Nyhed
Læsetid: 4 min.

Demokraterne vil fremskynde rigsretsprocessen mod Trump ved at fokusere på Ukraine-affæren

Nancy Pelosi stiller alle andre undersøgelser i Kongressen af Donald Trumps embedsmisbrug i bero for at stille skarpt på de nye belastende oplysninger om præsidentens afpresning af Ukraines regering med henblik på at opstøve politisk snavs om Joe Biden
Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvorvidt efterretningsudvalget også planlægger at indkalde Rudy Giuliani. Han har virket som Trumps uofficielle repræsentant i det vedvarende pres, præsidenten har lagt på Ukraines forhenværende og nye præsident og regering

Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvorvidt efterretningsudvalget også planlægger at indkalde Rudy Giuliani. Han har virket som Trumps uofficielle repræsentant i det vedvarende pres, præsidenten har lagt på Ukraines forhenværende og nye præsident og regering

Peter Foley

Udland
28. september 2019

BOSTON – Den demokratiske leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, besluttede torsdag at begrænse en rigsretsproces mod præsident Donald Trump til udelukkende at handle om hans opsigtsvækkende telefonsamtale med Ukraines præsident den 25. juli og indholdet af et sensationelt dokument, der blev indberettet den 12. august af en whistleblower ansat i CIA.

Det betyder, at flere igangværende og parallelle undersøgelser af præsidentens embedsførelse i fem forskellige kongresudvalg vil blive stillet i bero. Fremover vil al opmærksomhed således være rettet mod efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, der anføres af demokraten Adam Schiff fra Californien.

Ifølge The New York Times fredag vil undersøgelserne, der vil omfatte åbne og lukkede høringer med vidner og anmodninger om dokumenter fra Det Hvide Hus og ministerier, således blive forkortede, og kan måske allerede færdiggøres i slutningen af oktober.

Herefter vil det tilfalde retsudvalget i Repræsentanternes Hus at formulere anklagepunkterne mod præsident Trump. Det udelukkes ikke, at embedsmisbrug afdækket indtil nu under de fem andre udvalgs arbejde vil blive inkluderet i anklageskriftet.

Næste akt bliver en afstemning i udvalget og i plenum i Repræsentanternes Hus. Fredag havde 223 af 241 demokrater givet tilsagn om støtte til rigsretsprocessen. Det antages, at et flertal af de 435 medlemmer af kammeret (det kræver 218) vil stemme ja til at rejse sigtelse mod Trump.

I Senatet, der vil fungere som et nævningeting, bliver det sværere at finde et obligatorisk flertal på to tredjedele eller 66 stemmer til at dømme præsidenten skyldig og dermed afsætte ham. Men de første sprækker i de republikanske geledder er allerede synlige.

Mindst to republikanske senatorer har kritiseret Trump, og torsdag og fredag var det karakteristiske svar fra andre republikanere i Senatet undvigende. Flere sagde, de ikke havde haft tid til at læse whistleblowerens ni sider lange skrift. Det tager ellers kun ti minutter.

Nye vidner indkaldes

Det var efterretningsudvalget, der i sidste uge modtog en meddelelse fra den fungerende koordinator af USA’s efterretningstjenester, Joseph Maguire, om en klage indberettet fra en whistleblower. Først onsdag i denne uge kom dokumentet udvalget i hænde.

Klagen indeholder beskyldninger mod præsidenten, der er mere graverende, kompromitterende og potentielt destruktive i en rigsretssag end den særlige anklager Robert Muellers rapport fra sidste forår. Det er angiveligt årsagen til, at Pelosi nu vælger at stille skarpt på dette dokument samt på udskriften af telefonsamtalen mellem Trump og præsident Volodimir Zelenskij.

En af demokraternes udfordringer er tiden. Primærvalgene begynder i februar, og de skulle nødigt overskygges af en rigsretssag. Det haster derfor med at komme i gang.

Det er grunden til, at Schiff torsdag beordrede efterretningsudvalget til at blive i Washington, D.C.

Kongressen holder fra fredag en pause på 14 dage, hvor lovgiverne tager hjem til deres delstater og valgkredse for at rådføre sig med vælgere.

