Læsetid: 9 min.

Angela Merkel passede til en tid, hvor verden var stabil. Nu virker hun magtesløs

Europas globale svaghed udstiller, at Angela Merkel aldrig har været ’den liberale verdens leder’, som hun blev udråbt til. I Tyskland svinder hendes magt, og selv om det foregår i slowmotion, er kansleren allerede i fald
Merkels politiske stil har altid været mere at forvalte de forhåndenværende rammer end at gestalte fremtidens politik. Hun kunne forvalte, så længe verden var relativt stabil.

Merkels politiske stil har altid været mere at forvalte de forhåndenværende rammer end at gestalte fremtidens politik. Hun kunne forvalte, så længe verden var relativt stabil.

Boris Roessler

18. september 2019

»Jeg vil finde det rigtige tidspunkt til at tage afsked med politik på. Jeg vil ikke være et halvdødt vrag, når det sker.«

Sådan lød livsmissionen fra Angela Merkel i 1998. Det var det år, hvor Helmut Kohl faldt efter 16 års kanslerskab, så »Kohls pige« kunne begå sit fadermord og køre sig i stilling til posten som CDU-leder.

For 14 år siden – den 18. september 2005 – ryddede hun den næste mand af vejen, denne gang SPD-kansleren Gerhard Schröder, der nærmest nægtede at tro sin egen skæbne: han, alfapolitikeren, besejret af en østtysk præstedatter!

Set i bakspejlet har Merkel tilbagelagt en utrolig magtkurve siden da. I 2007 gik billedet af Merkel i knaldrød dunjakke på Grønland verden rundt, og hun fik det hårdnakkede kælenavn »klimakansleren«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

På et eller andet tidspunkt bliver alle vore demokratisk valgte ledere smidt på porten -
om ikke andet så fordi vi vil se nye ansigter på skærmen.

Anstændigvis må man dog anerkende, at Angela Merkel nedtur er med æren i behold.

»Wir schaffen das« var efter min opfattelse et kristent forsøg på medmenneskelighed.

Men selvfølgelig .... det er en gratis omgang for en dansker at prise Merkel.

Vi er jo hverken med til at betale eller i øvrigt bære byrderne af 1 mio indvandrere fra Mellemøsten - og især de 5 østtyske delstater følte sig forbigået i den anledning.

@ Torben Lindegaard,

"De 5 østtyske delstater" har "følt sig forbigået" i mange år - også i 1992 i Hansastaden Rostock, der som bekendt ligger i Mecklenburg-Vorpommern.

Efter min opfattelse stikker dette langt dybere end de seneste flygtningebølge.

Vi boede dengang flere steder i Forbundsstaten, hvor jeg etablerede salgsdestribution for en stor Italiens dækproducent i netop de 5 nye delstater. Og holdningen til alle - også vesttyskere var absolut krigerisk. Men Mecklenburg-Vorpommern var faktisk den mindst fremmedfjendske, medens Sachsen allerede dengang virkede meget højreradikal.

Jeg tror ikke, at denne holdning skyldes en enkelt begivenhed. Men den ulovlige strejke og den hårdføre behandling af de strejkende i 1953 lagde nok bunden. Og den forhastede privatisering efter murens fald, hvor mange blev smidt ud af deres boliger, ligesom priserne steg, medens arbejdsløsheden også steg, var nok også et element.

https://www.spiegel.de/geschichte/rostock-lichtenhagen-1992-und-die-ausl...

Angela som 'den liberale verdens leder' var vel mere et produkt af nyhedssnedkernes rundhyl end noget andet ? Man opbygger en piedestal, man bryder den ned igen - igen.

"På grund af den rolige udstråling er Merkel længe blevet set som den sikre klippe i brandingen. Men ..." - "Brandingen" (at "brande" noget, fra amerikansk) eller brændingen (der hvor søen rejser sig på vej mod stranden)? Begge dele virker nogenlunde lige meningsløse i sammenhængen. :p

Helmuth Kohl blev, i sin sidste tid, stærkt kritiseret for sin håndtering af Østtysklands indtræden i Forbundsrepublikken. Og Angela Merkel blev sat ind på opgaven af Helmuth Kohl - og udelukkende fordi han var sikker på, at hun var den absolut dårligste efterfølger, og at dette stilede ham i et "bedre lys".

For dem, der stadig kan huske det, var CDU et temmelig liberalt parti, - præcis som CSU stadig er det. CDU var absolut ikke ligefrem noget arbejdervenligt parti, hvilket i øvrigt blot var fortsættelsen af 1970-ernes CDU, der lå i konstant "krig" med almindelige borgere.

Angela Merkel havde en helt anden baggrund end tidligere ledere af Forbundsrepublikken. Og hun formående faktisk at omdanne CDU til et social-liberalt parti, hvor der ofte var mere fokus på det sociale end på det liberale. Og det syntes jeg, er rigtig dygtigt gjort.

Nu sidder AKK (Annegret Kramp-Karrenbauer) ved roret i Christlich Demokratische Union Deutschlands, og allerede nu kan man fornemme på hendes udtalelser, at der med hende er et skift til mindre sociale og mere liberale holdninger. Så det bliver interessant at følge tysk politik i årene frem.