Læsetid: 9 min.

Kinas kommunistparti fejrer 70 år ved magten med militærparade og store ambitioner

I dag lader kommunistpartiet sig hylde i den kinesiske hovedstad. For syv årtier siden udråbte Mao Zedong Folkerepublikken, og selv om den socialistiske revolution blev aflyst, lever partiets historiske arv videre under Xi Jinpings ledelse
I dag vil Kinas Kommunistiske Parti lade sig hylde på Den Himmelske Freds Plads med blandt andet militærparader. Anledninger er, at det er 70 år siden, at Mao udråbte Folkerepublikken. 

I dag vil Kinas Kommunistiske Parti lade sig hylde på Den Himmelske Freds Plads med blandt andet militærparader. Anledninger er, at det er 70 år siden, at Mao udråbte Folkerepublikken. 

Chine Nouvelle

1. oktober 2019

På en klar efterårsdag for 70 år siden trådte Mao Zedong frem foran masserne på Den Himmelske Freds Plads. Han var syg og talen blev kort – men lang nok til at udråbe Folkerepublikken Kina under sin og kommunistpartiets ledelse.

Bagefter rumlede kolonner af kampvogne forbi, og krigsfly strøg hen over den tæt pakkede plads i hjertet af Beijing.

I dag er det Xi Jinping, der holder tale til nationen og inspicerer den stort anlagte militærparade. Uendelig meget har ændret sig i Kina på syv årtier. Uendelig meget har ikke.

Og heri ligger en pointe. For vil man forstå Kina anno 2019, og hvor den siddende kinesiske ledelse er ved at flytte landet hen, rækker det ikke at skue fremad. Det er lige så nødvendigt at se tilbage. Tilbage til den 1. oktober 1949, hvor en malariaramt Mao erklærede den endelige sejr over nationalisterne, der blev fortrængt til Taiwan.

Selv efter 70 år ved magten er partiets grundlæggende opfattelse af dets rolle i samfundet ikke ændret, forklarer Odd Arne Westad, historieprofessor med speciale i Østasien på Yale Universitet og forfatter til bogen Restless Empire: China and the world since 1750.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Toke Kåre Wagener
  • Søren Kramer
  • Erik Karlsen
Olaf Tehrani, Toke Kåre Wagener, Søren Kramer og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Redaktionen undskylder de manglende kommentarer om neoliberalismens skyld og kapitalismens fald men kommentatorerne er taget til fødselsdagsfest.

Danny Hedegaard, Poul Kristensen, Lars Rasmussen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Regeringer, der fejrer sig selv ved hjælp af militærparader, giver jeg ikke meget for. I mine øjne er der et eller andet potensforlængelsesforsøg over dette. Og så er det lige meget, om regeringen kalder sig kommunistisk eller noget helt femte.

Poul Kristensen, Christian Mondrup, Karsten Aaen og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Erik Karlsen, kl. 23:47
Jeg tænkte det samme, især med henblik på billedet. Her er der tale om kinesiske, kvindelige soldater, der sikkert godt kan betjene deres våben, men hvad har højere magter bestemt skal være deres paradeuniform...? En lårkort nederdel.

De kunne spare penge ved bare at lade en drone filme en af deres militærøvelser. Og hvis de endelig vil vise statsmagtens overlegne magt, skal de lade Xi Jinping tage 100 armbøjninger nøgen midt på den Himmelske Freds Plads mens hans synger Kinas nationalsang.

Flemming Berger, Erik Karlsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Enhver der færdes i den tidlige morgentrafik, vil kende kvinders autoritetstro. Ser du fx en cyklist der holder for rødt, uden at der er tværgående trafik i miles omkreds, kan du være ret sikker på det er en kvinde. Derfor er det også en overlegen magtdemonstration, at fremvise geled efter geled af våbenføre lårkorte rekrutter, hvoraf langt de fleste nok skal være ægte kvinder. Autoritet med autoritetstro på. Det bliver ikke bedre, indenfor sin genre.