Schiff planlægger at indkalde en lang række vidner til forhør. Det er f.eks. hans plan at interviewe whistlebloweren, der kræver anonymitet. På hans liste står også seks rådgivere i Det Hvide Hus, som ifølge whistlebloweren skal have givet ham oplysningerne fremlagt i klagen. Der kan også blive tale om en høring med udenrigsminister Mike Pompeo, der er ansvarlig for USA’s Ukraine-politik.

Justitsminister involveret

Selv justitsminister Barr er kommet i krydsild og kan blive et kongresvidne. Det skyldes, at Barrs justitsministerium i begyndelsen af september afviste, at Trumps angivelige afpresning af Zelenskij under flere lejligheder, og senest i samtalen den 25. juli, skulle være en overtrædelse af USA’s kampagnefinansieringslov.

Ifølge denne lov må en præsidentkandidat ikke tage imod penge eller støtte fra udenlandske statsborgere. Trumps krav til Zelenskij om at beordre rigsadvokat Jurij Lutsjenko til at undersøge energiselskabet Burisma for korruption kan i teorien konstrueres som en valgpolitisk tjeneste.

Det hænger sammen med, at vicepræsident Joe Biden i 2016 opfordrede præsident Petro Porosjenko til at afskedige Lutsjenkos forgænger som rigsadvokat Viktor Shokin. Det var Shokin, der selv anses for at være fedtet ind i korruption, som havde indledt en korruptionsundersøgelse af energiselskabet, hvor Bidens søn Hunter dengang sad på en bestyrelsespost.

Trump kunne altså skade Joe Biden politisk i den verserende valgkamp, hvis det kan bevises, at Bidens krav til Porosjenko i 2016 og en trussel om midlertidig inddragelse af amerikansk bistand på 1 mia. dollar til Ukraine havde til hensigt at beskytte sønnen Hunter mod en korruptionsundersøgelse.

Men Justitsministeriets eksperter afviste, at Trumps afpresning af Zelenskij er i strid med loven. Det problematiske ved denne afgørelse er ifølge demokraterne, at justitsminister Barr skal være en part i Ukraine-sagen. I telefonsamtalen nævner Trump, at han vil få Barr og Giuliani til at kontakte Zelenskij om korruptionssagen mod Burisma. Barrs talskvinde har dementeret hans medvirken.

»Justitsministeren er gået ud over sin myndighed,« udtalte Pelosi på amerikansk tv fredag.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvorvidt efterretningsudvalget også planlægger at indkalde Rudy Giuliani og muligvis ukrainske embedsmænd, der angiveligt ville være i stand til at bekræfte flere oplysninger i whistleblowerens dokument. Giuliani har virket som Trumps uofficielle repræsentant i det vedvarende pres, præsidenten har lagt på Ukraines forhenværende og nye præsident og regering.

Demokraterne vil også sætte fokus på whistleblowerens oplysning om, at sikkerhedsrådgiver John Boltons kontor skal have opgraderet telefonsamtalen til et tophemmeligt dokument og lagret det i et svært tilgængeligt elektronisk arkiv. Det antyder, at nogle medarbejdere ville lægge et slør over, hvad de formentligt opfattede som præsidentens sammenblanding af nationale og egne interesser.

Et såkaldt cover-up, eventuelt beordret af præsident Trump, ville svække hans chance for at overleve en rigsretssag betydeligt. Præsident Richard Nixon faldt i 1973 på et cover-up.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Problemet her er vel lidt at enten er der ikke noget snavs om Biden (højst sandsynligt - og så er det jo bare et patetisk og dilletantisk forsøg på at opnå viden om sin modstander, med de kanaler man nu engang råder over) eller også er der tilstrækkeligt snavset og så er det hele pludselig meget relevant. Jeg kunne godt forestille mig sagen skal være lidt større, i størrelsesorden: nationens sikkerhed, før en rigsret giver så meget pote, at den formastelige må gå. Men vist er det da usympatisk, som så meget andet med Trump. Men vi må ikke glemme at han blev valgt på at være usympatisk eller i hver fald uempatisk, med dem der kommer ham på tværs. Så altså pleasi Pelosi don´t call the polici before you make sure he don´t get off with escusi.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

OK - men Joe Biden og sønnen Hunter Biden ....

Check selv en video med Joe Biden fra et møde i Council Foreign Relations.

Det er den slags pral, der får een til at synes så meget mindre om amerikanere.