Læsetid: 6 min.

Italiens politiske fremtid skal afgøres af en internetafstemning

Femstjernebevægelsen beskrives som en besynderlig skabning, der i høj grad er skabt og styret af et privatejet it-firma. Og ved en afstemning på bevægelsens onlineplatform Rousseau bliver det tirsdag afgjort, om femstjernerne skal gå i regering med ærkefjenden. Processen sælges som del af en vision om et digitalt, direkte demokrati, men kritikere ser det som et røgslør for udemokratisk topstyring
Lederen af Femstjernebevægelsen Luigi Di Maio møder pressen i sidste uge efter premierminister Guiseppe Contis tilbagetræden. Tirsdag skal de stemmeberettigede medlemmer af bevægelsen stemme om, hvorvidt bevægelsen skal gå i regering med arve enderne i PD – men rammen for den internetbaserede afstemning møder kritik.

Lederen af Femstjernebevægelsen Luigi Di Maio møder pressen i sidste uge efter premierminister Guiseppe Contis tilbagetræden. Tirsdag skal de stemmeberettigede medlemmer af bevægelsen stemme om, hvorvidt bevægelsen skal gå i regering med arve enderne i PD – men rammen for den internetbaserede afstemning møder kritik.

Angelo Carconi

3. september 2019

Et digitalt, direkte demokrati. Onlineafstemninger, der kan overflødiggøre parlamentsvalg og erstatte det repræsentative demokrati.

Det er visionen, som det italienske protestparti Femstjernebevægelsen er blevet grundlagt på.

Og tirsdag kan en afstemning på protestpartiets onlineplatform afgøre Italiens politiske fremtid. Her skal vælgerne, der er registreret på platformen, stemme om, hvorvidt Femstjernebevægelsen skal gå i regering med centrum-venstre-partiet Partito Democratico (PD) med Giuseppe Conte som premierminister.

Gennem hårde, tumultariske forhandlinger har femstjernernes politiske ledelse de sidste uger forhandlet sig frem til en aftale med PD. Det hele kan dog falde på gulvet, hvis de godt 100.000 stemmeberettigede klikker nej på internettet. Konsekvensen vil blive et nyvalg, hvor det ekstreme højre står til at få en knusende valgsejr.

Men hvordan afstemningen falder ud, er ikke det, der bekymrer Jacopo Iacoboni. Det er i stedet, at vælgerne afgiver deres stemme på en platform, der er uigennemsigtig og styres udemokratisk – og som i øvrigt har været udsat for hackerangreb.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
  • Poul Erik Riis
  • Christian Mondrup
  • Johnny Christiansen
Steffen Gliese, Poul Erik Riis, Christian Mondrup og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu