Læsetid: 5 min.

Kan Jeremy Corbyn både blæse og have mel i munden?

Ved Labours landsmøde i Brighton forventes høj bølgegang. Et flertal blandt medlemmerne presser på for endegyldig tilslutning til at forblive i EU, men Corbyn afviser. Samtidig er magten i Storbritannien snublende nær – og dog så fjern
Jeremy Corbyn, her ved en klimaprotest i London fredag, står over for en særdeles vanskelig balancegang oven på weekendens Labour-landsmøde.

Jeremy Corbyn, her ved en klimaprotest i London fredag, står over for en særdeles vanskelig balancegang oven på weekendens Labour-landsmøde.

Ben Stansall

21. september 2019

BBC’s taleradios grand old man John Humphreys sluttede sin glorværdige karriere inden for public service torsdag morgen med en stikpille rettet både imod premierminister Boris Johnson og oppositionsleder Jeremy Corbyn:

»Jeremy Corbyn har ikke stillet op til ét interview her hos os i næsten tre år. Boris Johnson har ikke ønsket at deltage, siden han blev premierminister. I stigende grad taler politikerne direkte til folket gennem sociale medier, så de selv kan bestemme, hvilke spørgsmål de gider svare på.«

Kritikken var naturligvis i lige så høj grad rettet mod landets premierminister, men det er værd at have med, at dagens gæst i radioprogrammet var tidligere premierminister Tony Blair – den sidste Labour-leder, der har vundet et parlamentsvalg og endog gjort det tre gange. I modsætning til Corbyn stillede Blair altid op til disse kritiske interviews.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Corbyn er så elendig en politiker, at hvis det ulykkelige sker, at han kommer til magten, kan en ny national krise opstå på et spørgsmål om tilskudsordningen til teater billetter.

Corbyn bør udskiftes og mere pragmatisk laybour leder vælges. Han er fejlcastet. Ham eller Boris er det samme som pest eller colera.

Torben Lindegaard

Der er ikke noget som helst, der tyder på, at Jeremy Corbyn's position som leder af Labour er i fare. Corbyn stiller op som leder af Labour ved det kommende valg.

Valgresultater er ret kringlet at vurdere, især på grund af det britiske valgsystem med valg i enkeltkredse uden brug af tillægsmandater.

Jeg indrømmer blankt, at mit hjerte især banker for Liberal Democrats, Lib Dems, og det tegner også godt for partiet i de generelle undersøgelser af vælgertilslutning; men det siger kun så lidt om valgresultatet - og selvfølgelig bliver Jo Swinson ikke Premierminister ved næste valg.

.

Bo Stefan Nielsen

Er journalist Jakob Illeborg borgerlig?

“Corbyn er blevet fremstillet af dele af den britiske presse som revolutionær og en fare for Storbritanniens fremtid. Det sidste er han næppe, men han har luftet relativt [b]rabiate planer om nationaliseringer, arbejdstageraktier[/b] med videre, der i sig selv nok kunne skræmme en del af middelklassens vælgere væk.”

Denne passage er direkte morsom. Er Danmark et rabiat regime?

For det første er ‘rabiat’ et synonym for ekstremistisk, meget yderligtgående, fanatisk ofte med et voldeligt islæt. Slå det evt. op.

For det andet. Hvis Illeborg kigger ordentligt efter, vil han måske (til sin skræk?) opdage, at både jernbanerne og vandforsyningen i Danmark er på fællesskabets hænder — dvs. demokratisk ejerskab. Det meste af den kritiske infrastruktur har i Danmark siden opbygningen af velfærdsstaten været på fælles hænder, og ville fortsat have været det, hvis ikke fire årtiers neoliberale angreb på demokratisk ejerskab havde solgt ud til private profitforetagender. Hvad Corbyn ønsker er såmænd blot at gen-nationalisere naturlige monopoler ved at købe tilbage, hvad tidligere regeringer har privatiseret.

Medarbejderaktier er en anden sag, som jeg vil afstå fra at komme nærmere ind på her, så indlægget her ikke skal blive alt for langt. Igen er der såmænd blot tale om at demokratisere dele af økonomien lidt. Der er langt til den øko-socialisme, som ville være radikal (ikke rabiat!), men som er det demokratiske og socialt ansvarlige svar på den globale klima- og biodiversitetskrise .

Jeg troede faktisk ikke, jeg abonnerede på en borgerlig avis?

Bo Stefan Nielsen

Hvorfor iøvrigt omtale Corbyn som “den halvfjerdsårige vegetar”? Hvad har hans vegetarisme med hans angiveligt “rabiate” politik at gøre? Det får vi ikke at vide. Personligt vil jeg mene, det er det modsatte af at være rabiat. Vegetarisme er ofte udtryk for en særlig grad af bevidsthed og omsorg for andre levende skabninger end blot de tobenede, og for miljøet og klimaet. Skal vi forsøge at koble Corbyns vegetarisme med det politiske menneske, må man konkludere, at han med Skt personlige eksempel har været forud for sin tid i Labour-partiet.

Alt i alt ligner og lyder Corbyn ikke som de andre politikere. Heldigvis, for der er stærkt brug for progressive grønne reformister som ham!

England har brug for Corbyn, ligesom vi har brug for den mest venstreorienterede udgave, Mette Frederiksen kan mønstre. Kapitalismen har i sin nuværende uregulerede og religiøse form forlængst spillet fallit, den er med negative renter og stigende ulighed 'dead man walking'.