Læsetid: 8 min.

Ingen har så travlt med grøn omstilling som Kina. Men kulforbruget og CO2-udledningen vokser

Kina er foran alle andre, når det gælder udbygning med sol og vind. Men stærke interesser holder fast i kullene, og de kinesiske CO2-udledninger stiger stadig. I dag udleder Kina mere CO2 end USA og EU tilsammen, og klimaløfterne til FN er utilstrækkelige
Køretøjer, der bliver drevet af soleneergi i den østkinesiske provins Shandong. Kina er helt i front med elektriske køretøjer – 45 procent af alle elbiler i verden og 99 pocent af alle elbusser kører i dag i Kina.

Køretøjer, der bliver drevet af soleneergi i den østkinesiske provins Shandong. Kina er helt i front med elektriske køretøjer – 45 procent af alle elbiler i verden og 99 pocent af alle elbusser kører i dag i Kina.

Xinhua/Zhu Zheng/Ritzau Scanpix

23. september 2019

Det var tilbage i 2006, at Kina overhalede USA som verdens største CO2-udleder.

I dag udleder Kina 10,9 milliarder ton CO2 om året. Det svarer til 29 pct. af de globale udledninger, mere end det dobbelte af USA og mere end USA og EU tilsammen. Efter en kortvarig stabilisering i 2014-16 er de kinesiske udledninger på ny stigende, sidste år med omkring 2,5 pct.

Så Kina er med sin stærke økonomiske vækst og store befolkning voldsomt udfordret på sin klimapolitik og udgør dermed også en voldsom udfordring for det internationale samfunds bestræbelse på at bremse de globale klimaændringer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Anker Heegaard
  • Poul Erik Riis
  • Jens Thaarup Nyberg
Viggo Okholm, Anker Heegaard, Poul Erik Riis og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu skal man vel ikke generelt se på hvad et land udleder, men hvad der udledes pr indbygger og så ligger Kina pludselig længere nede af listen. USA udleder omkring 3 gange så meget pr indbygger i forhold til Kina og nogle af de arabiske olie stater ligger langt højere.

Morten Lind, Dennis Tomsen, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Jørgen Møller, Anker Heegaard, Torben K L Jensen, Flemming Berger, Karsten Nielsen, Susanne Kaspersen, nanna Brendstrup og John Andersen anbefalede denne kommentar

Det giver kun mening at fokusere på pr. capita udledninger, eller "historiske udledninger" hvis formålet er at pege fingre og sige "Det er jer der er, eller har, været slemme". Det implicitte ved det udgangspunkt er jo, at så må disse her massivt forurenende lande forurene langt mere end de gør i dag. Rigtig fint ud fra et forskruet retfærdigshedsprincip om at alt og alle bør være lige. Fuldstændigt virkeligshedsfjernt hvis man ønsker at løse problemet . Det giver langt mere mening at se på de rent faktiske udledninger som de er i dag, når vi skal forholde os til, hvem det er der skal reducere udledningerne, hvis vi skal nå at forhindre klimakatastrofen. Kina bliver nødt til at reducere sit udslip, nu i dag, sammen med Indien, Indonesien og andre, der måske ikke har været store syndere, men reelt er det i dag. Vi har ikke tid til at vente.

Philip B. Johnsen

Folkerepublikken Kina.
300 millioner kinesere er overforbrugere som danskere, en overforbrugende del af markedsøkonomien, der skaber ekstrem rigdom til de få, voksende økonomisk ulighed, de menneskeskabte klimaforandringer samt forurening der stopper udviklingen, der i Kina holder de resterende over 700 millioner i fattigdom, uden mulighed for at flygte fra realiteterne.

Folkestyret i Danmark.
Borger i det danske folkestyre, har også i dag en forventning om, at politikkerne ikke modarbejder befolkningen, hvilket jeg vil påstå hemmeligholdelse af omfanget af den menneskeskabte klimakatastrofe er, konsekvenserne af den nuværende politiske kurs er, en manglende fremtidig beskyttelse af borgerne, negative menneskelige sociale og omkostningstunge konsekvenser, bevist forsøgt skjult for borgerne af politikkerne.

Konkurencestaten Danmark er liberal økonomisk politik kendetegnet ved:
Tager ikke ansvar.
Har ingen respekt for sociale normer.
Tilsidesætter hensynsløst andres sikkerhed.

Arne Albatros Olsen, Anker Heegaard, Flemming Berger og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Davis Johansen har naturligvis ret. Klimaproblemets løsning forudsætter, at alle reducerer CO2-udledningen, uanset det nuværende niveau. At nogle i dag udleder mindre CO2 pr. capita end andre ændrer ikke på, at alle skal reducere udledningerne.

