Nyhed
Læsetid: 3 min.

Bådflygtninge er sigtet for at være torturbødler fra Libyen

I en sag, der understreger de uhyrlige forhold, migranter udsættes for i Libyen, er tre bådflygtninge blevet arresteret i Italien for at have voldtaget, myrdet og torteret migranter i libysk fangelejr
Udland
21. september 2019

Tre mænd, som i juni ankom til Italien som bådflygtninge, er nu blevet arresteret under anklage for at have været med til at myrde, voldtage og tortere migranter i en fangelejr i Libyen.

Mændene – to fra Egypten og en fra Guinea – opholdt sig på et modtagecenter for flygtninge på Sicilien, da andre migranter genkendte dem fra fangelejren, der ligger i en tidligere militærbase på den libyske kyst. Her skulle de angiveligt have frihedsberøvet hundreder af afrikanere, som var kommet til Libyen for at foretage den farefulde færd over Middelhavet til Europa, og de skulle have været med til at mishandle migranterne for at presse deres familier til at udbetale store løsesummer.

Hvis migranterne – eller deres familier – ikke kunne betale tilstrækkeligt, blev de behandlet som sexslaver eller solgt til slavearbejde. Andre blev myrdet.

Migranterne blev »udsat for systematiske overgreb såsom vedvarende og konstant fysisk vold,« lyder det fra anklagemyndigheden i byen Agrigento, som har stået for efterforskningen.

Politiet arresterede mændene mandag efter at have indsamlet vidneerklæringer fra dusinvis af tidligere fanger i lejren. De er også anklaget for menneskesmugling.

Den voldsomme sag understreger ifølge de italienske anklagemyndigheder de uhyrlige forhold, som mange, der er flygtet fra fattigdom, politisk forfølgelse og militære konflikter, udsættes for i det krigshærgede Libyen.

»Efterforskningen bekræfter de umenneskelige forhold i Libyens såkaldte detentionscentre, og den understreger behovet for, at man skrider til handling på internationalt niveau for at beskytte menneskerettigheder og skride ind over for disse forbrydelser mod menneskeheden,« lyder det i en pressemeddelelse fra chefanklageren i Agrigento, Luigi Patronaggio.

Mens de var i fangenskab, blev migranterne tæsket med geværkolber og køller, de blev pisket og udsat for elektrisk tortur.

»Hver dag blev vi på skift tæsket og torteret med elektricitet af vores fangevogtere. De var nådesløse,« fortæller en af de tidligere fanger ifølge efterforskningsmaterialet, som er blevet gengivet i italienske medier.

En anden siger: »Alle de kvinder, som var blandt os (…) blev voldtaget igen og igen.« Og en tredje beskriver, hvordan han blev udsat for elektriske stød »som fik en til at falde bevidstløs om«.

Flere vidner fortæller, at de har set fangevogterne dræbe migranter, og at »leveforholdene var ubeskrivelige. De gav os havvand at drikke, og en gang imellem noget hårdt brød.«

Den 27-årige anklagede mand fra Guinea stod angiveligt for kidnapningen af migranterne og for afpresning af deres familier. De to egyptiske mænd på 24 og 26 år var fangevogtere, og flere vidner siger, at de blev torteret og mishandlet af netop disse to.

Der er ingen præcise tal for, hvor mange migranter som holdes fanget i de mange illegale fangelejre i Libyen, der kontrolleres af menneskesmuglere og militsgrupper. Men FN’s migrantorganisation IOM siger, at der i juli var over 5.000 migranter fanget i Libyens officielle detentionscentre, hvor de indsatte ifølge FN og menneskerettighedsorganisationer også lider under uhyrlige forhold.

Italien og EU har indgået en aftale med Libyens myndigheder om finansiel støtte, optræning og materiel til det nordafrikanske lands kystvagt i et forsøg på at forhindre migranter i at nå Europas kyster. Mange af dem, som holdes i de regeringskontrollerede detentionscentre, er netop migranter, som er blevet samlet op af den libyske kystvagt.

FN er stærkt kritisk over for EU’s politik, da den betyder, at migranter sendes retur til Libyen, hvor deres liv er i overhængende fare. Ifølge FN bliver migranterne i Libyen udsat for »stadigt mere systematiske overtrædelser af menneskerettighederne«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

»Efterforskningen bekræfter de umenneskelige forhold i Libyens såkaldte detentionscentre, og den understreger behovet for, at man skrider til handling på internationalt niveau for at beskytte menneskerettigheder og skride ind over for disse forbrydelser mod menneskeheden,« lyder det i en pressemeddelelse fra chefanklageren i Agrigento, Luigi Patronaggio.

Luigi Patronaggio har selvfølgelig i princippet ret ....
men hvem Dælen har lyst til at skride ind i Libyen??

Det overstiger fuldstændigt FN kompetencer, at skulle drive og sikre lejre i et fjendtligt område - tænk blot på massakren i Srebrenica, som de FN udsendte hollandske soldater var passive tilskuere til.

