Læsetid: 9 min.

Højreradikale FPÖ spiller skiftevis rollen som grænsebrydere og som ofre – ligesom Trump

Til søndagens valg i Østrig kan højreradikale FPÖ igen være på vej i regering, kun fire måneder efter Ibiza-skandalen tvang dem fra magten. Sagen passer nemlig perfekt ind som en af den slags offerfortællinger, som partiet har vundet frem på. Information har været til tidlig oktoberfest med kernevælgerne
Aftenens trækplaster, den tidligere FPÖ-indenrigsminister Herbert Kickl (til højre), ankommer kort før mørkets frembrud. Kickl er partiets store stjerne – men han er også på grund af sine rabiate synspunkter partiets store problem, fordi ingen vil danne regering med ham som minister. Samtidig er musikerne (til venstre) trukket i læderbukser til FPÖ’s oktoberfest i bydelen Liesing i Wien.

Aftenens trækplaster, den tidligere FPÖ-indenrigsminister Herbert Kickl (til højre), ankommer kort før mørkets frembrud. Kickl er partiets store stjerne – men han er også på grund af sine rabiate synspunkter partiets store problem, fordi ingen vil danne regering med ham som minister. Samtidig er musikerne (til venstre) trukket i læderbukser til FPÖ’s oktoberfest i bydelen Liesing i Wien.

Marie Haefner

28. september 2019

WIEN - »Vi er én stor familie, vi skal aldrig skilles ad.«

Til rytmerne fra en trommemaskine sovser omkvædet ud af højttalerne bag schlagerduoen på den improviserede scene. Ligesom en stor del af gæsterne er de to musikere trukket i læderbukser og alpeoutfit, som passer til de blå farver i »Østrigs sociale hjemstavnsparti«, som frihedspartiet FPÖ kalder sig.

Vi er dog ikke i Alperne, men derimod til FPÖ’s oktoberfest i bydelen Liesing i Wien, hvor der for alvor er valgkampstemning. Søndag skal østrigerne nemlig til valg og sammensætte et nyt Nationalråd for tredje gang siden 2016. Allerede nu tegner det til endnu en suveræn sejr på omkring 33 procent til »vidunderbarnet fra Wien«, den bare 33-årige Sebastian Kurz fra konservative ÖVP.

Udadtil er ÖVP nærmest blevet ét med sin leder i noget, der ligner en politisk personkult. Som valgslogan har partiet ligefrem valgt »Østrig har brug for sin kansler«, selv om Kurz i sine halvandet år som kansler ikke har nået at udføre meget mere end et par skattelettelser.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der må absolut være et særligt forhold mellem de østrigske vælgere og deres partier.

Og selvfølgelig er der forskel på, hvad de 2 partier i dette drama har gjort. Men - hvis man virkelig sætter sig ind i, hvad begge partier beskyldes for, og hvad der kan dokumenteres, og det er ganske hårrejsende udemokratisk og svindelagtigt for personlig vinding - især for det ene parti. Så er det egentlig utroligt, at det slet ikke kan ses på deres popularitet blandt vælgerne.

Kenneth Jacobsen

Når bare der leveres fremmedfjendsk politik, er der stor tilgivelse for hvadsomhelst blandt fremmedfjendske vælgere, om det så er korruption, nedskæringer der rammer selvsamme vælgere, tilbagerulning af hævdvundne rettigheder. Hellere skyde sig selv i foden end give "de andre" så meget som en tøddel. Det ser vi i Danmark, USA, Polen, Ungarn, Italien, Østrig, Tyskland, Indien, Tyrkiet etc etc etc. Imponerende.

Marie Jensen, Steen K Petersen, Flemming Berger, Ole Frank og Gert Romme anbefalede denne kommentar

@ Kenneth Jacobsen,

Desværre har du helt ret.

Europa har altid ligget i indbyrdes krig, og vi har nu den længste periode med fred i Europas historie, Man glemmer helt, at man selv kan blive flygtninge-offer - også om så det skyldes en misforståelse mellem landene.