Analyse
Læsetid: 4 min.

Endnu en uge i Brexits uregerlig hvirvelvind: Drama i Labour og løgn over for majestæten

Drama og ’attentatforsøg’ ved Labours landsmøde, hvor partiets fløje kæmper om at sikre sig magten efter Corbyn – og fornyet spænding om, hvorvidt højesteret kender Boris Johnson skyldig i, at have løjet for dronningen
Tom Watson blev på weekendens landmøde i Brighton udsat for noget, der ligner et kupforsøg, da græsrodsbevægelsen Momentums formand, Jon Lansman, igangsatte en proces i Labours centralkomité med det formål at afskaffe rollen som næstformand og dermed også dennes ret til at overtage ledelsen af partiet, hvis og når formanden måtte træde tilbage.

Tom Watson blev på weekendens landmøde i Brighton udsat for noget, der ligner et kupforsøg, da græsrodsbevægelsen Momentums formand, Jon Lansman, igangsatte en proces i Labours centralkomité med det formål at afskaffe rollen som næstformand og dermed også dennes ret til at overtage ledelsen af partiet, hvis og når formanden måtte træde tilbage.

Daniel Leal-Olivas

Udland
23. september 2019

LONDON – Næppe var Labours landsmøde i Brighton denne weekend begyndt, før det stod klart, hvor splittet partiet faktisk er. Græsrodsbevægelsen Momentum, der spillede en afgørende rolle i at bringe Jeremy Corbyn til magten i 2015, stod bag et forsøg på at desavouere Labours næstformand Tom Watson.

Watson er en midtsøgende pro-EU-politiker, der samtidig med valget af Corbyn blev valgt til posten som næstformand for at forsøge at behage den store del af Labour-partiet, der ikke kan døje Jeremy Corbyn.

’Drive by shooting’

Momentums formand, Jon Lansman, igangsatte en proces i Labours National Executive Committee (centralkomiteen), med det formål at afskaffe rollen som næstformand og dermed også dennes ret til at overtage ledelsen af partiet, hvis og når formanden måtte træde tilbage. Tom Watson blev først informeret om det, da afstemningen allerede var i gang, og han sad og spiste middag på en kinesisk restaurant.

»Dette er et direkte, sekterisk angreb på partiets rummelighed, der forsøger at gøre os til en institution, hvor pluralisme ikke tolereres, og hvor man skal adlyde den ledende fraktions overbevisning til punkt og prikke,« sagde Tom Watson til BBC.

En række andre midtsøgende Labourfolk, inklusive Tony Blair og Ed Miliband, fordømte også kupforsøget, der af Tom Watson selv blev beskrevet som en mislykket ’drive by shooting’.

Det lykkedes ikke at ’dræbe’ offeret. Tom Watson er stadig næstformand, men det lykkedes at såre ham. I en kompromisaftale, som blev støttet af Jeremy Corbyn, hedder det, at næstformandens privilegier skal drøftes, og at en ny midlertidig leder i tilfælde af, at Jeremy Corbyn træder tilbage, først vil være anerkendt, når centralkomiteen har godkendt vedkommendes kandidatur.

Attentatforsøget er blevet tolket som en anerkendelse af, at Jeremy Corbyns dage som partileder kan være talte, et rygte, der rumsterede weekenden over, efter at hans nære rådgiver Andrew Fisher, forfatteren til Labours sidste valgmanifest, uventet trak sig.

I et memo til partifællerne skrev Fisher blandt andet:

»Jeg tror ikke længere på, at vi kan vinde … Jeg har fået nok af mangel på professionalisme, mangel på kompetence og almindelig anstændighed og af denne storm af løgne og dårlige undskyldninger.«

I et interview med BBC’s Andrew Marr søndag morgen prøvede Jeremy Corbyn at negligere betydningen af Andrew Fishers farvel og den barske afskedssalut.

»Jeg tror ikke, at ordlyden i dette memo er så meget anderledes end de beskeder, der givetvis sendes rundt på email, også i BBC,« sagde Jeremy Corbyn, der også lod forstå, at rygterne om hans forestående afgang er ’ønsketænkning fra politiske modstandere’.

Men rygterne er ikke stoppet. The Daily Telegraph rapporterer, at avisen har talt med to fremtrædende Labour-politikere. Den ene sagde, at dette var starten på krigen om arvefølgen efter Corbyn. Den anden mente, at Corbyn selv er på vej ud af egen vilje.

»Det ser ud til, at Corbyn selv er parat til at tage sine ting og gå sin vej,« sagde kilden til The Telegraph.

Alt dette er naturligvis på rygteplan, men der går sjældent røg, uden at der også er lidt ild. Corbyn ser svag ud, selv i sit eget parti.

De 21 konservative rebeller, der hjalp ham med at tvinge Boris Johnson til Bruxelles med hatten i hånden for at bede om udsættelse af skilsmissedatoen, har ladet forstå, at de ikke vil give stemmer til en ny midlertidig regering ledet af Jeremy Corbyn – men derimod gerne til en anden mere midtsøgende politiker.

De store britiske fagforeninger, der har spiller en altafgørende rolle i venstredrejningen af Labour-partiet, forsøgte på landsmødet i Brighton at skabe samhørighed, men de har selv en meget stor del af skylden for den splittelse, der nu præger partiet.

Har Boris løjet for dronningen?

Dramaet om, hvorvidt Boris Johnsons prorogation (suspension, red.) af parlamentet er lovlig, er også intensiveret. Juridiske eksperter udtaler til avisen The Observer, at de mener, at regeringen står til at tabe.

Det afgørende spørgsmål er, om Boris Johnson løj over for dronningen, da han bad om fem ugers suspension af parlamentet. Boris Johnson plæderede, at det intet havde med Brexit-balladen at gøre, men at det drejede sig om at få et pusterum, så man kunne starte på en frisk parlamentssamling.

Få tror vel helhjertet på Boris Johnsons forklaring, idet han ved at suspendere parlamentet jo også fratog det muligheden for at handle imod hans Brexitkøreplan.

»Blandt velinformerede iagtagere hersker der en fornemmelse af, at regeringen er i tovene og står til at tabe sagen,« siger Phillipe Sands, advokat og juraprofessor ved University College London, til The Observer.

Det forventes, at højesteret vil komme med sin afgørelse i begyndelsen af denne uge. Skulle den gå regeringen imod, vil Boris Johnson kunne blive tvunget til at genindkalde parlamentet. Premierministeren har ladet forstå, at han vil respektere kendelsen, men samtidig har hans særlige rådgiver, Dominic Cummings meddelt, at man så vil overveje at suspendere parlamentet på ny.

Uanset hvad, er der høj søgang i vente, hvis regeringen kendes skyldig.

»Et forvaltningsmæssigt udbrud af vulkanske proportioner,« kalder juraprofessor Phillipe Sands det.

Der er således udsigt til endnu en højspændt uge på de britiske øer, hvor Brexit-stormen tilsyneladende aldrig stopper, men i stedet konstant samler ny energi og slynger det britiske politiske system rundt i en uregerlig hvirvelvind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danske journalister er besatte af Jeremy Corbyn og kan slet ikke forstå, at han ikke på nogen måde er udsat på nuværende tidspunkt. Så godt fast har neoliberalismen fået i selv folk, der formodentlig betragter sig som progressive og måske ligefrem venstreorienterede.

Og selvfølgelig vandt han afstemningen.