Læsetid: 4 min.

John Bercow sejrede i nat. Boris Johnson tabte – og skal nu til EU med hatten i hånden

Drama i parlamentet i nat. Det lykkedes, som ventet, ikke premierministeren at fremtvinge valg, og dermed bliver der tidligst valg i Storbritannien i november. Før det skal Boris til Bruxelles med hatten i hånden – noget, han har svoret, han aldrig vil gøre
Det var et veludført skaktræk, da den farverige formand for Underhuset, John Bercow, meldte sin afgang fra formandskabet den 31. oktober. Det vil nemlig sikre, at det er det siddende parlament, hvor der er to tredjedeles remain-flertal, der bestemmer, hvem der bliver ny formand.

Det var et veludført skaktræk, da den farverige formand for Underhuset, John Bercow, meldte sin afgang fra formandskabet den 31. oktober. Det vil nemlig sikre, at det er det siddende parlament, hvor der er to tredjedeles remain-flertal, der bestemmer, hvem der bliver ny formand.

Ahmed Gomaa Xinhua / eyevine

11. september 2019

LONDON – Boris Johnson er sat skak af oppositionen. Han har overspillet sin position og holdes nu reelt fanget med en vingeskudt regering i Downing Street 10. Det synes at være den umiddelbare konklusion efter endnu et midnatsdrama i parlamentet.

»En absurd kujonagtig handling,« sådan beskrev premierministeren den klare afvisning af et lynvalg, han led i parlamentet. Det var sjette nederlag i træk – Boris Johnson har endnu ikke prøvet at vinde en afstemning.

»Lige meget hvor mange anordninger oppositionen finder på for at forhindre Brexit, vil jeg forsætte med at prøve at forhandle den bedst mulige tilbagetrækning fra EU,« sagde premierministeren.

Samtidig beskyldte han oppositionen for at binde hans hænder i forhold til disse forhandlinger. Boris Johnsons hvem-blinker-først-strategi, hvor regeringen havde håbet, at Storbritanniens villighed til at gå planken ud ligegyldigt hvad, ville få EU til i sidste øjeblik at give sig på afgørende områder og dermed give briterne en bedre skilsmisseaftale, synes umuliggjort.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Katrine Damm
  • Jesper Eskelund
  • Thomas Tanghus
  • Torben K L Jensen
Christian Mondrup, Katrine Damm, Jesper Eskelund, Thomas Tanghus og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var meget interessant at overvære ceremonien for prorogation med afhentningen af Speaker, regeringen m.fl. af the Lady Usher of the Black Rod til House of Lords og den formelle hjemsendelse. Samt afhentning af scepteret.

Der er jo bare det problem, Ole Kresten Finnemann Juhl, selvom jeg deler dit ønske om et forenet Irland, at en ret stor del af den nordirske befolkning ønsker at bevare unionen med Storbritannien.

Rolf Andersen, Henriette Bøhne og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Hvad med en bindende folkeafstemning i Nordirland? Ønsker I at blive optaget som en del af republikken Irland (og dermed sikre jeres forbliven i EU, eller ikke?

Mig bekendt, Ole Kresten Finnemann Juhl, er der ikke flertal i Nordirland for et genforenet Irland, selvom det ville være et 'quick fix' på den faslåste situation ( jeg synes også det ville være både godt og rimeligt med en genforening)
I øvrigt skal Nordirland vist også have lov af GB til at afholde en sådan afstemning...

Der er ikke flertal endnu, men den katolske befolkning i nordirland er ved at overgaa den protestantiske, saa on meget faa ar, saa kan en folkeafstemning faa det resultat at Irland genforenes.

Han var ellers den, der havde ubetinget mest siddeplads i underhuset.
En hel stol til sig selv - og tilmed ganske bred.

/O

"John Bercow sejrede i nat. Boris Johnson tabte – og skal nu til EU med hatten i hånden "

Boris Johnson er da fuldstændigt ligeglad. Parlamentet er sendt uden for døren. Det gælder for ham at trække tiden ud. Og det er han ganske god til.

Der er ikke noget i det parlamentet har gjort de sidste 3 år der har bragt en løsning mellem EU og UK nærmere. Det eneste parlamentet har foretaget sig er at sige "Det vil vi ikke!". Intet konstruktivt er der kommet ud af det. Det enste Corbyn har sagt i 3 år er "Jeg vil have et valg". Nu tilbyder regeringen at han kan få et valg og nu siger Corbyn "Nej tak"

Det eneste Corbyn hele tiden har ønsker er at UK kommer ud af EU, men at det er nogle andres skyld. Og ikke engang det har han opnået nu. Labour har i 2 år kunnet stemme for en aftale som May fremlagde. Dette ville have forhindret et No-Deal. Dermed er Labour de skyldige i No-deal, da de havde muligheden for at forhindre det, men valgte anderledes.

