Læsetid: 5 min.

»Hvis Hongkong fejler, risikerer vi at blive de næste i skudlinjen«

Protesterne i Hongkong er blevet et stort politisk tema i Taiwan, hvor et præsidentvalg nærmer sig. I befolkningen er støtten udtalt, og selv den mere prokinesiske opposition tager klart afstand fra Kinas ønske om at indføre en Hongkong-model på øen
Demonstranter viser deres støtte til Hongkong i Taipei i juni – skepsissen over for Kina er vokset markant i Taiwan.

Demonstranter viser deres støtte til Hongkong i Taipei i juni – skepsissen over for Kina er vokset markant i Taiwan.

Sam YEH

4. september 2019

Blandt de politikere, der offentligt har udvist størst sympati for protestbevægelsen i Hongkongs gader, finder man Taiwans præsident Tsai Ing-wen. Gang på gang har hun givet udtryk for støtte og sågar åbnet op for muligheden for at lade demonstranterne søge om asyl.

»Det internationale samfund er alvorligt bekymret over sammenstødene mellem politi og demonstranter i Hongkong. Voldelig undertrykkelse er ikke en løsning. For at vende tilbage til fred og velstand er myndighederne i Hongkong nødt til at imødekomme offentlighedens forventninger om demokrati og frihed,« skrev hun sidste måned på Twitter.

Den slags direkte tale afspejler Tsai Ing-wens politiske ståsted på den kinakritiske fløj i Taiwan. Det er også et praj om, at der er valgkamp i luften.

Tsai Ing-wen stiller op igen, når øens 23 millioner indbyggere senest i januar skal stemme ved præsidentvalget. Og som altid er forholdet mellem Kina og Taiwan centralt, når taiwanerne afholder valg. Kinas Kommunistparti anser øen som en løsreven provins, der før eller siden skal genforenes med moderlandet. Med fredelige midler – eller ved magt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Erik Karlsen
  • Gert Romme
  • Anker Heegaard
Alvin Jensen, David Zennaro, Erik Karlsen, Gert Romme og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu