Læsetid: 5 min.

Nu kommer den europæiske ’Green New Deal’ … og fire andre ting, du bør vide om den nye kommission

Den nye EU-kommission handler ikke bare om Vestager
Ursula von der Leyens nye EU-kommission, som blev præsenteret i denne uge, er den mest ligestillede nogen sinde - 14 mænd og 13 kvinder.

Ursula von der Leyens nye EU-kommission, som blev præsenteret i denne uge, er den mest ligestillede nogen sinde - 14 mænd og 13 kvinder.

Riccardo Pareggiani

12. september 2019

Det føltes som første skoledag i Bruxelles i denne uge, da den nye EU-chef, Ursula von der Leyen, præsenterede sit hold af kommissærer. De kommer til at forandre Europa.

Her er fem vigtige pointer om, hvordan det skal ske.

1. Den grønne omstilling får topprioritet – spørgsmålet er, om det er nok

Den grønne omstilling skal være »adelsmærket« for den nye EU-Kommission, sagde Ursula von der Leyen. Og den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans (ham, som lige præcis ikke fik von der Leyens job) bliver manden, der skal gennemføre det.

Timmermans skal være EU-Kommissionens nummer to – lige over Vestager – og han skal gennemføre den »green new deal«, som Von der Leyen har lovet at rulle ud inden for de første 100 dage.

»Klimaet bliver forankret stærkt og højt oppe, det er glædeligt,« siger Connie Hedegaard, der er tidligere EU-miljøkommissær og konservativ minister.

»Men jeg bliver alligevel lidt smånervøs.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Marianne Stockmarr
David Zennaro og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lad os håbe, de får gjort noget ved den sociale ulighed, som efter min mening er den største udfordring vi står over for. Mindst lige så stor som klimaet.

Rolf Andersen og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Den hvide mands identitetspolitik i EU, kvæler større økonomisk lighed.

Det danske eksempel hvor et rødbedefarvet EU pas ikke ligestiller mennesker i samfundet.
Sådan fungere EU Trumpismen.
Homoseksuelle, muslimer, kristne og alle andre danske, der findes IKKE ’en’ danskhed.
Danskere har ret til, at mene og leve ‘helt frit’ præcis, som man ønsker at leve i Danmark, så længe borgeren overholder loven her i landet, dette er grundstenen for demokrati og retstat.

Det faktum vil politikere ikke rigtig indrette sig efter længere, politikere har nået grænsen for deres ønske om, politisk at overholde grundloven, nu handler det for denne illigitime flok økonomisk priviligerede magtelite, om ydmygelse og værende mere danske end andre.

Smykkeloven, maskeringsforbuddet, håndtryk for at kunne få statsborgerskab, indfører dobbeltstraf i særlige zoner, Dansk Folkeparti sår tvivl om, hvorvidt Danmark skal følge domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og som mener, at Grundloven kun gælder for danskere.

Når det nu går helt galt, som i dag, hvor der er flere penge i investering i finansprodukter end i arbejdspladser, er det altid den svage i det økonomisk forhold der betaler prisen, det er ‘altid’ dyrt at være fattig.

Det er reelt samme historie med den manglende bæredygtige energi til produktion.

Der er naturligvis ikke fornuft i den førte kapitalisme, hvor skulle ‘den’ komme fra, det er kun et magt spil designet til, at den med magten fra begyndelsen, beholder magten uanset hvem der bliver rige i forløbet, hvis spillets regler overholdes.

Der kommer ikke en god løsning imorgen fra de klogeste af vores hoveder, reel ændring ville kræve, at den politiske og økonomiske magtelite bekæmpede deres egen mulighed for berigelse på andres bekostning.

Det er politisk besluttet, at der ikke længere er arbejde til de politisk udstøtte ufaglærte i de avancerede økonomier, der kommer fra fattigdom og underbetalt arbejde til ‘alle’ højtuddannede fra fattige familier, er lige på trapperne.

r > g
where r is the return on capital and g is the growth rate of the economy.
Thomas Piketty

Arbejde betaler sig ‘IKKE’.

De rige bliver rigere samtidig bliver de sultende, de fattige og ufaglærte working poor flere i Europa, Danmark og resten af verden.

“Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.
En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.”

Link: https://www.information.dk/telegram/2019/07/nyt-studie-skyder-forhaabnin...

"Ny forskning afslører politikerne:
De ignorerer fakta, der ikke trækker i deres retning

Resultaterne spiller ind i tidens debat om det postfaktuelle samfund og betydningen af følelser over for fakta i politik. En debat, der særligt er sat på spidsen i USA, hvor Donald Trump ser bort fra klimaforskeres anbefalinger og siden sin indtrædelse har lagt grund til begrebet ’alternative fakta’.”

Link: https://www.information.dk/indland/2017/09/ny-forskning-afsloerer-politi...

Philip B. Johnsen

Rettelse:
Det er politisk besluttet, at der ikke længere er arbejde til de politisk udstøtte ufaglærte i de avancerede økonomier, der kommer fra fattigdom og underbetalt arbejde og for ‘alle’ højtuddannede fra fattige familier, er underbetaling lige på trapperne.