Nyhed
Læsetid: 5 min.

Demokratiske præsidentkandidater italesætter klimakrisen, mens en orkan truer USA’s østkyst

Den gigantiske orkan Dorian og nye skovbrande i Californien tjente som illustration på en dystopisk fremtid, da CNN onsdag aften inviterede ti demokratiske præsidentkandidater til at fremlægge deres klimapolitik og svare på kritiske spørgsmål fra publikum. Bernie Sanders ambitiøse plan skilte sig ud
Mens den gigantiske tropiske orkan Dorian nærmede sig den amerikanske sydøstkyst onsdag aften, fremlagde ti demokratiske præsidentkandidater i USA deres bud på en klimapolitik.

Mens den gigantiske tropiske orkan Dorian nærmede sig den amerikanske sydøstkyst onsdag aften, fremlagde ti demokratiske præsidentkandidater i USA deres bud på en klimapolitik.

Scott Olson

Udland
6. september 2019

CNN havde ved et uhyggeligt sammentræf valgt den absolut bedste aften til at illustrere, hvad der står på spil for amerikanerne, da tv-stationen onsdag indkaldte ti demokratiske præsidentkandidater til hver for sig at italesætte den globale klimakrise.

Samme dag nærmede den gigantiske tropiske orkan Dorian sig USA’s sydøstkyst efter at have hærget og lagt de nordlige Bahamas-øer øde med katastrofale oversvømmelser og en vindstyrke på over 200 km/t. I det sydlige Californien udløste skovbrande evakuering af hundredvis af familier.

Det var umuligt for de seere, der fulgte med i en maratontransmission fra kl. 17 til kl. 24 at undgå at konkludere, at den nye normaltilstand for millioner af amerikanere, der lever tæt på havkyster, er vand i gader og i deres huse.

Floder i Midtvesten er denne sommer gået over deres bredder og har oversvømmet gårde og store landbrugsarealer. Skovbrande i Vestens bjerg- og ørkenstater fortsætter ufortrødent.

Således blev pauserne mellem de 40 minutter lange seancer med hver præsidentkandidat benyttet til opdaterede nyheder om Dorian og med direkte reportager fra Bahamas og Charleston i South Carolina, som orkanen havde i sit sigtekorn, og som torsdag blev ramt af omfattende oversvømmelse.

Det var første gang i USA’s valghistorie, at en tv-station afsatte en aften til at fokusere på et enkelt samfundsrelevant emne, og allerførste gang, at klimakrisen er blevet taget alvorligt af de æterbårne medier.

Ingen debat

En debat var det ikke. Men til trods for det var der mulighed for at gå i dybden med hver kandidats ideer. CNN’s værter holdt sig for det meste i baggrunden og lod publikum i salen stille spørgsmål, hvoraf de mest kritiske og afslørende kom fra unge amerikanere. Nogle af dem er aktivister i Sunrise Movement, der blandt andet bakker op om politikere med en progressiv klimadagsorden.

Ph.d.-studerende Isaac Larkin beskyldte for eksempel spidskandidat Joe Biden for løftebrud.

Ligesom alle andre kandidater har den tidligere vicepræsident forpligtet sig til at afvise kampagnebidrag fra den fossile brændselsindustri. Men torsdag aften skulle han til en fundraiser i New York, hvor værten Andrew Goldman angiveligt er direktør i et selskab, som eksporterer flydende naturgas udvundet med den kontroversielle fracking-metode.

»Hvordan kan vi stole på, at du vil holde disse koncerner og direktører ansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden, når du deltager i en fundraiser med Goldman som vært,« lød den studerendes spørgsmål.

Det bragte Biden i en vældig knibe. Han forsvarede sig med, at hans stab havde sikret sig, at Goldman »ikke længere indtager en ansvarsfuld post i selskabet«. Efter et faktatjek kom CNN’s vært Biden til undsætning og bekræftede hans version. Men episoden efterlod et indtryk af en kandidat, der tager imod store summer penge fra velhavere og koncerner.

Det gør hverken Bernie Sanders eller Elizabeth Warren, de to andre førende præsidentkandidater.

Bernies vilde ambitioner

Det opsigtsvækkende ved det syv timer lange maraton var den store afstand mellem senator Bernie Sanders vildt ambitiøse klimaplan og resten af kandidaterne. Sanders foreslår investeringer for 16.000 mia. dollar over de næste ti år i omstillingen til en CO2-neutral økonomi med 20 mio. nye grønne job.

Sanders vil nedlægge forbud mod fracking og mod import og eksport af fossile brændsler. Han vil bruge staten til at gennemtvinge en overgang fra benzin- til elbiler inden 2030. Atomkraftværker, der producerer 20 procent af USA’s elektricitet, skal erstattes af vedvarende energikilder. Industrifarme skal afskaffes. Vand- og kraftværker skal overtages af det offentlige. Alt i alt en statsstyret klimapolitik.

Der er et stykke ned til hans nærmeste rival, senator Elizabeth Warren. Hendes mantra er regulering. Selskaber, der forurener miljøet og atmosfæren, skal stilles til ansvar og straffes for at overtræde love og regulativer.

Energisektoren vil ifølge Warrens filosofi rette ind og skifte fokus til vind og sol og ny teknologi som opsugning af drivhusgasser, fordi udvinding af fossile brændsler ikke længere er så profitabelt. Hun er altså ikke tilhænger af at ændre noget fundamentalt ved den amerikanske kapitalismemodel.

