Læsetid: 4 min.

Jacques Chirac var korrupt, landsfaderlig og folkekær

Franskmændene kunne sagtens tilgive Jacques Chirac hans svindelaffærer og atomprøvesprængninger, for han spillede rollen som republikansk monark med både værdighed og charme
Jacques Chirac er død i en alder af 86 år. Han var kendt og elsket for sin skælmske udstråling og vil især blive husket som en mester i politisk forførelseskunst.

Jacques Chirac er død i en alder af 86 år. Han var kendt og elsket for sin skælmske udstråling og vil især blive husket som en mester i politisk forførelseskunst.

Jacques Demarthon

27. september 2019

En af de længste politiske karrierer i Europa og to perioder som Frankrigs præsident fik han. I går kom meldingen om hans død i en alder af 86.

Jacques Chirac forsvandt dog fra den politiske scene for flere år siden, ramt af hukommelsestab og Alzheimers syge, der udviklede sig stedse værre som bivirkning af et slagtilfælde.

Chirac var kendt og elsket for sin skælmske udstråling. Han var Frankrigs statsoverhoved fra 1995 til 2007, og forud for dette premierminister to gange foruden borgmester for Paris igennem 18 år.

Skønt hans tid som præsident var kendetegnet ved stagnation og ringe politisk handlekraft, og selv om Chirac efterlod sig et Frankig, der var lige så splittet, forgældet og ramt af ulighed og arbejdsløshed, som det han overtog, vedblev han i kraft af sin jovialitet at være en af nationens mest folkekære politikere.

Internationalt vil Chirac blive husket for Frankrigs stålsatte modstand mod den amerikansk ledede invasion af Irak. Hans afvisning af fransk krigsdeltagelse fik momentant hans popularitetstal op på 90 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Torben Lindegaard
David Zennaro og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Angelique Chrisafis

Jacques Chirac havde i den grad ret, da han i 2003 modsatte sig USA's invasion af Irak.

Jeg vil ikke rose mig af dengang at kunne gennemskue de amerikanske efterretningsvæsners løgne.
Jeg kunne bare ikke forestille mig, at de ville lade Udenrigsminister Colin Powell optræde på slap linie i FN's Sikkerhedsråd i februar 2003 og fremlægge en række falske "beviser" på Iraks atomprogram, så Colin Powell efterfølgende blev totalt til grin og mistede enhver troværdighed.

Anyway - Jacques Chirac så rigtigt dengang i 2003.

På mange områder mindede han lidt om den afdøde CSU-landsfader fra Bayern, Franz Josef Strauß.

Og ligesom jeg ikke syntes, at Franz Josef Strauß skal mindes, mener jeg heler ikke, at Jacques René Chirac skal det.