vidneafhøringer – selv fik han ikke mulighed for kommentere dagens retshandling.

Bashir var ved ankomsten til Det Juridiske og Retslige Institut, hvor processen imod ekspræsidenten bliver afviklet, ledsaget af en stor kortege af militære køretøjer, beretter en AFP-journalist, som var på stedet.

Prodemokratiske aktivister og ofre for de systematiske menneskeretskrænkelser, som var kendetegnende for Bashirs 30 år lange styre, håber på, at han også vil blive tiltalt for at have opfordret til og for at have været impliceret i drab på demonstranter.

Civilt styre

Samtidig er Sudans militærjunta og ledere for landets protestbevægelse gået i gang med at implementere en skelsættende aftale, der skal bane vej for genindførelse af civilt styre.

Aftalen, som er indgået mellem landes militære herskere og oppositionskoalitionen Alliance for Frihed og Forandring, er blevet hilst velkommen fra begge sider. Oppositionsaktiviser hylder den som en sejr for »revolutionen«, mens Sudans generaler påtager sig æren for at have afværget en blodig borgerkrig.

Titusindvis af mennesker i alle aldre gik lørdag på gaderne i Khartoum for at feste – mange af dem styrede imod den centrale plads, hvor Bashir plejede at holde politiske massemøder, og som nu er blevet omdøbt til Frihedspladsen.

En vigtig mærkesag for de prodemokratiske aktivister er at få indledt et mere omfattende retsopgør mod tidligere medlemmer af Bashirs regime. Dette fastslås ligeledes som et højt prioriteret mål i Sudans nye konstitutionelle charter.

Strafansvar

Medlemmer af den tidligere diktators advokathold, som omfatter næsten 100 sagførere, udtrykker dog optimistiske forventninger om, at retten vil frafalde de aktuelle korruptionssigtelser.

Advokat Mohamed el-Hassan el-Amin siger, at den værste straf Bashir behøver at frygte for, blot vil være en bøde.

»Det er utænkeligt, at han bliver fordømt i denne sag … for hvad han gjorde, gjorde han, da han var immunitetsbeskyttet præsident.«

Menneskeretsadvokater siger, at tiltaler for alvorligere forbrydelser vil komme, så såre en civilt ledet regering er dannet.

»Og de vil ikke kun ramme ham. Også andre betydelige figurer i regimet vil blive mødt med sådanne sigtelser. Vi afventer blot, at vi får en rigtig justitsminister og rigsadvokat«, siger Abdullah Galley, medlem af Den Demokratiske Advokat-koalition.

Indtil videre modsætter de sudanesiske myndigheder sig fremdeles at udlevere Bashir til Den Internationale Straffedomstol i Haag, som har anklaget ham for at være strafansvarlig for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkemord efter massedrab, lemlæstelse og tortur på hundredtusindvis af mennesker i den vestlige og stadig uroramte Darfur-region.

FN skønner, at mellem 200.000 og 400.000 mennesker har mistet livet i konflikten, mens antallet af fordrevne løber op i 2,7 millioner. Militsgrupper nedsat af og ledet af Bashir beskyldes for stå bag de værste grusomheder.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her