Kommentar
Læsetid: 4 min.

Finansindustrien for retten i »historiens største skatterøveri«

I den banebrydende tyske retssag mod to udbytteskattesvindlere kæmper den kvindelige statsadvokat i Køln mod stenrige banditter i habitter. Men bag krimiformatet halser staten fortsat efter finansverdenens stadig mere komplekse fiduser
Kølns statsadvokat Anne Brorhilker har med sine beskedne ressourcer i årevis arbejdet benhårdt hen mod den banebrydende retssag, som er indledt i denne uge i Bonn.

Kølns statsadvokat Anne Brorhilker har med sine beskedne ressourcer i årevis arbejdet benhårdt hen mod den banebrydende retssag, som er indledt i denne uge i Bonn.

Friedemann Vogel

Udland
6. september 2019

»Denne djævlemaskine, som vi har udviklet, drevet og dyrket, og som vi år efter år lod køre på højtryk – den var skabt af mænd. Og nu er det en kvinde, der spiller hovedrollen.«

Whistlebloweren i den europæiske skandale om milliardsvindel med udbytteskat gav den fuld gas i dokumentarfilmen The Insider fra 2018.

I disse dage kaster alverdens medier sig over netop det perspektiv: Hvordan Kølns statsadvokat Anne Brorhilker med sine beskedne ressourcer i årevis har arbejdet benhårdt hen mod den banebrydende retssag, som er indledt i denne uge i Bonn.

Her står hun over for en hærskare af topadvokater, der forsvarer en række internationale banker og kapitalselskaber, som alle er fedtet ind i den såkaldte cum ex-skandale, en af historiens største sager om skattesvindel.

Uigennemskuelige kæder

I forgrunden står de to briter og tidligere aktiehandlere Nicholas D. og Martin S.

Ud over at være uvurderlige kronvidner er de anklaget for i årene 2007 til 2011 at have lænset den tyske stat for omkring 3,3 mia. kroner i ledtog med andre aktiehandlere, finansadvokater og etablerede finansinstitutter som So­ciété Généra­le, BNY Mel­lon og især War­burg Bank.

Bag denne paradesag arbejder Anne Brorhilker med omkring 50 andre sager, og på europæisk plan vurderes det globale netværk af finansfolk at have svindlet med udbytteskat for omkring 410 mia. kroner.

Alene i Danmark formodes de at have tiltusket sig 12,7 mia. kroner fra staten. Eller fra landets sygehuse, børnehaver, skoler og plejehjem, om man vil. Trods undersøgelser og sigtelser gennem flere år er der endnu ikke rejst sag i Danmark, men det kan en præcedensdom i Tyskland måske ændre på.

Hvordan det er foregået, hvem der har vidst hvad, og hvad der overhovedet har været kriminelt, er der langt fra klarhed over.

Flabet formuleret virker cum ex-tricket lidt som at gå ned i supermarkedet og lave flaskeboner med supermarkedets egne flasker, som du aldrig har købt og betalt pant for. Det skal man nok blive straffet prompte for. Men cum ex er noget mere kompliceret end det.

På ultrakort formel kan skattetricket beskrives på den måde, at flere parter i et hæsblæsende tempo indbyrdes sælger eller låner hinanden aktier, som de ikke selv nødvendigvis ejer.

Da det på papiret ser ud som om, de faktisk har ejet aktierne, har de også krav på at refunderet udbytteskatten fra skattemyndighederne – om end de aldrig har betalt denne skat.

I sådanne kæder af uigennemskuelige handler har de forskellige finansinstitutter formentlig spillet vidt forskellige roller. Denne uigennemskuelighed er med til at forklare, at der overhovedet kan stilles spørgsmålstegn ved, om der er tale om bevidst økonomisk kriminalitet, når finansinvestorer får refunderet en skat, som de aldrig har betalt, eller om der bare var tale om et hul i lovgivning, som de ganske legalt udnyttede.

