Læsetid: 3 min.

Irans generalmajor Soleimani uddeler lussinger i Golfen

Som ventet eskalerer iranerne deres sabotage i Den Persiske Golf. Hvad der imidlertid er værd at bemærke, er, at Teherans fjender fremstår forbavsende hjælpeløse, når det kommer til at sætte Iran på plads
USA beskylder Iran for at stå bag lørdagens droneangreb på to saudiske olieanlæg. Angrebet betyder tab af 5,7 millioner tønder pr. dag, hvilket er fem procent af den globale daglige produktion og det største uforudsete tab i verdenshistorien, og de overgår tabet i august 1990, da Saddam Hussein invaderede Kuwait under den første Golf-krig.

USA beskylder Iran for at stå bag lørdagens droneangreb på to saudiske olieanlæg. Angrebet betyder tab af 5,7 millioner tønder pr. dag, hvilket er fem procent af den globale daglige produktion og det største uforudsete tab i verdenshistorien, og de overgår tabet i august 1990, da Saddam Hussein invaderede Kuwait under den første Golf-krig.

Hamad I Mohammed

17. september 2019

Angrebet på verdens største olieanlæg i Abqaiq og Khurais i Saudi-Arabien lørdag formiddag er en dramatisk eskalering af den igangværende krise mellem Iran og USA.

Det tog kun få minutter at sætte halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion ud af spil. Dette har udløst stor frygt for forsyningssikkerheden, især fordi det endnu er uklart, hvornår Abqaiq-anlægget, der drives af den saudiske oliegigant Aramco, vil være fuldt operationel igen.

Tabet af 5,7 millioner tønder pr. dag – fem procent af den globale daglige produktion – er det største uforudsete tab i verdenshistorien og overgår tabet i august 1990, da Saddam Hussein invaderede Kuwait under den første Golf-krig.

»Dette angreb blev ikke udført af en amatør, for at sige det meget mildt. Det var et massivt og meget sofistikeret angreb,« skriver Carl Bildt, medformand for den europæiske tænketank European Council on Foreign Relations

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
Olaf Tehrani og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Der er god grund til, at forsøge at forstå, hvem der er basen i USA for Donald Trump til genvalg, hvis man vil forstå Teherans fjender og oliens tilhængere.

Råolie lugter af død.
Råolie er død.
Råolie bringer død i de forkerte hænder.
Råolie og civilisation er modsætninger.

“For 45% of US evangelicals, the Bible is the biggest influence on their view of Israel.”
Link: https://edition.cnn.com/2017/12/06/politics/american-evangelicals-jerusa...

God will enter in judgment “on behalf of My people and My inheritance, Israel” with those who “have divided up My land.” (Joel 3:2)

Israel og bosættelserne i Palæstina, bør ses i lyst af denne tro på Gud, hvor Biblen fortæller om det lovede land, landet ‘Storisrael’, som er givet det jødiske folk ifølge Biblen.

Ezekiel 47,13–20 og fjerde Mosebog 34, ‘løftet om Storisrael.’
Storisrael nutidens Libanon, Vestbredden, Gazastriben, Israel og dele af Syrien.

Det er på samme måde, denne tilgang til verden, der vanskeliggør kritik af kapitalismen og bekæmpelse af de menneskeskabte klimaforandringer mm.

Gud har givet mennesket jorden og alt på jorden, til mennesket ’Gud skabte mennesket skabt i sit billed’
Første Mosebog 26-27-28

Det er USA’s Gud’s givende ret, at regere verden, Gud danner det fundamentalistiske grundlag, for den økonomisk liberalisme tilgang til kapitalisme, med Gud og ikke videnskab og fakta i centrum, med tro på Gud centralt, hvor mennesker er over naturen.

In God We Trust (Vi stoler på Gud), der er USA’s nationale motto, det blev ved lov vedtaget af Kongressen i 1956.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Pietro Cini og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Hvorfor bliver medierne ved med at udlægge det som et Iransk angreb?
Det var et yemenitisk angreb, som de selv har taget ansvaret for.
Bevares, formentlig bevæbnet med Iranske våben - men stadig en yeminitisk handling.
Det er Yemen, Saudiarabien er i krig med - ikke Iran.

