Læsetid: 6 min.

Højtstående rådgivere omkring præsident Trump samarbejdede med en whistleblower

Offentliggørelsen torsdag af en whistleblowers indberetning om indholdet af en samtale mellem USA’s præsident, Donald Trump, og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, viser, at whistlebloweren ikke står alene med sin bekymring over Trumps brug af sit embede. Mindst seks af hans kilder arbejder for præsidenten
Der er gået næsten to måneder, siden whistlebloweren indgav sin klage. Det er for længe, mener flere demokrater i Kongressen, som derfor havde indkaldt præsidentens fungerende koordinator for efterretningstjenesterne, Joseph Maguire, til høring torsdag.

Der er gået næsten to måneder, siden whistlebloweren indgav sin klage. Det er for længe, mener flere demokrater i Kongressen, som derfor havde indkaldt præsidentens fungerende koordinator for efterretningstjenesterne, Joseph Maguire, til høring torsdag.

Leigh Vogel

27. september 2019

Demokratiske lovgiveres plan om at stille præsident Donald Trump for en rigsret fik torsdag ny næring med offentliggørelsen af en whistleblowers opsigtsvækkende klage til generalinspektøren for USA’s 16 efterretningsagenturer.

I den ni sider lange indberetning fremlægges oplysninger om, hvorledes højtstående rådgivere i Det Hvide Hus søgte at lægge et slør over en telefonsamtale, Trump havde med sin modpart i Ukraine, præsident Volodimir Zelenskij, den 25. juli.

»De forstod, hvor graverende indholdet af samtalen var,« skriver whistlebloweren.

Kildens identitet kendes ikke, og ifølge hans advokat ønsker han at forblive anonym. Det antages, der er tale om en mand, og at han arbejder for et af USA’s efterretningsagenturer – ikke i Det Hvide Hus.

Af whistleblowerens klageskrift fremgår det, at de fleste af hans oplysninger stammer fra »et halvt dusin rådgivere i Det Hvide Hus«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Torben K L Jensen
  • Anker Heegaard
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • Morten Wieth
Britta Hansen, Torben K L Jensen, Anker Heegaard, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og Morten Wieth anbefalede denne artikel

Kommentarer

Åbnede op for CNN i går for at få opsummeret, hvad Maguire havde sagt ifølge pressen i USA. CNN-værten Brooke Baldwin tonede frem. Må indrømme at jeg har et svagt punkt for Brooke Baldwin..rund og, ja......Men hvad var nu det? Noget var helt galt. Pludselig var denne midaldrende kvinde blevet 22 år igen. What! 22!

Jeg vil gerne være med på det nye, men er åbenbart blevet så gammel og konservativ, at jeg bliver distraheret, ja, nærmest chokeret over et banalt face-lift! Du godeste gud, det er jo bare amerikansk kultur, der på et eller andet tidspunkt kommer her til. Selv 76-årige Joe Biden skal vise ID for at komme på disk!

Men jeg står tilbage, og aner simpelthen ikke hvad den demokratiske coorperative presse mener om Maguire.......

Det jeg selv fik ud af det er, at demokraten Adam Schiff under høringen ville have den fungerende koordinator for efterretningstjenesterne Maguire til at sige "Nu er det nu!" med en rigsretssag mod Trump. Det er beviser nok. Men det ville Maguire slet ikke forsøge at kommmentere på.

Så nu er det op til svagarmene i det demokratiske parti selv at afgøre, om de vil gå videre med den rigsretsag, der potientielt også kan vælte Biden og dermed forkludrer det hele for demokraterne selv.

Som komikkeren Michelle Wolf sagde til demokraterne ved den seneste White House Correspondent's dinner:

"you guys always find a way to mess it up. You’re somehow going to lose by 12 points to a guy named Jeff Pedophile Nazi Doctor."

"Oh, he’s a doctor?"

Lene Krathmann Pedersen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Og netop nu er der fri jagt på whistlebloweren, der formentlig er CIA-ansat.

Men iflg Donald John Trump på et møde i går, "er han en simpel spion", " Og I husker vel, hvad vi gjorde med den slags i gamle dage?"

Det er altså, hvad præsidenten i verdens største demokrati mener om mennesker, der afslører hans ulovligheder.

Den der tier, samtykker som bekendt, og jeg savner simpelt hen vestverdenes reaktion på disse udtalelser.

Flemming Berger, Werner Gass, Jan Rosberg, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen Bahnsen, Tue Romanow, Jesper Sano Højdal, Kim Houmøller, John Andersen, Anker Heegaard, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Whistlebloweren, der er fra CIA, forhandler via sin advokat med Kongressen om snarligt at vidne.
Det bliver spændende !!

Optagelserne af Trumps telefonsamtale med den Ukrainske præsident blev forsøgt skjult ved at 'overføre' dem til en afdeling for hemmeligstemplet og strengt fortroligt materiale.
Det burde kun ske, såfremt samtalen havde indeholdt følsomme oplysninger der skulle beskyttes i nationens interesse.
Det er som bekendt ikke tilfældet.

Sådan er det næsten altid..
It's not the crime - it's the cover-up.

Werner Gass, Jan Rosberg, Arne Albatros Olsen, Steen Bahnsen, Tue Romanow, Hanne Utoft, Torben K L Jensen, John Andersen, Anker Heegaard, Jan Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Vi der ser american crime stories ved, at Trump allerede har overhældt den "fortrolige" server med bleach..............

Eva Schwanenflügel

.. Og skrevet "WITCHHUNT" på den med Melanias neglelak i et anfald af indignation, ligesom han plejer at afsløre sig selv på Twitter, he he ;-)

ingemaje lange, Jan Rosberg og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

"Den der tier, samtykker som bekendt, og jeg savner simpelt hen vestverdenes reaktion på disse udtalelser."

Der har heller ingen kritik været af de amerikanske myndigheders behandling af Snowden, Manning, Assange og andre, som har været impliceret i whistleblowing, der afslører betydeligt mere alvorlig kriminalitet end Trump endnu har nået at begå som præsident. Intet nyt under solen.

Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Steen Bahnsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

@ Hanne Utoft,

Du har ganske ret i den manglende kritik på også disse områder.

Men der har heller ikke været reel vestlig kritik af den såkaldte kronprins fra Saudi, der beordrer mord på en journalist, der er ubekvem for ham. Eller for den sags skyld retstilstandene i Egypten, Marokko og Tyrkiet.

Selv indenfor det økonomiske fællesskabs grænser omkring systematisk diskriminering af romaer i Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Rumænien er de vestlige politiske ledere helt tavse. - Kun Frankrig, Tyskland og Sverige hæver mælet en sjælden gang.

#gert romme
Så snart alle vi europæere bliver fuldgyldigt medlem af af vores EU union, og Kommisionen får lidt mere magt, så er jeg sikker på at det også kan lade sig gøre.

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Whistleblower'en er vist godt på vej til at blive afsløret.

CBS News' sikkerhedskommentator Michael Morell, tidlige chef i CIA, identificerer whistleblower'en som "a CIA analyst on rotation to the National Security Council's staff", der nu er tilbage i Langley, Virginia.

https://www.youtube.com/watch?v=BwGZw5XbrfQ

Ifølge Michael Morell er der kun tale om få personer, der opfylder disse kriterier.