Hvis vi ser på de 5 permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, så kan vi på forhånd se bort fra USA, Kina & Rusland.

Mon Storbritannien eller Frankrig har mod på at drive detentionscentre i Libyen og beskytte disse centre imod krigeriske militser og garantere den indre sikkerhed i lejrene??
Det er der slet ikke noget, der tyder på.

Hva' med EU & Federica Mogherini?? ....
Glem det - EU kan ikke garantere hverken indre eller ydre sikkerhed for lejrene.
Og de 27/28 lande bliver aldrig nogensinde enige om en sådan indsats.

Philip B. Johnsen

Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.

FN’s verdenskonference mod racisme, Nkosazana Zuma kunne erklære konferencens slutdokument for enstemmigt vedtaget.
Racismens ATTAC
Fra link:
"I slaveri-spørgsmålet blev der langt om længe også enighed.

Her besluttede konferencen bl.a. at erklære den transatlantiske slavehandel for en forbrydelse mod menneskeheden, som synderne – heriblandt Danmark –burde sige undskyld for.

Hertil kommer, at vestlige lande vil støtte og samarbejde med Afrika om at udvikle sig i en positiv økonomisk retning i fremtiden –det indebærer bl.a., at det internationale samfund skal overveje gældsslettelse."
Link: http://www.information.dk/58502

Det kan konstateres, at samtlige EU medlemslande kan blive enige om, ‘ikke’ at følge regler, samtlige EU medlemslande kan blive enige om!

Torben Lindegaard

@Philip B. Johnsen

"Det kan konstateres, at samtlige EU medlemslande kan blive enige om, ‘ikke’ at følge regler, samtlige EU medlemslande kan blive enige om!"

Det tror jeg, at du har ret i.

De fleste af de 27/28 lande vil hjertens gerne følge alle regler i EU Traktaten, når bare Dublin-konventionen følges strengt: dvs ankomstlandet bære hele byrden med sagsbehandling, kost & logi og eventuel efterfølgende integration.

Landene langs Middelhavet vil gerne dele byrden med de øvrige medlemslande;
men UHA NEJ .... ikke tale om.

Bare spørg Mette Frederiksen & Mattias Tesfaye

Philip B. Johnsen

@Torben Lindegaard
Økonomisk pseudo ideologi på olie, gas og kul afbrænding og politisk ansvarsfralæggelse.

De indirekte EU finansierede kz-lejre i Libyen, taler deres tydelige sprog om, hvad der venter EU borgerne når de liberale får magten og indføre den klimatiske undtagelsestilstand om få år.

Det er ikke en sprit ny 2020 Tesla til alle!

Thulesen Dahl/Søren Espersen og Jakob Ellemann-Jensen/Støjberg er lige nøjagtig så interesserede i de menneskeskabte klimaforandringer, som de er civiliseret.

Totalitario.
"Alle er inden for, ingen uden for, og ingen imod staten"
Benito Mussolini

“Corporate statism or state corporatism is a political culture and a form of corporatism whose adherents hold that the corporate group which is the basis of society is the state. The state requires all members of a particular economic sector to join an officially designated interest group.”
Benito Mussolini

Civilisation.
“En civilisation (af latin civis, borger) er et menneskesamfund, som har en ikke-militær administration (det vil sige en civil administration) foruden den militære administration, og et nogenlunde velfungerende retsvæsen og politi, som kan beskytte borgerne, så at de kan færdes ubevæbnede.

Tidligere var det almindeligt at skelne mellem civiliserede samfund og folkeslag og uciviliserede eller "vilde".

I denne skelnen lå der en mere eller mindre underforstået forståelse af, at civiliserede befandt sig på et højere kulturelt udviklingsstade, jf. den herskende moderniseringsteori.

I 2. udgave af Salmonsens konversationsleksikon, bind V (1916) hedder det således i opslaget om civilisation:

Dannelse, Oplysning, intellektuel Udvikling. C. betegner en saadan Udvikling af Sæder og Tankesæt, som betinger et ordnet borgerligt Samfund, og gennem hvilken dette må ar til højere Kultur.”
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Civilisation

Men hvor civiliserede er mennesker, der omtaler sig selv, som tilhørende civilisation?

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

Citat: John Dalhuisen der var Director of Amnesty International’s Europe og Central Asia Programme og Regional Office fra 2012 til 2017
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

Cruel European migration policies leave refugees trapped in Libya with no way out.

12 November 2018
“A year after shocking images purporting to show human beings being bought and sold in Libya caused a global outcry, the situation for migrants and refugees in the country remains bleak and in some respects has worsened, said Amnesty International.”
Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/cruel-european-migration-...

Fremtiden banker på døren til EU.

Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.

Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen fra Middelhavet.

“Mette Frederiksen & Mattias Tesfaye”
Er det samme regime økonomisk pseudo ideologi på olie, gas og kul afbrænding og politisk ansvarsfralæggelse?

Det vil borgerne snart få svar på!