Læsetid: 6 min.

Hver tredje time bliver en kvinde dræbt i Sydafrika

Efter en 19-årig kvinde blev voldtaget og dræbt på sit lokale posthus, har der været daglige protester i Sydafrika mod et stigende antal voldtægter og drab på kvinder. Landets ellers relativt progressive kvinderettigheder har ikke gjort det mere sikkert at være kvinde siden apartheid, mener ekspert
For nylig blev den 19-årige studerende Uyinene Mrwetyana fra Cape Town voldtaget og dræbt af et postbud, da hun var ved at hente en pakke på det lokale posthus. Siden har der dagligt var demonstrationer i Cape Town og Johannesburg mod det stigende antal voldtægter og drab på kvinder i Sydafrika.

For nylig blev den 19-årige studerende Uyinene Mrwetyana fra Cape Town voldtaget og dræbt af et postbud, da hun var ved at hente en pakke på det lokale posthus. Siden har der dagligt var demonstrationer i Cape Town og Johannesburg mod det stigende antal voldtægter og drab på kvinder i Sydafrika.

Guillem Sartorio/Ritzau Scanpix

20. september 2019

I de seneste uger har der været daglige protester i Johannesburg og Cape Town, og på lørdag går demonstranter endnu en gang på gaden, til hvad der forventes at blive den største demonstration indtil videre.

March to end femicide in South Africa hedder demonstrationen, hvis logo er en minimalistisk tegnet silhuet af den 19-årige studerende Uyinene Mrwetyana fra Cape Town. Hun blev for nylig voldtaget og dræbt af et postbud, da hun var ved at hente en pakke på det lokale posthus og er siden blevet symbolet på bevægelsen.

Samtidig har det sydafrikanske politi offentliggjort nye tal, der viser, at drab, voldtægt og seksuelle overgreb på kvinder er stigende. I 2018 blev knap 3.000 kvinder dræbt i Sydafrika, svarende til cirka én kvinde hver tredje time. Det gør ifølge WHO Sydafrika til nummer fire på listen over de lande, hvor flest kvinder bliver dræbt.

Når drabet på Uyinene Mrwetyana alligevel har fået så meget opmærksomhed, skyldes det dels timingen med politiets rapport, og dels at gerningsmanden i forvejen havde en voldsdom på straffeattesten, som ikke var blevet tjekket, før han blev ansat i et offentligt job.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
Fødevarestyrelsen Mørkhøj og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allerede da jeg som ung i 80'erne var sammen med en sort kvinde fra Sydafrika, kunne hun fortælle om udbredt sexuel og almindelig vold mod kvinder. Både fra hvide og sorte mænd. Det var ikke sikkert for kvinder at gå udenfor i de sorte townships alene. Jeg tror, det hænger sammen med en udbredt misogyni i hele Afrika. Og det kan der efter min mening kun gøres noget ved af afrikanerne i fællesskab. Det er positivt, at den sydafrikanske præsident vil gøre noget ved det, for kvindeorganisationerne har jo helt tydeligt ikke kunne magte opgaven alene.

Næ, men det viser at mordraten i Sydafrika på ingen måde er et specifikt kvindeproblem, og at man kun kan gøre det til et specifikt kvindeproblem ved at ignorere de mandlige ofre.

Mads Jakobsen - eller også vælger man at analysere tallene og vælge ét tema blandt mange, der handler om, at der bliver slået en kvinde ihjel hver tredje time i Sydafrika. Velvidende, at der også er andre temaer - f.eks. mænd, der slår mænd ihjel.

Og hvad er problemet i det?

Ikke noget, hvis du er ligeglad med det faktiske problems årsager og med de mandlige ofre.

Men hvis du, og information, kan beskære og vinkle hvad du vil interessere sig for, så kan vi vel også.

The Disposable Male

Dette siger lidt om dagsorden.
For man kan da ikke lige frem påstå at der er en fair nyheds dækning generelt om mænd og kvinder, og at medie er ude på at give et retvisende billet.

Man kunne også vinkle historien med overskriften: "Mænd, der dræber", så er de fleste drab i statistikken vist dækket.

