Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hongkong gør klar til sin egen markering af Folkerepublikkens 70-års fødselsdag

Kinesiske myndigheder slår ned mod kendte aktivister op til landets nationaldag
Protesterne i Hongkong gik søndag ind i deres 17. uge med voldelige sammenstød i travle shopping- og forretningsdistrikter, hvor politiet brugte tåregas, gummikugler, peberspray og vandkanoner mod demonstranterne, mens demonstranterne kastede mursten og molotovcocktails tilbage mod politiet og tændte bål på gaden

Protesterne i Hongkong gik søndag ind i deres 17. uge med voldelige sammenstød i travle shopping- og forretningsdistrikter, hvor politiet brugte tåregas, gummikugler, peberspray og vandkanoner mod demonstranterne, mens demonstranterne kastede mursten og molotovcocktails tilbage mod politiet og tændte bål på gaden

Anthony Wallace

Udland
1. oktober 2019

Mindst to højprofilerede aktivister er blevet anholdt forud for Hongkongs markering af 70-året for Folkerepublikken Kina tirsdag.

Politiet har forbudt en stor demonstration arrangeret af gruppen Civil Human Rights Front, der tidligere har organiseret masseprotester, men demonstranter har lovet, at de nok skal blive synlige på dagen for at vise deres vrede og frustration over, at deres rettigheder bliver undergravet af det kinesiske styre.

Mandag blev aktivisten Ventus Lau og skuespilleren Gregory Wong anholdt for deres meddelagtighed i en hændelse den 1. juli, hvor demonstranter tiltvang sig adgang til den Lovgivende Forsamling og vandaliserede plenarsalen.

Wong blev anklaget for at deltage i en »sammensværgelse om at begå en kriminel skade« og for at have »trængt ind i eller forblevet i den Lovgivende Forsamling«, oplyser det prodemokratiske parti Demosisto. Lau er anklaget for de samme lovovertrædelser, oplyser han på sin Facebook-konto.

I mellemtiden er Hongkongs leder Carrie Lam og en delegation på mere end 240 mennesker, inklusive pro-kinesiske politikere, erhvervsledere og mediechefer fløjet til Beijing for at deltage i tirsdagens festligheder.

Op til nationaldagen har kinesiske myndigheder strammet op på sikkerheden. Over hele Beijing hænger der propagandaplakater og bannere med patriotiske beskeder. Der er et omfattende politiopbud i og omkring hovedstaden og striks sikkerhedskontrol ved metro- og jernbanestationer. Biler bliver kontrolleret på gaderne nær Tiananmen-pladsen, hvor en militærparade og selve ceremonien skal finde sted. Selv på hospitalerne er alle ikkeakutte operationer blevet aflyst.

Overvåget og fjernet

Landets menneskerettighedsforkæmpere bliver overvåget eller ført ud af Beijing med magt for at forhindre dem i at protestere og tale med udenlandske medier. Politiet vil stå vagt uden for deres hjem, lyder beskeden ifølge 82-årige Ding Zilin, der er medstifter af Tiananmen-gruppen for mødre, hvis sønner blev dræbt i militærets blodige rydning af pladsen i 1989.

Imens er dissidentjournalisten Gao Yu og aktivisten Hu Jia blevet tvunget til at rejse ud af Beijing. Andre, der bor uden for hovedstaden, er også blevet chikaneret eller kan ikke få kontakt til deres venner.

I Hongkong har Ventus Lau tidligere arrangeret mange protester. Han havde ansøgt om at afholde en demonstration under navnet ’Bed en bøn for Hongkong’ mandag aften i det centrale forretningsdistrikt.

Men intimideringen af ​​aktivister op til Kinas nationaldag rækker ud over Hongkong og Beijing. Sangeren og aktivisten Denise Ho, der i september opfordrede medlemmer af den amerikanske kongres til at modgå menneskerettighedskrænkelser i Hongkong, blev søndag angrebet i Taiwan af en maskeret mand, der kastede rød maling på hende ved en demonstration til støtte for Hongkong. To taiwanske mænd er blevet anholdt.

Hongkong har siden juni oplevet en bølge af protester, der begyndte med en kontroversiel udleveringslov, men siden er protesterne vokset til at omfatte en bredere og i stigende grad voldelig modstand mod regeringen i takt med, at fjendtlighederne er taget til mellem demonstranter og politi.

Optrapning i Hongkong

Protesterne gik ind i deres 17. uge søndag med voldelige sammenstød i travle shopping- og forretningsdistrikter, hvor politiet brugte tåregas, gummikugler, peberspray og vandkanoner mod demonstranterne, mens demonstranterne kastede mursten og molotovcocktails tilbage mod politiet og tændte bål på gaden. Mandag lød det i en erklæring fra politiet, at en officer havde skudt ét varselskud i luften, efter politiet var blevet omringet af demonstranter.

Mere end 100 demonstranter blev anholdt søndag, rapporterer avisen South China Morning Post med politiet som kilde.

Politiet har brugt stigende magtanvendelse mod demonstranter og selv journalister. En 39-årig indonesisk journalist pådrog sig en alvorlig øjenskade, efter at han blev skudt i ansigtet med en bønnepose eller en gummikugle under søndagens protester, skriver avisen. Hun var iført hjelm og beskyttelsesbriller, da det skete.

Myndighederne har gjort livet vanskeligt for demonstranterne.

Søndag lukkede metroselskabet MTR mindst fire stationer langs demonstrationsruten, og politiet besatte gangbroer, hvor demonstranter normalt samles. Der blev også stationeret politi foran en kirke, hvor demonstranter tidligere har søgt tilflugt, til at visitere de mennesker, der kom ind og ud af kirken. Indkøbscentre og mange butikker var også lukket.

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flot rødt flag, men hvorfor skal stjernerne udgøre et hagekors?