Læsetid: 9 min.

En kvindelig økologisk whiskyproducent på den skotske vestkyst? »Så har man hørt det med«

Skotlands whiskyproduktion og eksport er afgørende for landets økonomi. Men branchen domineres af indspisthed og mandehørm – og af frygt for konsekvenserne af Brexit
Verdens ende? Eller udsigten over De Indre Hebrider og Atlanterhavet fra Skotlands vestkyst, hvor en af de få kvinder i Skotlands whiskybranche vil ruske op i den skotske whiskytradition.

Verdens ende? Eller udsigten over De Indre Hebrider og Atlanterhavet fra Skotlands vestkyst, hvor en af de få kvinder i Skotlands whiskybranche vil ruske op i den skotske whiskytradition.

Mary Evans Picture Library

16. september 2019

LOCHALINE, SKOTLAND – Jeg er ankommet til verdens ende. Sådan næsten i hvert fald. Køreturen fra Glasgow var lang og umanerlig smuk. Først parallelt med Skotlands største sø, Loch Lomond, der er hyldet ind i frodig urskov med vandfald og pittoreske vandløb.

Derefter forbi Glencoes smukt formede grønne fjelde, hvor drabelige slag mod englænderne blev udkæmpet i forne tider. Så med færge over en fjord, hvorefter vejen bliver ensporet, hvilket betyder at man i næsten to timer kører med hjertet i halsen i frygt for, at en modkørende bilist ikke respekterer den lokale forskrift om at køre langsomt – og med vejret, der skifter mellem tung regn og smuk sensommersol som en ekstra utryghedsfaktor.

Pludselig hører vejen op. På den anden side af fjorden dukker øen Mull op – en ø i De Indre Hebrider – og til højre for den åbner fjorden sig ud mod det store Atlanterhav. Tågen driver ind, og den har regn med sig, så jeg søger ly i en lille pub i byen Lochaline. Indenfor sidder tre ældre mænd med langt hår og skæg. Efter at jeg har bestilt en øl, spørger den ene af mændene på syngende, nærmest snerrende, skotsk med rullende r’er.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
Erik Karlsen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Ncn betyder ’datter af’ på gælisk. Og ean er en forkortelse af navnet på den gamle gæliske gudinde Neachneohan. Hun var en gudinde, der holdt sig lidt for sig selv og gik sine egne veje. Det passede godt til det, jeg ville lave her – jeg ville gerne understrege det kvindelige islæt i en meget ’mandet’ branche,« fortæller Annabell Thomas"

Tak for denne skønne beskrivelse, Jacob Illeborg :-)