Flere af de anklagede investorer gemmer sig bag denne uigennemskuelighed, enten ved at pege på andre aktører i karrusellen, eller ved at hævde at de ikke anede, hvad det var for nogle lukrative produkter, de havde haft fingrene i.

Dermed er de ikke bare juridisk, men også moralsk uskyldige – og det kan ifølge tyske insidere ikke afvises, at det i visse tilfælde faktisk passer.

Too complex to judge

I denne første retssag har den efter sigende usædvanligt slagfærdige og matematisk begavede Martin S. stået bag et kompliceret system af aktier, kurser, handelspartnere og formler for deres aktiehandler, så de kunne presse den optimale refusion af udbytteskat ud af dem. Efter at have været ansat ved Hypo-Vereinsbank grundlagde Martin S. og Nicholas D. senere Ballance Capital med sæde i blandt andet Storbritannien, Jomfruøerne og Gibraltar. Med den tyske Warburg-bank som første store kunde lagde de for alvor fra land med deres metode.

Alligevel har de to kronvidner udsigt til relativt milde domme, fordi deres udsagn ifølge statsadvokaten har dannet grundlag for flere sigtelser og mulige retssager. De sidder med andre ord på uvurderlig viden om strukturerne i cum ex-handlerne, som det ellers ville være umuligt at trænge ind i.

Det afspejler den egentlige tragedie i sagen – og i hele finansindustrien: at både dommere, advokater, myndigheder, forskere og ikke mindst politikere og journalister er stærkt overbebyrdet af kompleksiteten.

Som Die Zeit formulerer det, ville en frifindelse betyde, at »staten atter ville kapitulere over for finansjonglørernes strategi med konstant at skabe større kompleksitet«. De er ikke too big to fail, men nærmere too com­plex to judge.

Den politiske signalvirkning ville derfor være endnu vigtigere, end at den tyske – eller senere den danske – stat kan hive nogle af de tabte milliarder tilbage.

I en verden, hvor arbejde og løn betyder stadig mindre i forhold til kapitalbesiddelse, er den mistillid til staten, som den slags skattetrick medfører, politisk sprængstof. Desuden er kompleksiteten og gråzonerne med til at lægge et slør over finansverdenens ustabilitet, som vi oplevede det op til sidste finanskrise.

At alle finansprodukter burde godkendes på forhånd frem for at blive vurderet efterfølgende, virker derfor oplagt. En opgradering af de europæiske landes skattemyndigheder og samarbejdet mellem dem ser også uomgængelig ud.

Et godt bud er, at vi vil opleve flere skandaler f.eks. i forhold til europæisk momssvindel, inden retssagen i Bonn slutter i januar 2020.

Indtil da vil der med rette blive fortalt mange heroiske historier om Anne Brorhilkers kamp mod finansjonglørerne: Men i bund og grund handler det om alles penge og tillid til staten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

"En opgradering af de europæiske landes skattemyndigheder og samarbejdet mellem dem ser også uomgængelig ud."
citat fra artiklen

Du har selvfølgelig - men nu har vi lige stemt NEJ til at omdanne vores Retsforbehold til en tilvalgsordning, så det ligger ikke lige for at prøve igen.

Jeg stemmer dog gerne for en ophævelse af Retsforbeholdet; men det skal være en ophævelse, og ikke en krejler opt in/out model - så er svaret stadigvæk NEJ.

Men jeg indrømmer blankt, at jeg slet ikke orker diskussionen om øget samarbejde på skatteområdet - et samarbejde, som også ville omfatte persondataloven.
Bare tanken om at skulle høre på Morten Messerschmidt og Søren Søndergaard hælde vand ud af ørerne .... HJÆLP .... så lad hellere svindlerne svindle - og selvfølgelig er der ingen Djævel, der tror på, at SØIK får dømt nogen som helst for noget som helst i den anledning.

