Læsetid: 3 min.

De tyske socialdemokraters pinagtige castingshow ligner endelig en fløjkamp

SPD’s famlende jagt på en ny formand udstiller partiets magtvakuum og mangel på retning. Nu er finansminister Olaf Scholz overraskende trådt ind i ringen, men som pragmatisk GroKo-tilhænger kan Scholz næppe heller samle og genrejse Europas engang vigtigste parti
Hvem tør lede et SPD i opløsning? Fredag meldte finansminister og vicekansler Olaf Scholz sig overraskende ind i den hidtil pinagtige kamp om at overtage den utaknemmelig opgave. Det lægger omvendt et pres på den GroKo-kritiske venstrefløj i partiet.

Hvem tør lede et SPD i opløsning? Fredag meldte finansminister og vicekansler Olaf Scholz sig overraskende ind i den hidtil pinagtige kamp om at overtage den utaknemmelig opgave. Det lægger omvendt et pres på den GroKo-kritiske venstrefløj i partiet.

Fabrizio Bensch

17. august 2019

Eksforbundskanslere som Willy Brandt og Helmut Schmidt roterer formentlig netop nu i deres grave. For i ugevis har det offentlige indtryk været, at det nærmere må være en straf end en ære at lede de sølle rester af deres socialdemokrati, SPD, der i dag har en vælgeropbakning på 11,5 procent.

Efter SPD’s europæiske katastrofevalg og Andrea Nahles’ afgang som partileder i juni har partispidsen nærmest stået i kø for at erklære, at de i hvert fald ikke skulle nyde noget af at lede SPD.

Med De Grønne som forbillede har partiet ellers sat sig for at finde en dobbeltledelse, helst en kvinde og en mand og en Ossi og en Wessi. Ansøgningsfristen er 1. september. Herfra skal SPD ud i hele 23 basisdemokratiske regionalkonferencer i september og oktober, før partilederne endegyldigt kåres i december.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Eva Schwanenflügel
Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Tyskland har brug for en stærk venstreorienteret profil, og der er vist ikke rigtigt andre end Kevin Kühnert at trække på.