Selv hvis det skulle være en Iransk proxy-handling, så kan man altså ikke kortslutte til at det er et Iransk angreb. Det er i hvertfald ikke mere iransk, end saudernes krig mod Yemen er amerikansk. Den bliver også ført med overvejende amerikanske våbensystemer.

/O

Jens Bryndum, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Ali Eftekhari, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Tonny Helleskov, Miklôs Tōtfalusi, Jesper Sano Højdal, Hannah Werk, Erik Karlsen, Michael Waterstradt, Anders Graae, Randi Christiansen, Søren Bro, Jørgen Tryggestad, David Zennaro, Emil Davidsen, Kristian Nielsen, Torben Skov, John Andersen, Bjørn Pedersen, Thomas Tanghus, Marianne Stockmarr, Poul Simonsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Problem for Saudi Arabien fremadrettet er sikkerheden for produktionen og destillering af råolie.

Fra link:
"Ifølge tænketanken Chat-ham House går over en fjerdedel af den saudiske olieproduktion i dag til landets egen energiforsyning, og med en hjemlig olieforbrugsvækst på fem-seks pct. om året er denne andel stigende.

Ironisk nok skyldes det stigende olieforbrug bl.a. det voksende behov for aircondition i et klima, der bliver stadig varmere som følge af verdens fossile energiforbrug."
Link: http://www.information.dk/558198

Jens Bryndum, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Kim Houmøller og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jens Peter Madsen

Den artikel hænger da slet ikke sammen - hvorfor gentage USA Påstanden om Irans rolle - når artiklen selv argumenterer for at de er Yemens modslag mod Saudis årevist lange terrorkrig i Yemen - og som anført sikkert i et samarbejde med en intern opposition i Saudi som gerne vil stoppe krigen og/eller vælte et feudalt kongedømme - Iran kortet giver ingen mening for andre en USA og Israel alliancen.

Jens Bryndum, Karsten Lundsby, Alvin Jensen, Flemming Berger, Tonny Helleskov, Jesper Sano Højdal, John Andersen, Michael Waterstradt, Anders Graae, Jørgen Tryggestad og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at dronerne blev kontrolleret fra Saudi Arabian.
Det virker urealistik at Houthi-oprørere fra Yemen kan fjernstyre droner.
Droner i de forkerte hænder er skræmmende, men et fakta og den nye virkelighed.

Jens Mose Pedersen

Hvad type droner er det? GPS styrede?. Manuelt styrede med et joystik?
Der er en verden til forskel mellem droner som styres af en person i nærheden og droner som sendes afsted 100 km fra målet og selv skal finde frem ud fra en målkoordinat.
Jeg har ikke set nogen oplysninger om typen af droner.

Måske lægger Information sig lige lovlig tæt op af Trump og Pompeos talepapirer i denne sag. Selv CNN indrømmer, at der er meget lidt belæg i verden af fakta for, at det skulle være iranerne der satte ild til olieanlægget.

Hvis det nu er Houthierne ville der da ellers være en direkte linie fra, at vesten hælder våben i Saudi Arabien til brug i Yemen, til at Yeminitter reagerer ved at futte vestens guldkalv nr. 1 af. Har vi skudt os selv i foden igen?

En anden ting er at aktørene skulle have brug for kollaboratører på landjorden for at skaffe koordinatater. Mon ikke hele verden ved hvor saudierne har placeret deres megaolieanlæg? Ellers kunn man vel bruge googlemap? Saudiske olieanlæg bliver jo ikke flyttet rundt om natten for at narre fjenden.

Og endeligt lyder det meget lidt plausibelt, at iranerne i en situation hvor de er i konflikt med den største militære magt vor jordklode nogensinde har set, skulle have flere magtcentre, således at revolutionsgardens generalmajor Qasem Soleimani kører sit show, præsident Hassan Rouhani og evt. udenrigsminister Mohammad Javaf Zarif deres og den gamle ayatollah Ali Khamenei endelig agerer og reagerer på hvad han nu synes bedst. Er det ikke bare fordi flere magtcentre giver giver flere forklaringer og good cops og bad cops for alverdens amatør irananalytikere.

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, John Andersen, Ole Frank, Hanne Utoft og Michael W Pedersen anbefalede denne kommentar

De antydede en meget interessant pointe igår i TV-avisen:

Trump har med sine daglige tweets af Fake News gennem de seneste år, fuldstændigt undermineret sin troværdighed i det internationale samfund - således at nu, hvor han ønsker at samle en international koalition med Iran, baseret på diverse beskyldninger og påståede beviser - er der ikke mange, der har tillid til hans ord længere.