Der går rygter om, at de tilknyttede politiassistenter hver morgen finder det nødvendigt at genopfriske, om det er debet eller kredit, der står til højre eller til venstre ....

Christian De Coninck Lucas

Oh this is good....just the beginning but still good. Just wait until the decades long, trillion dollar class theft of US taxpayer money by Unacknowledged black programs is exposed. Won't be too long now...

Torben Lindegaard

@Carsten Svendsen 06. september, 2019 - 12:00

Spændende link til The Big Four;
men hvad vil du specielt henlede vores opmærksomhed på ??

Philip B. Johnsen

Bahamas anno september 2019

Hvor er vores folkevalgte politikere NU i dag, når grådighedens politiske og økonomiske magtelite, lige nu viser sit dødbringende egoistiske ansigt, men er stukket af med vores penge?

Hvor er hjælpen til de fattige på Bahamas?
Nu er penge kun noget der eksistere i data på en server, men eksproprier de svindledes formuer og brug dem på de fattige NU!

Offshore advokatfirmaer, offshore banker og offshore spekulation, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse.

Lovligt eller ulovligt!

Uanset hvilken type er denne politiske beskyttelse lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Et eksempel på denne udvikling, i kølvandet på vores politiske og økonomiske magtelite, der ikke ønsker nogen form for handling, der står mål med udviklingen i den virkelige verden, kan følgers på Instagram #bahamas, en gruopvækkende realistisk fremtid for stadigt flere mennesker på denne vores eneste klode.

Link: https://www.independent.co.uk/voices/amazon-fires-rainforest-capitalism-...

Hvor er alle vores penge NU!

“The Bahamas are another top tax haven, thanks to the lack of corporate income tax and withholding tax, according to Deloitte’s 2017 tax guide. Such tax advantages can make the Bahamas an attractive tax haven for U.S. corporations.

Viacom and Goldman Sachs are just two of the dozens of Fortune 500 companies with subsidiaries in the Bahamas. Here are some other major companies with tax haven subsidiaries, according to the ITEP report: J.P. Morgan Chase & Co., Bank of New York Mellon Corp., Pfizer, Citigroup, Marsh & McLennan, Bank of America and Abbott Laboratories.”

Link: https://finance.yahoo.com/news/world-best-tax-havens-090648732.html?gucc...

Torben Lindegaard

@Leo Nygaard

Du har helt sikkert ret i, at der uddebiteres mangt en revisor- & advokattime på at optimere et firmas skattebetaling - det er en guldgrube.

Svindlen med refusion af á conto betalt udbytteskat er en lidt anden sag; men lønsom ud over alle grænser for de involverede - der er så rigelige midler til rådighed, at det trodser enhver beskrivelse.

Carsten Svendsen

@Torben Lindegaard 6/9 2019 13:15
Min hensigt med linket var at gøre opmærksom på det hav af skatte-"fiflerier", der medfører, at milliarder mere eller mindre legalt hales ud af div. statsbudgetter - ikke kun af to nok så store "skatte-ål", men af store multinationale revisionsselskaber, som ofte benyttes af regeringer som konsulenter.

Brian W. Andersen

@ Carsten Svendsen
@ Torben Lindegaard

Det mest oplagte er vel at to af "The Big Four" (PwC og især Deloitte) forestår en enorm mængde opgaver for de danske ministerier, lige fra rådgivning og analyse til implementering af nye love. Tilsvarende forhold gælder i en lang række andre lande, så disse firmaer har både forhåndsindsigt og påvirkningsmuligheder i de skatte og selskabslove, som de rådgiver deres mange erhvervskunder i.

Groft sagt, så har politikerne givet ræven sit eget lille fine hundehus lige midt i hønsegården, samtidigt med at de klager over ikke at kunne holde ræven væk fra hønsene. Den statslige anvendelse af disse firmer stammer bevisligt og ikke overraskende fra erhvervslobbyens årelange pres for mere privatisering af offentlige opgaver, så der er en meget ubehagelig rød tråd til stede her.