»Jeg er ikke tilhænger af at fremlægge en helhedsplan for min klimapolitik. Sådan hænger det ikke sammen. Jeg arbejder i stedet med at udvikle emnespecifikke ideer,« betonede senator Warren.

Fælles for alle ti præsidentkandidater – andre tilstedeværende var tidligere boligminister Julián Castro, entreprenør Andrew Yang, senator Cory Booker, senator Amy Klobuchar, senator Kamala Harris, borgmester Pete Buttigieg og tidligere kongresmedlem Beto O’Rourke – er en villighed til at investere store summer penge i forskning og udvikling af ny teknologi.

Alle ønsker, at USA bliver i Parisaftalen. De går ind for et forbud mod boring efter olie og naturgas i områder ejet af forbundsstaten. Næsten alle vil pålægge energisektoren en CO2-afgift med undtagelse af O’Rourke, der foretrækker forbundsstyret handel med CO2-kvoter. De fleste vil udfase, ikke forbyde, fracking. Deres deadline for USA’s CO2-neutralitet varierer mellem 2045 og 2050.

Det sagde de om klimakrisen

Bernie Sanders

»Donald Trump tror, at klimaforandringer er et svindelnummer. Det kan godt være, jeg er gammeldags, men jeg stoler faktisk på videnskaben. Klimaforandringerne er en realitet og bevirket af menneskelige aktiviteter. Det har allerede skabt katastrofale problemer for vort land og for hele verden. Hvis vi ikke gennemfører drastiske ændringer gennem de næste 11 år, vil skaderne påført vort land og resten af verden være uoprettelige.«

Joe Biden

»Jeg er en tilhænger af Green New Deal, men der mangler en masse detaljer, som for eksempel hvordan vi når frem til CO2-neutralitet. Resolutionen beskæftiger sig ikke med resten af verden. Her i USA kan vi gå i spidsen og nå i mål, men vores udledning af drivhusgasser svarer til 15 procent af hele verdens. Det er derfor, jeg den første dag i Det Hvide Hus vil indkalde til en klimakonference med alle verdens ledere. Og hvis nogle vægrer sig, vil det få konsekvenser.«

Elizabeth Warren

»Hvordan kan det ske, at vi er nået til dette punkt, når klimaforskere i årevis har advaret os om, at problemet bliver værre og værre. Det kan jeg godt fortælle Jer. Det er, fordi Washington, D.C. trækker læsset for de store koncerner. Lovgiverne arbejder på vegne af dem med penge, ikke for os folket. Det er bare et korrupt system.«

Kamala Harris

»Når jeg ser på klimakrisen, er det gennem mine børns øjne (Hun er stedmor til to, red.). Frygten griber mig, hvis vi ikke gør noget nu. FN’s klimapanel fortæller os, at skaderne vil være uoprettelige om 12 år, med mindre vi handler nu. Jeg håber virkeligt, at de republikanske politikere ser deres børn direkte i øjnene og derefter sig selv i spejlet. Lederes opgave er at lede. Det er jeg beredt på.«

Pete Buttigieg

»I min dagligdag prøver jeg altid at gøre det rigtigte i forhold til klimabelastning, men vi kan ikke forvente, at individer på egen hånd kan løse dette problem. Det kræver en national mobilisering. Det er årsagen til, at menneskeheden har opfundet regeringer. Det er for at håndtere udfordringer, der er for store og komplekse for det enkelte individ.«

Amy Klobuchar

»Vi har mange fantastiske mennesker i amerikansk landbrug. De skal have økonomiske incitamenter til at plante nye træer og så vintersæd på markerne. Det vil reducere landbrugets udledning af drivhusgasser. Vi har også brug for ny teknologi, der nedsætter behovet for vandforbrug, og samtidig skal vi sikre, at USA er selvforsynende med fødevarer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er deprimerende så let politikere lader sig manipulere. Hverken skovbrændenene eller orkanen har meget meget med klimaforandringer at gøre

Nike Forsander Lorentsen

Kloden er en levende 'organisme' i forvandling, nybrud og intet kan stoppe det. Vi mennesker har hjulpet til men kan vel i det store hele ikke gøre så meget imod naturkrafternes spil, og det har sket tidligere. Det eneste vi mennesker kan gøre er vel at anpasse os så godt vi kan og det prøver vi på med små nålestik.

Jan Weber Fritsbøger

Claus Nielsen nej nej det eneste kliamforandringerne har gjort er at øge hyppigheden og alvorligheden af begge markant det er såmænd det hele, og vi kan så trøste os med at det blive værre !
Nike du tager fejl det handler ikke om at naturen er "i forvandling" men om at menneskelig aktivitet har ændret betingelserne og skabt en ny situation, en situation som truer alt liv incl mennesket selv, og der er faktisk en del mennesket kan gør, vigtigst vi kan ophøre med at gøre skaden værre, og vi kan endda ændre vores adfærd så meget at naturen kan vende tilbage til normale temperaturer, det sidste vil godt nok tage meget lang tid, og derfor er vores mål lige nu at begrænse hvor slemt det får lov at blive inden kulminationen, og uret tikker så vi burde have travlt med at gøre noget, men foreløbig har vi næsten kun snakket, og det er vel klart at det hjælper ikke.

Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@JanWeberFritsbøger Tja, så længe mennesket tror at de er Gud, med at pille ved altet og desuden tror at vi kan pille det til rette.

Orkaner opstår over varme have, så de har bestemt med klimaforandringerne at gøre. Ligeså skovbrande, de varmere temperaturer og tørre forhold som kommer med klimaforandringerne fører til flere og værre brande.