En analogi: I Vesteuropa har alle lande velfungerende affaldssystemer, som fx indebærer, at vi ikke dumper plastic-affald i havet. I Østasien forholder det sig anderledes, der ryger plasticaffald i havet. Skulle vi af den grund begynde at smide plastic i havet? Naturligvis ikke! Af helt samme årsag har fx Kina ikke en "ubrugt kvote" af CO2-udledning, selvom deres udledning pr capita er lavere end fx USAs.

Jan Weber Fritsbøger

pr capita udledning siger vel noget om hvilke lande der har størst potentiale for reduktioner,
men det betyder ikke at reduktionerne manifesterer sig i det land som reducerer sit forbrug, opgørelsen af kinas udledning er jo påvirket af, at den bagved liggende produktion exporteres til feks USA, og dermed er det forbruget i bla USA som er årsag til en del af den kinesiske udledning, hvilket så gør sagen mere grotesk at udledningen pr capita er så høj i feks, USA,
fordi hvis man medregnede hele omkostningen ved forbrug og transport i det forbrugende land i stedet for det producerende, ville vestens udledning være vildt meget større og kinas meget mindre da de jo ikke selv forbruger ret meget af deres produktion,
for selvfølgelig vil udledningen stige i et land som producerer til resten af verden, men udledningen i resten af verden burde jo falde i samme takt som egenproduktionen reduceres, husk årsagen til problemerne handler om overforbrug.

Morten Lind, John Andersen, Viggo Okholm, Jan Bisp Zarghami, Flemming Berger og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

David Johansen påpeger at “Kina bliver nødt til at reducere sit udslip, nu i dag, sammen med Indien, Indonesien og andre, der måske ikke har været store syndere, men reelt er det i dag. Vi har ikke tid til at vente.”

Det er fuldstændig korrekt, det kan kun ske, hvis Europa og USA sænker forbruget.

Asien indbyggertal* i forhold til forbrug er 60*/52 i procent.
EU/USA indbyggertal* i forhold til forbrug er 16*/46 i procent.

Jens Winther og Davis Johansen:
Ville have protesteret over jeres konklusioner, men kan se jeg intet har at tilføje, Jan Weber har skåret det ud i pap.
Almindelig ændring af sløseri og ansvar omkring bl.a. affald kan alle ændre på.
Men tragedien ligger jo især omkring vestens brug af billig produktionen i lande langt væk.som bl.a. Kina og Indien for a så at bebrejde dem de udleder for meget for at vi kan nyde.

Henrik Plaschke

Når man diskuterer, hvem der skal reducere deres CO2 udledninger hvor meget, kunne det måske også være af en vis interesse, at se på sammenhængen mellem indkomstniveauer, geografisk placering og udledninger. Det har de franske økonomer Thomas Piketty & Lucas Chancel skrevet et større arbejde om. De viser bl.a. at 10 % af verdens befolkning står for ca. 45 % af de globale udledninger, mens 50 % står for ca. 13 %. Af de 10 % mest udledende mennesker, kommer 2/3 fra de vestlige lande, og 1/3 fra de fremvoksende vækstøkonomier (Kina, Indien m.v.). Disse beregninger vedrører udledninger baseret på faktisk forbrug og tager således højde for handelsstrømme (ligesom nogle af de tal Philip B. Johnson henviser til 19:42). De 10 %, der udleder mest, svarer nogenlunde til de 10 %, der har de største indkomster.

Med andre ord: i gennemsnit udleder en person fra de 10 rigeste % ca. 17 gange så meget CO2 som en person fra de fattigste 50 %.

Ifølge artiklen ovenfor udleder ”Den gennemsnitlige kineser… omkring 7,7 ton CO2 pr. år. Den gennemsnitlige amerikaner udleder 15,7 ton, den gennemsnitlige japaner 9,0 ton og den gennemsnitlige EU-borger 7,0 ton.” Her påpeger Piketty & Chancel, at den rigeste % udleder ikke mindre end 318 ton (USA), 287 (Luxemburg), 251 (Singapore), 247 (Saudi Arabien) og 204 (Canada), mens den årlige udledning i de fattigste lande ligger på ca. 0,1 ton. Nogle har nok et større potentiale for mindskede udledninger end andre…

Lucas Chancel & Thomas Piketty, Carbon and inequality: from Tokyo to Paris, World Inequality Lab, November 2015, http://piketty.pse.ens.fr/files/ChancelPiketty2015.pdf

Morten Lind, Viggo Okholm og Søren Kristensen anbefalede denne kommentar