Det har Information så ikke valgt, formentlig fordi der er forskelle i motiverne på, når kvinder dræbes og når mænd dræbes, og at der derfor skal 2 meget forskellige handlinger til for at dæmme op for drabene.

At der skulle være en særlig forskel i motivet på kvindemord kontra mandemord er noget du gætter. Det vi ved, hvis vi ser på hele billedet, er, at selv i et voldsorgie som Sydafrika P.T. nyder kvinder en særligt beskyttet stilling. Og den vinkel dur jo ikke, vel?

Mads Jakobsen, jeg håber da for alle - ligegyldig køn - at de skal nyde en "særlig beskyttet stilling" mod mord og sexovergreb.

Det ønsker du forhåbentlig også.

Eller er du så biased, at du kun ønsker det for mænd, og er det derfor du kæmper så meget imod at forholde dig til statistikken for myrdede kvinder?

Og ift. motivet for mord, så nej, der har du ret, der kan jeg kun forholde mig til den seneste tids faglighed omkring danske mord, hvor mord på kvinder oftest begås af deres partner. Og det udgør for mig en særlig problemstilling, som måske/måske ikke kan overføres til kvinder fra Sydafrika.

Du kan finde masser af artikler om det her på Information.

Jens Jensen

"The Disposable Male"

Interessant vinkel. Når det nu engang er mænd, der typisk dræber og at (danske) kvinder dræber i selvforsvar (jvf. artikler her på Information). Kan man så konkludere, at hvis der ikke fandtes mænd, ville der ikke findes drab...

@Rikke Nielsen
kvinder dræber i selvforsvar (noget af en ståmand). Den sagde kun at kvinder dræber fordi de lever i et parforhold med vold. ikke noget om deres skyld og det var bevislig selvforsvar. Og så bare det med at stol på en morder.(som kvinde ville jeg da selv bruge netop dette forsvar)

Man ja som du skrive så er Kvinde ALTID offer
for "hvis der ikke fandtes mænd, ville der ikke findes drab..."
ja kvinde er engle og kan ikke finde på noget forkert som kan (poke the bear). Ikke at mord er ok. Men der er en grund til ting det sker og det er ikke ud af den blå luft.

general er:
mænd er fysikers anlagt.
kvinde er psykiske anlagt.
dette giver en måde i hvordan de udtrykker sig og hvad form for virkemidler de har tilbøjeligheder til at gøre bruge af. Og jeg ser ikke kvinde eller mænd som en engle.

"mænd, der slår mænd ihjel" hvad betyder det?
Er det shaming.
Er det fordi mænd dræber mænd, så tæller det ikke.
og fordi mænd gør dette, så er det mænds egen skyld.
eller en andre grund? ,
jeg har set den blive bruget et par gange eller 2 og undre mig bare lidt hvad der er formålet og mening bag. andet en kønskamp?.

til det med The Disposable Male. Der tag du ting ud af kontekst.
jeg snakke om det generel GENERAL medie billet som jeg skrive meget tydeligt.

Jeg er godt klar over du dyrker kønskamp og det er i din ret.
Men jeg ser ikke et formål i at dyrke kønskamp. Men det kan skabe nogle misforståelser i hvordan læser det den andre skriver og vi udtrykker os.

Så herfra kan jeg kun sige kønsdebat jatak. Kønskamp nejtak

Rikke Nielsen skrev: "Eller er du så biased, at du kun ønsker det for mænd, og er det derfor du kæmper så meget imod at forholde dig til statistikken for myrdede kvinder?"

Se, nu var det jo dig der blev sur og bitter da vi introducerede den fulde, sande statistik for mord i Sydafrika, og dig som er for biased til at forholde dig til at kvinder beviseligt IKKE er særligt udsat for mord.

Rikke er det du mener at de 17.000 døde mænd og børn er irrelevante?

Det er tydeligvis en ikke-historie det bliver udlagt som værende noget der kun rammer kvinder så folk klikker på det. Døde mænd er nok ikke interessant nok til at nogen gider læse om det.

Sydafrika har et kriminalitetsproblem.

"March to end femicide in South Africa hedder demonstrationen"

femicide er Spinoff fra ordet genocide som jeg forstår det.
Men err det ikke lidt smagsløst at Misbruge sådan et stærkt ord.