Det er simpelthen den praktiske demonstration af 'Drengen, der råbte Ulv'

/O

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, John Andersen, Ole Frank og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Hvem er det der har forsynet og oplært dem der bomber i Yemen med fly. Det skulle vel ikke være vores NATO ven? Hvilken overraskelse. Fgd

Karsten Lundsby, Alvin Jensen, John Andersen, Ole Frank og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

"Det er simpelthen den praktiske demonstration af ’Drengen, der råbte Ulv’"

Eller også resulterer det i den fuldstændige uberegnelighed? Gennem sin forretningskarriere har Trump ifølge en lang række primærvidner benyttet sig af bl.a. sløring, skiftende holdninger, tvetydigheder, skjulte alliancer, personangreb og mobning mhp. at begå sig, og en hel del tyder på at samme repetoire tages i anvendelse under præsidentskabet.

Betegnende er det da også at Trump støjer så voldsomt at ingen taler om realpolitikken, slet ikke den indenrigspolitiske i USA, så på dén vis lykkes han glimrende i det stille med bl.a. at øge uligheden i USA markant. Internationalt har han endnu ikke dummet sig katastrofalt, tværtom er der gang i forsvarsbudgettets himmelflugt, militarisering, våbeneksporten samt masser af ballade i udenrigsrelationerne. Og ved det kommende præsidentvalg har han ifølge de fleste iagttagere gode chancer for genvalg (hovedsageligt pga. den forventede modkandidat). Hvis jeg var én af hans donorer, ville jeg formentligt mene at han har klaret opgaven over forventning.

Jens Bryndum, Alvin Jensen, Ole Frank og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Vestlig arrogance på spil igen. Vi sælger milliarder af $ til SA, vi hjælper dem med at bombe Yemen, (Ja amerikanske fly, med amerikanske piloter, lettet fra amerikanske baser og hangarskibe har bombet Yemen i løbet af de sidste snart 5 år), men ingen på informationen/vesten, og slet ikke Waleed Safi eller Lasse Ellegaard, kunne drømme om at se en dag hvor Yemen ville slå fra sig.

Arrogance der vil noget. Når vores avisers såkaldte "korrespondenter" og what nots, ikke engang kan skrive en artikel der giver bare lidt mening, så kan vi være sikre på at vestlig dominans er i frit fald. Men joken er at disse mennesker ville engang forstå hvad frit fald er for en koncept, man kan spørge hvor jeg ved at de ikke forstå simpel fysik? Jo læs deres artikler om 9/11, de er lige så tragikomiske som denne.

Det er da fedt at en på kommentarsporet, olivier goulin, let kan se en væsentlig problemstilling i artiklen, men en avis der lever af at sælge informationer ikke kan... gotta love it.

Philip B. Johnsen

Fra link.

‘The top 15 companies that export arms to Saudi Arabia.’

“Boeing
General Dynamics
Raytheon
BAE Systems
Eurofighter
Lockheed Martin
Textron
Norinco
KNDS
Thales
Airbus
Pilatus
Hensoldt
General Electric
MBDA

Saudi’s military purchases have come under scrutiny in recent days after the nation admitted that Washington Post journalist Jamal Khashoggi was killed inside the Saudi embassy in Istanbul, Turkey.

German chancellor Angela Merkel on Monday vowed to halt German arms exportsto Saudi Arabia until the case is cleared up.
But Germany exports far less to Saudi Arabia than the US, Canada and the UK.

Germany delivered just under $300m in military goods and services to Saudi Arabia last year, a figure dwarfed by the $4.1bn that the US sent to Saudi over the same period. Canada and the UK each delivered more than $1bn in military exports to the kingdom last year.”

Yahoo Finance UKOctober 23, 2018
With files from Reuters

Link: https://finance.yahoo.com/news/top-15-companies-export-arms-saudi-arabia...

Peter Beck-Lauritzen

Er det et angreb, foretaget af amerikanerne, hvis man kan konstatere, at krigsmateriellet er amerikansk fremstillet? Sådan er der mange "beviser", der hænger og flagre i vinden.