Note
Læsetid: 3 min.

Kampen for klimaet uge 39: Unilever og Amazon bliver grønne, men isen smelter med foruroligende hast

Samtidig med at to af USA's helt store multinationale selskaber har annonceret store grønne nyheder, så kom FN's klimapanel med en status over den globale smeltning af is og verdenshavenes tilstand. En status som får alle advarselslamper til at tændes
Udland
28. september 2019

Hvis du vil modtage et overblik over ugens gode og dårlige nyheder for klimaet, kan du få ’Kampen for klimaet’ leveret direkte til din indbakke hver fredag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Industrigiganten Unilever bliver grøn

To af USA’s helt store multinationale selskaber har netop annonceret store grønne nyheder.

Først meddelte industrigiganten Unilever i sidste uge, at selskabet i deres bestræbelser på at blive CO2-neutrale allerede i 2030 nu har opfyldt målet om kun at bruge 100 procent vedvarende energi i alle selskabets fabrikker, kontorer og andre faciliteter på alle verdens fem kontinenter.

»Klimatruslen er den alvorligste trussel, vi står over for. Men vores ansatte har arbejdet hårdt for at sikre vedvarende energi til alle vores faciliteter på alle fem kontinenter,« lyder det stolt fra Marc Engel, Unilevers international forsyningsdirektør.

Og Amazon følger efter

Få dage efter fulgte USA’s største selskab for detailhandel, Amazon, så trop, og meddelte, at koncernen agter at være CO2-neutral i 2040 – ti år tidligere end målet i Parisaftalen. Det betyder blandt andet, at 80 procent af energien, Amazon bruger, skal være grøn allerede i 2024.

»Vi ønsker at bruge vores størrelse og tyngde til at vise vejen frem. For hvis Amazon med så stor og omfattende infrastruktur kan være en rollemodel, der viser, at vi kan gøre det – kan alle gøre det,« siger Jeff Bezos, ejer af Amazon, ifølge BBC.

Amazons flotte klimamål er dog ikke kommet helt af sig selv, ligesom det ikke er en idé, der oprindeligt er groet i Amazon-ejer Jeff Bezos egen baghave. Tværtimod har ansatte i Amazon ført en årelang kamp internt i selskabet for at overbevise Bezos om at tage klimaudfordringen alvorligt. Det er lykkedes.

Oliegiganterne falmer

Det amerikanske nyhedsmedie CNBC stiller spørgsmålet, om »vi netop har set begyndelsen på enden for den store olieindustri.«

Bagrunden er, at oliegiganten Exxon Mobil for første gang i 90 år ikke er at finde blandt topti i det amerikanske industriaktieindeks S&P 500.

Samtidig fylder energisektoren som helhed stadig mindre i aktieindekset, og faldt i denne uge til den laveste andel siden 1979. Olieindustrien udgør nu blot fire procent af værdien af det samlede S&P 500 indeks.

En af forklaringerne er, at teknologigiganter som Apple, Google og Microsoft udgør en stadig større andel af den samlede aktieværdi, hvorfor energisektoren forholdsmæssigt fylder mindre. En anden forklaring er naturligvis, at investorerne er blevet usikre på fremtiden for olie og gas.

Alle advarselslamper er tændt

Mange vigtige rapporter har i denne uge set dagens lys, og især har rapporten fra FN's klimapanel, IPCC, fået stor opmærksomhed.

Klimapanelets status over den globale afsmeltning af is og verdenshavene tilstand er også en dyster omgang, som man kan læse i Informations gennemgang af rapporten onsdag.

Det er den nyeste statusrapport fra den meteorologiske verdensorganisation, WMO, også. Den blev publiceret mandag og konkluderer, at de seneste fem år har været de varmeste nogensinde målt på kloden, og at perioden 2015-2019 gennemsnitligt var hele 0,2 grader celsius varmere end perioden 2011-2015.

Endelig har USA’s nationale center for sne- og isdata (NSIDC) netop publiceret deres foreløbige konklusioner forud for deres årsrapport, der siger, at de 13 år med mindst is på Arktis nogensinde målt har været de 13 seneste år.

Alle advarselslamper er tændt, og som Informations journalist Jørgen Steen Nielsen skrev onsdag om statusrapporten fra FN’s klimapanel:

»Det er som at læse en sygejournal for en terminal patient. Alle vitale systemer synes ude af balance, måleinstrumenterne giver vilde udslag, kontrollen er røget, det kunne ligne begyndelsen til enden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her