Nyhed
Læsetid: 5 min.

Demokraterne tager første skridt mod at vælte Trump i rigsretssag

Formanden for Repræsentanternes Hus indleder nu en forundersøgelse til en rigsretssag mod Trump. Men selv hvis beviserne er klare, er systemet indrettet sådan, at republikanerne selv skal give Trump dødsstødet i en eventuel sag. Det bliver en ekstremt svær opgave for demokraterne, vurderer eksperter
Trods internt pres i partiet har Nancy Pelosi indtil nu været tilbageholdende med at indlede forarbejdet til en rigsretssag, fordi republikanere netop sidder på flertallet i Senatet.

Trods internt pres i partiet har Nancy Pelosi indtil nu været tilbageholdende med at indlede forarbejdet til en rigsretssag, fordi republikanere netop sidder på flertallet i Senatet.

Kevin Lamarque

Udland
26. september 2019

»Præsidenten må stå til ansvar. Ingen er hævet over loven,« afsluttede formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, da hun tirsdag annoncerede, at hun vil indlede en forundersøgelse til en rigsretssag mod den amerikanske præsident Donald Trump.

Meldingen kommer efter, at en whistleblower i Det Hvide Hus har indberettet en sag om Trump til den amerikanske efterretningstjeneste.

Ifølge den anonyme kilde skulle Trump, under et telefonopkald med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, have forsøgt at presse Zelenskij til at indlede en undersøgelse af Hunter Biden, der er søn af demokraten Joe Biden.

Sønnen blev indsat i bestyrelsen hos et stort ukrainsk energiselskab, mens hans far Joe Biden var vicepræsident. Ifølge whistlebloweren har Trump forfulgt muligheden for en korruptionsanklage mod Biden – hans potentielt kommende modkandidat ved præsidentvalget i 2020 – ved at presse den ukrainske præsident til at finde noget ’snavs’ på Biden-familien.

Dertil er det kommet frem, at Trump en uge før opkaldet bad sin administration tilbageholde militær bistand til Ukraine, angiveligt for at lægge yderligere pres på Zelenskij.

Selv har Trump forsvaret sig med, at han blot ønskede at presse de europæiske lande til også at betale bistand til Ukraine.

»Hvis de her anklager er korrekte, så er det en meget alvorlig sag. Faktisk mere alvorlig end mange af de andre ting, vi har diskuteret omkring Trump,« siger professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet Peter Kurrild-Klitgaard.

Svært at dømme Trump

En amerikansk rigsretssag skal ikke forveksles med en dansk rigsretssag, som er en egentlig juridisk proces, forklarer Klitgaard.

Impeachment, som er den amerikanske betegnelse, er nemlig grundlæggende en politisk proces, da det i sidste ende ikke er en dommer, men politikere, der skal tage stilling til, hvorvidt præsidenten skal fjernes fra sit embede.

Der er mange skridt endnu, før man når til en eventuel rigsret, men den proces, Nancy Pelosi har sat i gang, er selve den formelle undersøgelse af sagen, som ender med en afstemning i retsudvalget og i selve Repræsentanternes Hus.

Hvor lang tid, processen vil vare, er svært at svare på. Ifølge The Guardian tog rigsretssagen mod Bill Clinton i 1998 omkring tre måneder, hvilket dog kan være vildledende at sammenligne med, da der i forvejen havde pågået årelange undersøgelser af Clinton.

»Men sagen er den, at der skal et kvalificeret flertal i Senatet til at dømme ham. Og medmindre man har fanget Trump i noget, der er fuldstændig, ubetvivleligt, klokkeklart kriminelt, så får man dem ikke til at stemme imod Trump,« forklarer Klitgaard.

Og selv om der skulle være klokkeklare beviser for, at Trump har handlet ulovligt, er det heller ikke ensbetydende med, at han vil blive dømt.