Næ, Nils Bøjden, det er den britiske regerings skyld, at de ikke har kunnet samle eget flertal om et ja til Mays aftale. Med god grund.

Hvorfor undersøger I ikke bare de simpleste forhold omkring Irland, Nordirland (NI) og Belfastaftalen/langfredagsaftalen/GFA, før i skriver her?

Man kan sige, at det geniale ved GFA er, at når man i NI ser mod syd, ser man ingen grænse og ser man mod øst (mod Great Britain), ser man heller ikke nogen grænse. Man har - med grundlag i EU's indre marked og andre EU regler - opnået et fælles irsk arbejdsmarked og handelsmarked, uanset om man har bopæl i NI eller Irland.

Der kan afholdes en afstemning om irsk genforening, hvor der skal stemmes i NI og i Republikken Irland og være et flertal for en genforening begge steder. Hvis forslaget ikke vedtages, skal der gå mindst 7 år, før der kan stemmes igen.
I NI er der protestanter, katolikker og efterhånden et stort antal sekulære. Antallet af katolikker og sekulære vokser, medens antallet af meget pro britiske protestanter bliver mindre og ældre.
Det er kun et spørgsmål om tid - måske 10-20 år - før der ikke er et flertal for NI som en ubetinget del af UK, men det gør det jo ikke sikkert, at genforening opnår flertal ved en afstemning.

NI har en meget svag udkantsøkonomi i UK og modtager op mod £10 mia/år i tilskud fra regeringen i London. En del heraf er pålignede bidrag til forsvaret og kongehuset mm, der aldrig kommer til NI som kontanter. Men £7-8 mia/år, der kommer til NI som 'rigtige' penge, er jo også en stor sum.

I Republikken Irland er økonomien langt, langt bedre end i NI. Der er en stor og reel bekymring for, at en afstemning vil give et "Ja" i NI, men et "Nej" is Republikken, fordi mange her ikke vil betale til det fattige NI. De omtalte £7-8 mia ~ € 8 mia er et rigtigt stort beløb for borgerne i Republikken.

Her vil ethvert Brexit og især et Brexit uden et backstop skade NI rigtigt meget og gøre NI endnu fattigere og mere afhængig at tilskud.
Dette vil naturligvis ikke øge muligheden for et flertal for genforening i syd.

Lars :)

David Zennaro, Ole Kresten Finnemann Juhl og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

Boris er vel sat skakmat af oppositionen og ikke bare "skak", sådan skal beskrivelsen vel forstås, men måske spiller Illeborg ikke skak?

Jørgen Mathiasen

Hvis man er skatmat, kan man ikke rykke mere. Det er ikke situationen for Boris Johnson, og derfor er det rigtigere at sige, at han er sat skak.

Det er alt andet end sikkert, hvad forløbet vil blive. Johnsons første trækmulighed er at hive en aftale hjem med EU. Lykkes det ikke, ser det ud til at blive en forlængelse af art-50 på betingelse af, at der bliver afholdt parlamentsvalg. Den britiske befolkning er af en sådan karakter, at man ikke kan udelukke at Johnson kan gå sejrrig ud af den omgang, men der er også den mulighed, at et nyt parlament med en labour-regering udskriver en folkeafstemning - som Johnson vinder.

Der er stadigvæk trækmuligheder tilbage, uanset at Johnson i skak-forstand har mistet en hel del brikker, herunder parlamentsflertallet.

"Næ, Nils Bøjden, det er den britiske regerings skyld, at de ikke har kunnet samle eget flertal om et ja til Mays aftale. "

Det er jeg ikke enig med dig i. Hvis Labour havde været interesseret i at få en aftale med EU havde de stemt for Mays aftale. Men Corbyn var mere interesseret i at få et valg. Og grundet det britiske valgsystem er hen principielt modstander af at stemme for noget de andre havde fremsat.

Så hvis Labour havde stemt for Mays aftale var der kommeet en aftale.

"Boris er vel sat skakmat af oppositionen "

Og hvordan skal oppositionen få indflydelse på den aftale der er med EU om at UK træder ud af EU den 31 oktober. Det er ligegyldigt om Johnson ikke har flere manøvremuligheder. Toget kører allerede og det betyder bare at der ingen er til at styre det.