Baggrund
Læsetid: 5 min.

Her er fire af de mest alarmerende oplysninger i whistleblowerens brev om Trump

Et whistleblower-brev, der indeholder efterretninger om, at Trump angiveligt har handlet for egen vindings skyld, blev torsdag offentliggjort. Professor i amerikansk historie Jørn Brøndal udlægger her fire af de mest alarmerende oplysninger i brevet
Brevet med oplysninger, om den amerikanske præsident Donald Trumps afpresning af den ukrainske præsident Volodymr Zelenskij, fik tirsdag forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at annoncere påbegyndelsen af den formelle undersøgelse til en rigsretssag mod Trump. I yderste konsekvens kan sagen ende med præsidentens afgang.

Brevet med oplysninger, om den amerikanske præsident Donald Trumps afpresning af den ukrainske præsident Volodymr Zelenskij, fik tirsdag forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at annoncere påbegyndelsen af den formelle undersøgelse til en rigsretssag mod Trump. I yderste konsekvens kan sagen ende med præsidentens afgang.

Chip Somodevilla

Udland
28. september 2019

Whistleblowerens brev, der indeholder oplysninger om den amerikanske præsident Donald Trumps afpresning af den ukrainske præsident Volodymr Zelenskij, fik tirsdag forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at annoncere påbegyndelsen af den formelle undersøgelse til en rigsretssag mod Trump. I yderste konsekvens kan sagen ende med præsidentens afgang.

Brevet, som blev offentliggjort af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, indgår som en del af den igangværende undersøgelse af præsidenten.

Et centralt punkt i brevet er et telefonopkald, som Trump foretog den 25. juli til den ukrainske præsident. Opkaldet var angiveligt et forsøg på at presse Ukraines præsident til at igangsætte en undersøgelse af Joe Bidens søn, Hunter Biden. Sønnen fik en bestyrelsespost i et stort ukrainsk energiselskab, mens hans far, Joe Biden, var vicepræsident, og Trump anmoder den ukrainske præsident efterforske sønnen for at kaste smuds på sin politiske modstander Joe Biden.

Information har bedt Jørn Brøndal, professor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, fremhæve de fire mest alarmerende oplysninger i brevet.

1. Det Hvide Hus forsøgte at skjule båndudskriften af samtalen

Advokater tilknyttet Det Hvide Hus har angiveligt instrueret embedsmænd til at arkivere båndudskriften af telefonsamtalen i et svært tilgængeligt elektronisk arkiv. I rapporten skriver whistlebloweren:

I dagene efter telefonsamtalen erfarede jeg fra flere amerikanske regeringsembedsmænd, at højtstående embedsmænd i Det Hvide Hus havde grebet ind for at få ’aflåst’ alle optegnelser om samtalen.

Båndudskriften blev arkiveret i et system for særligt fortrolige oplysninger, hvor den ikke hører hjemme, ifølge embedsmænd whistlebloweren har talt med.

Og forsøget på at skjule samtalen er noget af det mest kritiske i rapporten siger Jørn Brøndal.

»Det minder om Watergate. Man ved ikke, om Nixon vidste noget om planlægningen af Watergate, men man ved, han forsøgte at dække over det. Her forsøger man også at gemme noget væk, fordi folk ved, at der er noget helt galt,« siger professoren.

Whistlebloweren skriver endda i brevet, at det ikke er første gang, embedsmændene har brugt denne metode til at skjule noget, der var »politisk sensitivt«. Han nævner ikke, hvad det skulle dreje sig om.

2. Brevet viser Trumps ’noget for noget’-filosofi

Donald Trump har ofte pralet af sin bog The Art of the Deal, som bl.a. handler om, hvordan man slår en handel af. Whistleblowerens brev tyder på, at Trumps filosofi er, at alt er til forhandling – også i udenrigspolitik.

Trump har angiveligt underrettet budgetkontoret i Det Hvide Hus om at indstille al amerikansk sikkerhedsbistand til Ukraine. Forsvars- og Udenrigsministeriet modtog ifølge rapporten ikke en begrundelse for denne instruks. Whistlebloweren skriver:

Midt i juli hørte jeg om et pludseligt skifte i USA’s bistandspolitik over for Ukraine.

Den 18. juli underrettede Forvaltnings- og Budgetkontoret (OMB) ministerier og styrelser om, at præsidenten »tidligere samme måned« havde givet instrukser om at suspendere al amerikansk sikkerhedsbistand til Ukraine. Hverken i OMB eller NSC (USA’s Nationale Sikkerhedsråd, red.) vidste staben, hvorfor denne instruks var givet. Under tværministerielle møder den 23. og 26. juli erklærede OMB-embedsmænd igen, at instruksen om at indstille denne bistand var kommet direkte fra præsidenten, og at de fortsat ikke var bekendt med nogen begrundelse herfor.