»I 1998 så vi, at Bill Clinton klart havde løjet under ed, men alligevel var der ikke nok demokrater, der stemte imod ham i Senatet, hvor der dengang var demokratisk flertal,« siger Klitgaard.

Fakta: Processen frem til en rigsretssag

  • Et ad hoc-udvalg i Repræsentanternes Hus skal foretage en undersøgelse af, hvorvidt der er grund til at gå videre med sagen. De kan her vælge at droppe anklagerne eller stille forslag til sigtelser.
  • Herefter bliver det en sag for retsudvalget i Repræsentanternes Hus. De skal tage stilling til, om der er flertal for en eller flere af anklagepunkterne, eller om de vil droppe sagen. Hvis de vedtager nogle af anklagepunkterne, sendes disse tilbage til Repræsentanternes Hus.
  • Repræsentanternes Hus stemmer om retsudvalgets anklagepunkter. Hvis der er flertal for et eller flere af dem, indledes rigsretssagen.
  • Ved selve rigsretssagen skal Trumps advokat forsvare ham imod et anklagerhold fra Repræsentanternes Hus.
  • Senatet skal til sidst stemme om, hvorvidt præsidenten skal dømmes og dermed forlade præsidentembedet.

Professor ved Center for Amerikanske Studier på SDU Jørn Brøndal vurderer, at der er gode chancer for, at sagen når hele vejen til en rigsretssag og kommer til afstemning i Senatet.

»Når først Nancy Pelosi har bragt sig selv på banen på den her måde, er det fordi, hun tror, det er muligt,« siger han.

Men ligesom Klitgaard, tror han, det bliver svært, at få flertal i Senatet. Lige nu har republikanerne flertal med 54 pladser mod demokraternes 44.

Derfor vurderer Jørn Brøndal, at der ikke er meget, der tyder på, at Trump bliver afsat, hvis rigsretssagen ender i Senatet.

»Det ville kræve, at nogle af republikanere vender på en tallerken,« siger Brøndal og forklarer, at republikanerne står samlet om Trump – med undtagelse af den tidligere rival til posten som partiets præsidentkandidat, Mitt Romney, der har udtalt, at det er ekstremt bekymrende, hvis der er hold i anklagerne.

Det bliver altså en »meget vanskelig opgave« for demokraterne at overbevise Senatet, mener Brøndal.

»Der skal være beviser, der ikke er til at komme uden om, og som også siver ind i hovederne hos de mange republikanske vælgere. Trump overlevede jo også Mueller-rapporten, selv om der var ting, man kunne have rejst en rigsretssag om.«

Han forudser, at republikanerne vil køre en enorm stærk modfortælling til anklagerne, hvor de vil fokusere på, at demokraterne altid vil forsøge at vælte Trump og dreje debatten over på, hvad Biden-familien har foretaget sig i Ukraine.

Hvis den fortælling får ben at gå på, mener Brøndal, at den ligefrem kan have en mobiliserende effekt på Trumps vælgere.

Internt pres

Trods internt pres i partiet har Nancy Pelosi indtil nu været tilbageholdende med at indlede forarbejdet til en rigsretssag, fordi republikanere netop sidder på flertallet i Senatet.

På det seneste har stemningen imidlertid ændret sig i partiet, og flere af de kandidater, som er valgt i distrikter, hvor republikanerne ellers fik flertal, kræver nu også en rigsretssag.

Det har ifølge Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, lagt afgørende pres på Pelosi, fordi disse kandidater risikerer deres politiske karriere ved at kræve en rigsretssag.

De mener, partiets manglende reaktion vil gå ud over vælgernes tillid til dem, og derfor bakker de nu op om en rigsretssag.

»Hvis partiet ikke reagerer, vil de fremstå fuldstændig tandløse og groft kalkulerende i den forstand, at man ikke varetager forfatningens principper om, at det er Kongressens rolle at sikre, at præsidenten overholder forfatningen,« siger Bjerre-Poulsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her