Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA: Seks nye massenedskydninger forpurret af politiet

Blot to uger efter den racistisk motiverede massenedskydning i El Paso har amerikansk politi anholdt flere personer, som ser ud til at have haft vilje til og forberedt sig på lignende aktioner – og ud fra lignende motiver
Udland
24. august 2019

LOS ANGELES – Kun lidt over to uger er gået, siden en bevæbnet mand skød og dræbte 22 mennesker i El Paso, men i den mellemliggende tid har amerikansk politi angiveligt allerede forpurret ikke færre end seks nye planlagte massenedskydningsaktioner.

Mindst fire af disse mulige massedrabskomplotter ser ud til at involvere mænd, der bekender sig til højreradikale synspunkter og racistisk ideologi – det gjorde også den 21-årige gerningsmand i El Paso, hvis nylige udåd er det blodigste angreb mod latinoer i nyere amerikansk historie. Før han begik den, uoploadede han et racistisk indvandrerfjendsk manifest på internettet, tilsyneladende forfattet af ham selv.

At det er lykkedes for amerikansk politi at pågribe en række mistænkte, før de kunne nå at gøre alvor af deres erklærede morderiske forsætter, skyldes da også, at de pågældende selv havde forhåndsannonceret disse i internethadegrupper, hvor der rases imod LGBTQ-personer, jøder, sorte amerikanere, latinoer og muslimer.

Fire af de seks pågrebne er hvide mænd i tyverne, og fem af dem mentes at have været ’indsatsklare’ og bevæbnede, nogle af dem med omfattende arsenaler.

Her følger, som oplyst af de amerikanske politimyndigheder, en tidslinje over udvalgte forpurrede skudaktioner siden massenedskydningen i El Paso, Texas, den 3. august.

Eksplicitte drabshensigter

8. August, Nevada: Politiet anholder 23-årige Conor Climo fra Las Vegas. Han skal online have udtrykt hensigt om at angribe jøder og en LGBTQ-bar og været i gang med at konstruere en bombe. Ifølge den lokale statsanklager »kommunikerede han med individer, som er identificeret som tilhørende en ekstremistisk organisation, der kæmper for hvidt overherredømme«.

15. august, Connecticut. Brandon Wagshol på 22 år varetægtsfængles efter på Facebook at have skrevet, at han godt kunne tænke sig at begå en massenedskydning. Ifølge FBI fik politiet et tip om, at han havde forsøgt at købe ammunition i en anden stat og var i gang med at bygge sin egen riffel af våbendele indkøbt online. Ved pågribelsen var Wagshol i besiddelse af højkapacitetsammunitionsmagasiner, flere skydevåben og en skudsikker vest. Angiveligt havde han postet flere racistiske og antitransseksuelle indlæg online.

16. august, Florida. Politiet i Daytona Beach arresterer den 25-årige Tristan Scott Wix, der har sendt truende sms’er til sin kæreste og fantaseret om at begå en massenedskydning. En af fantasierne handler om at sætte ny rekord som den gerningsmand, der når at dræbe flest. »100 drab ville være fint, jeg har allerede udpeget stedet,« hedder det. Ingen våben blev dog fundet hos Wix.

17. august, Ohio. Politiet i New Middleton sigter den 20-årige James P. Reardon for onlinechikane og -trusler, herunder en trussel om at skyde løs på et lokalt jødisk forsamlingshus. FBI oplyser, at han tillige har lagt et billede af sig selv op på Instagram, hvor han poserer som attentatmand og udtaler, at han er »hvid nationalist«. I hans besiddelse finder politiet stormgeværer, ammunition, en gasmaske, en skudsikker vest og mængder af antisemitisk propaganda.

20. august, Florida og Tennessee. Politimyndigheder oplyser at have anholdt Eric Lin, 35, fra Maryland, efter at denne angiveligt har fremsat en række trusler på de sociale medier imod spansktalende i Miami, have lovprist Hilter og opfordret til udryddelse af spansktalende, muslimer og sorte amerikanere. Ifølge FBI skal han også have skrevet: »Hver dag takker jeg Gud for, at John Donald Trump er præsident« og tilføjet, at han forventer, Trump en dag vil starte en racekrig.
 

The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Verdens gang

En ugentlig oversigt over de internationale historier, du måske har overset. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her