Den nye socialdemokratiske regering vil arbejde for en særskat på internationale techgiganter på EU-niveau, og hvis det ikke kan lykkes, er Danmark klar til at gå enegang og indføre sin egen techskat på virksomheder som Facebook, Google og Amazon.
»Det er vores ambition at indføre en skat på techgiganter, og vi ser gerne, at det indføres som et internationalt samarbejde i EU,« siger Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen.
»Men vi er villige til at gå selv, hvis der ikke kan findes en løsning.«
SF og Enhedslisten har længe haft en lignende holdning, og tidligere på måneden meldte også De Radikale, at de er klar til dansk enegang på området. Den tidligere regering var både imod en fælles EU-techskat og en dansk særskat på techgiganter, men nu tegner der sig altså et politisk flertal.
Andre lande er på vej i samme retning.
Fagforeningen Djøf har netop udarbejdet en oversigt over techskat i EU’s medlemslande. Den viser, at Frankrig og Ungarn allerede har implementeret en techskat, mens Tjekkiet, Storbritannien og Spanien har vedtaget, men ikke implementeret en skat.
»En fælles EU-løsning er bedre end dansk enegang. Men det er afgørende, at der sker noget,« siger Stine Bosse, der har være formand for Djøfs arbejde om techskat.
EU-Kommissionen vurderede sidste år, at techvirksomheder i gennemsnit betaler 9,5 pct. i selskabsskat i EU, mens andre virksomheder i gennemsnit betaler 23 procent.
De danske partier har endnu ikke lagt sig fast på en bestemt model for, hvordan techselskaberne skal beskattes.
SF taler om en »klikskat«, der baserer sig på antallet af brugere – noget Facebook og andre i så fald selv skulle oplyse.
Enhedslisten har foreslået en annonceafgift på digitale annoncer, så elektroniske medievirksomheder, skal betale en særlig skat af deres annonceindtægter.
I juni udkom en kommission nedsat af Djøf med et forslag om en »5-5-5-techskat«, som minder om den franske omsætningsskat. Her hedder det, at »virksomheder, der leverer digitale tjenester, som har en omsætning på 5 milliarder kroner i verden og 5 millioner kroner i Danmark, skal betale en skat på 5 pct. af deres danske omsætning«.
Sådan en model minder meget om Frankrigs nye techskat, hvor globale techvirksomheder hvert år skal aflevere tre pct. af deres franske omsætning i skat.
»Hvis den franske model var blev sendt til afstemning i dag, ville Danmark »som udgangspunkt stemme for«, siger Christian Rabjerg Madsen.
Nej nu bliver jeg sku helt rørt. Først sparker vores statsminister den amerikanske præsident lige lugt i kuglerne, dernæst tvinger vi amerikanske NSA-håndlangere hen til kasse 1.
Tog Buster Larsen fejl? Eller drømmer jeg?