Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN: Vesten spiller blodig rolle i Yemen

FN rapport fastslår at USA, Storbritannien og Frankrig sandsynligvis er impliceret i krigsforbrydelser i Yemen
Udland
7. september 2019

USA, Storbritannien, Belgien, Frankrig, og Tyskland har, siden konflikten i Yemen begyndte i 2015, alle solgt militærudstyr til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien.

Hidtil har det ikke været nogen hemmelighed, at disse våben er blevet anvendt i krigen, som til dato har kostet mere end 95.000 civile livet. Både The New York Times, The Washington Post og The Guardian har afsløret, hvordan amerikanske våben er blevet anvendt til at begå krigsforbrydelser.

Også menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International har tidligere slået fast, at nogle af de militante jihadistiske grupperinger, der udkæmper golflandenes krig på landjorden, er blevet forsynet med vestligproducerede våben, som er blevet anvendt til at slå civile ihjel.

Men nu er det FN, der i en omfattende rapport anklager USA, Frankrig og Storbritannien for at være medansvarlige i mulige krigsforbrydelser i Yemen.

Rapportens efterforskere fremhæver, at USA, Frankrig og Storbritannien – alle medlemmer af Sikkerhedsrådet – spiller en stærk destruktiv rolle i krigen. Især USA’s rolle i at yde logistisk støtte og efterretninger til saudierne bliver kritiseret i rapporten. Rapporten går så langt som at kræve, at de implicerede stater bør stilles til ansvar.

»Staterne bør holdes ansvarlige for at yde støtte eller bistand, som anvendes til at begå overtrædelser af folkeretten,« lyder det i rapporten.

Ny fase i kaotisk krig

FN-rapporten kommer efter et voldsomt saudisk luftangreb i Yemen, der ifølge Røde Kors slog op til 100 mennesker ihjel ved et universitetskompleks, der bruges som fængsel af Houthi-bevægelsen.

Den saudisk-ledede koalition hævder, at bygningskomplekset blev brugt til at opbevare droner og missiler. En påstand, som Røde Kors afviser, da organisationens ansatte tidligere har besøgt fængslet.

Den komplicerede krig, som begyndte i marts 2015 efter nogle års politiske brydninger om magtfordelingen i landet i kølvandet på Det Arabiske Forår 2011-2012, er trådt ind i en ny kaotisk fase.

Siden houthierne tog sagen i egen hånd og omstyrtede den saudiskstøttede regering ved at indtage hovedstaden Sana’a, har en koalition af lande med Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater i spidsen forsøgt at genetablere status quo med våbenstøtte til loyale yemenitiske generaler og bombardementer fra luften.

Men over de seneste måneder har koalitionen vaklet. De Forenede Arabiske Emirater har i modsætning til saudierne indset, at målet om at nedkæmpe houthierne og indsætte en marionetregering i hovedstaden Sana’a er urealistisk.

Over de seneste uger har militser støttet af De Forenede Arabiske Emirater været i direkte konfrontation med saudisk-støttede militante grupperinger, som ellers har kæmpet side om side med hinanden over årene.

De Forenede Arabiske Emirater ønsker at sikre havnebyerne langs det sydlige Yemen for at fastholde søvejen, som er afgørende for Abu Dhabis økonomi, mens saudierne ønsker at slå houthierne tilbage fra den nordlige del af Yemen, hvorfra houthierne ofte affyrer missiler mod saudisk territorium.

»Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er ikke ved at splittes. Alliancen er for vigtig for begge lande. Men det betyder ikke, at de altid vil være enige« siger Elizabeth Dickinson, analytiker i International Crisis Group til The New York Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her