Læsetid: 6 min.

Farvel til skattely? En global aftale om beskatning af multinationale virksomheder rykker nærmere

Det var højest overraskende, da Donald Trump i sidste uge nikkede til Frankrigs nye omsætningsskat på Facebook, Google og andre techgiganter. Det er en sejr for Macron, og et vigtigt skridt i kampen mod skatteunddragelse. Imens arbejder verden sig frem mod et helt nyt paradigme for beskatning af multinationale firmaer
Hele sommeren har Trump truet med at lægge told på fransk vin, fordi Macron har indført en ny techskat, men nu har de to indgået en aftale.

Hele sommeren har Trump truet med at lægge told på fransk vin, fordi Macron har indført en ny techskat, men nu har de to indgået en aftale.

Nicholas Kamm

2. september 2019

Donald Trump og Emmanuel Macron stod alene på scenen bag hver sit lille podium ved det afsluttende pressemøde på G7-mødet i sidste uge, og pludselig fortalte den franske præsident, at de to herrer havde lavet en deal.

Hele sommeren har Trump ellers truet med at lægge told på fransk vin, fordi Macron har indført en ny techskat, der skal kradse penge ind fra globale teknologivirksomheder som Facebook og Google.

Den franske skat er usædvanlig. Det er ikke en skat på overskud, men på omsætning: Virksomheder der leverer digitale services, og som omsætter for mere end 25 mio. euro i Frankrig og mere end 750 mio. euro på verdensplan, skal hvert år betale en skat på tre pct. af deres omsætning i Frankrig.

Skatten ventes at ramme 30 virksomheder, deriblandt Apple, Facebook, Amazon og Alphabet (selskabet bag Google), men også virksomheder fra Kina, Tyskland, Spanien og Storbritannien, samt en enkelt fransk virksomhed.

Trump har kaldt det »diskrimination« og truet med handelskrig. Men efter to timers frokost alene med Macron under G7-mødet har han åbenbart skiftet mening.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Erik Karlsen
 • Søren Peter Langkjær Bojsen
 • Torben K L Jensen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Kurt Nielsen
 • Niels Makholm
 • Anders Olesen
 • Tom Andreæ
 • Eva Schwanenflügel
 • Steffen Gliese
 • Thomas Tanghus
 • Anders Reinholdt
 • Steen K Petersen
 • Alvin Jensen
Erik Karlsen, Søren Peter Langkjær Bojsen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kurt Nielsen, Niels Makholm, Anders Olesen, Tom Andreæ, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Steen K Petersen og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hele tanken om at give erhvervslivet gode vilkår for at tiltrække aktivitet i indbyrdes konkurrence er uhensigtsmæssigt og noget, vi ikke i fremtiden har mulighed for eller råd til, hvis vi skal redde livet!
Vi kan ikke tillade virksomheder at have profit som deres primære formål, aktiviteten skal være nyttig for samfund og borgere, og den skal tjene til at opretholde et nødvendigt velstandsniveau.

Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Werner Gass, Rolf Andersen, Carsten Munk, Torben Bruhn Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Allan Stampe Kristiansen, Jakob Silberbrandt, Kurt Nielsen, Ole Svendsen, Michael Finn Jørgensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Palle Jensen, Lars Løfgren, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

USA er et land dybt afhængig af skatteindtægter. Uden skat ingen amerikansk krigsmaskine. Thats it.

Karsten Lundsby, Kim Houmøller, Steen K Petersen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Som trold af en æske, blev det kommunistiske spøgelse bragt frem. Det fortæller alt om vedkommendes ideologi. Jeres formand er jo også trådt tilbage, undskyld undskyld, han har taget en bagdør.

Karsten Lundsby, Torben Bruhn Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Michael Waterstradt, Kim Houmøller, Kurt Nielsen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

Ellers rigtig godt, at vores regering påtænker at ville beskatte de store multinationale selvskaber , så de også bidrager til vores allesammens velfærd.

jens christian jacobsen, Karsten Lundsby, Werner Gass, Torben Bruhn Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Kurt Nielsen, Ole Svendsen, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

struktur, som veje, internet, el mv. de vil have veluddannede medarbejdere, samfund der skal tage sig af de nedslidte, beskyttelse af politi. men ikke om de vil betale til samfundet, i al fald ikke ret meget, hvis de endelig gør. Det er på tide, at få stoppet den internationale konkurrence om hvem der vil yde mest for at tiltrække virksomhederne!

jens christian jacobsen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Werner Gass, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Torben K L Jensen, Jan Weber Fritsbøger og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar

Når vi ikke kan beskatte med moms er oms den eneste mulighed. En oms stiller de berørte multinationale firmaer langt bedre. Ingen forestiller sig vel, at de skal bidrage med andet end småpenge!

Måske har folk ikke rigtig fattet, hvorfor Trump nu går ind for en sådan skat som beskrevet her i artiklen; det gør han da, fordi den netop angriber de platforme, også på internettet mm. . og de selskaber der er mest imod ham, og hans periode(r) som præsident i USA!

Poul Kristensen

@Karsten Aaen: Ja, demokrati virker faktisk.
@Steffen Gliese: Definer "nødvendigt velstandsniveau". Alle kan blive enige om slagordene, men det er når de skal føres ud i livet det går galt. F.eks. er socialisme tilbøjelige til at definere "nødvendigt velstandsniveau" som rå kartofler.

Allan S. K. Frederiksen

@Steffen Gliese
"Vi kan ikke tillade virksomheder at have profit som deres primære formål, aktiviteten skal være nyttig for samfund og borgere, og den skal tjene til at opretholde et nødvendigt velstandsniveau."

Er du klar over at du lige har fremlagt en central økonomisk tanke for fascismen?

Hovedforskellen på facsisme og kommunisme er jo netop ejerskabet af produktionsmidlerne, hvor fascismen til gengæld stiller krav om at virksomhederne opfører sig nyttigt for samfundet.
Reelt set kan man i øvrigt sige at Kina i dag er mere fascistisk end kommunistisk, da de i vid udstrækning kører efter denne model, i de "økonomiske forsøgs områder".

Steen K Petersen

Lad os da endelig kører længere ud af den tågede tangent, der stilles op her.

Så i vores demokratier, skal virksomhederne gøre sig så unyttige, som muligt, for samfundet -

Er du klar over en gang sludder og vrøvl det er - - jeg undskylder mit

Michael Hullevad

Man behøver ikke at placere pengene på palmeøer. De værste skattely ligger i Europa, Irland, Holland og Luxemburg vil modsætte sig en hver indgriben i deres meget lave skatte satser.
Så vidt jeg husker har USA også problemer med egne skattely, oven i alle de andre i de varme lande.
3% omsætnings skat rækker som en skrædder i helvede, de sætter bare priserne op!
EU er de store virksomheders ven, der er kartel dannelse med vidt forskellige priser på alt. Det er bare "normalt".