Læsetid: 9 min.

Indien er på vej mod at opfylde klimamål – men bygger fortsat nye kulkraftværker

Allerede i dag udgør klimaforandringer en alvorlig trussel for millioner af indere, men befolkningens krav om øget velstand og Modi-regeringens ambition om industrielle landvindinger sætter grænser for den grønne omstilling
Antallet af kuldrevne kraftværker er tredoblet i Indien siden årtusindskiftet. Her kvinder, der henter kul fra en åben mine ved landsbyen Bokapahari i delstaten Jharkhand.

Antallet af kuldrevne kraftværker er tredoblet i Indien siden årtusindskiftet. Her kvinder, der henter kul fra en åben mine ved landsbyen Bokapahari i delstaten Jharkhand.

Kevin Frayer

25. september 2019

Med et par ugers mellemrum annoncerede to indiske delstater i august, at de agter at stoppe opførslen af nye kulkraftværker. Først kom meldingen fra Gujarat, der er premierminister Narendra Modis hjemstat og en af Indiens mest velstående. Den forventede stigning i energiforbruget på omkring ti procent om året vil blive dækket af andre energikilder, lød det fra lokalregeringen.

Beslutningen ville få andre regioner til at overveje samme tiltag, forklarede Gujarats energiminister, Saurabh Patel, til avisen The Indian Express. Få dage senere satte delstaten Chhattisgarh ligeledes en stopper for udstedelsen af nye byggetilladelser. Begge delstater peger på solenergi som det primære alternativ.

På flere plan er de to delstaters beslutning sigende for udviklingen i Indien. For det første fordi Indien forsøger at begrænse landets voksende CO2-udledning og erstatte kul med grønne energiformer. Men tilfældet Chhattisgarh vidner om, at tingene aldrig er helt så ligetil i en indisk kontekst.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Albatros Olsen

Typisk ! De fleste lande vil både have mel i munden og blæse samtidig. Danmark er ingen undtagelse her.