I båndudskriften af telefonsamtalen, som siden er blevet offentliggjort onsdag den 25. september, siger Trump, at Ukraine har nydt godt af sit gode forhold til USA. Pengene bliver ikke nævnt direkte, men professor Jørn Brøndal mener, det er en implicit reference.

»Det ligger lige under overfladen. Telefonsamtalen sker en uge efter Trump har tilbageholdt 260 millioner dollar for Ukraine.«

Det er ifølge Jørn Brønlund et forsøg på forhandling – hvis Ukraine ikke hjælper Trump, får landet ikke den bistand, det var meningen det skulle have.

»Det tyder på en ’noget for noget’-filosofi: ’Vi hjælper jo jer, så jeg vil have noget af dig.’«

Professoren er ikke i tvivl om, det handler om at få Ukraine til at finde smuds på Hunter Biden.

3. Trumps advokat blander sig i udenrigspolitik

Fra midt i maj og frem hørte jeg fra flere amerikanske embedsmænd, at de var dybt bekymrede over, hvad de så som mr. Giulianis omgåelse af beslutningsprocesserne i varetagelsen af den nationale sikkerhed med henblik på at pleje kontakter til ukrainske embedsmænd og sende meddelelser frem og tilbage mellem Kijev og præsidenten.

I dette uddrag fra rapporten, mener Jørn Brøndal, at det bliver tydeligt, at Rudolph »Rudy« Giuliani, Trumps personlige advokat, har spillet en aktiv rolle i forholdet mellem Trump og Zelenskij. Det er dybt problematisk af særligt to grunde, forklarer han.

For det første bruger Trump udenrigspolitik til personlig vinding og til at forsøge at svine en modstander til. Han bruger sin egen private advokat, som ikke er ansat i Det Hvide Hus eller i Udenrigsministeriet, til at blande sig i udenrigspolitik.

For det andet går Trump fuldstændig uden om det udenrigspolitiske apparat. Når der i rapporten henvises til »omgåelse af beslutningsprocesserne i varetagelsen af den nationale sikkerhed«, handler det om, at Giuliani ikke har de sikkerhedsgodkendelser, der skal til for at forhandle direkte med ukrainske aktører. Trump omgår altså de sikkerhedsmæssige procedurer og bringer nationens sikkerhed i en potentiel farlig situation, når han lader en uautoriseret person varetage udenrigspolitik.

Jørn Grøndal kalder det »dybt graverende« og »dybt problematisk«.

»Hvad laver Giuliani i amerikansk udenrigspolitik? Det ligner magtmisbrug, og derfor kan det vise sig værdigt til en rigretsanklage,« siger professoren.

4. Trump handler for egen politisk vindings skyld og involverer et andet lands præsident

De embedsmænd i Det Hvide Hus, der gav mig oplysningerne, var dybt frustrerede over, hvad der var sket under telefonopkaldet. De fortalte mig, at der allerede var en »igangværende diskussion« med advokater fra Det Hvide Hus om, hvordan man skulle forholde sig til telefonsamtalen på grund af sandsynligheden for, i embedsmændenes genfortælling, at de havde været vidne til præsidentens misbrug af sin position til personlig vinding.

Her nævner whistlebloweren, at embedsmænd er bekymrede for, om Trump misbruger sin magt som præsident til egen fordel. Jørn Brøndal forklarer, at præsidenter selvfølgelig vil favorisere deres eget partis politik, men at det graverende her er, at Trump udnytter præsidentembedet til at forsøge at få en fremmed statsleder til at tilsvine en kommende potentiel politisk modstander, så han selv kan blive genvalgt.

»Hvis beskyldningen holder, er det værre, end det Nixon blev beskyldt for i 1974,« siger han og henviser til Watergate-skandalen, hvor republikanerne havde installeret aflytningsudstyr i demokraterne hovedkvarter.

»Hvor dramatisk det er? Vi er oppe på de helt store nagler.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Deep State manifesterer sig - omsider.
Trump har nu dummet sig så klart og eftertrykkeligt, at fælden da må klappe.
OPTUR!
Halleluja

Eva Schwanenflügel

It's not the end of the beginning.
It's the beginning of the end..

Torben Lindegaard

Selve whistleblower brevet er her:

https://drive.google.com/file/d/1pqFxJABWA5oogCwf21SFZHcPuYFgiZrN/view

The Inspector General's brev til Joseph Maguire, Director of National Intelligence vedrørende videregivelse af brevet til Kongressen er her:

https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2019-09-26/read-the-i...

Memorandum af telefonsamtalen er her:

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2019/09/Unclassified09.201...

Vi mangler det ordrette referat af telefonsamtalen, som er overflyttet til det særligt sikrede arkiv for klassificeret materiale; men som ifølge whistleblower'en ikke indeholder noget som helst klassificeret materiale.

Kenneth Krabat, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens og Gert Romme anbefalede denne kommentar