Læsetid: 3 min.

En lille, men tiltrængt sejr for Hongkongs demonstranter

Før havde demonstranterne i Hongkong fem krav, nu har de fire tilbage. Lovforslaget, der startede protesterne, bliver trukket tilbage. Forløbet har blotlagt den tendens, bevægelsen kæmper imod, og vist, hvordan Beijing kan diktere politiske beslutninger i byen
De mange voldsomme protester i Hongkong fik i går byens regeringschef Carrie Lam til at tilbagetrække en kontrovelsile forslag, der ville have gjort det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

De mange voldsomme protester i Hongkong fik i går byens regeringschef Carrie Lam til at tilbagetrække en kontrovelsile forslag, der ville have gjort det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

Sean Davis/Polaris/Ritzau Scanpix

5. september 2019

For første gang siden demonstranterne i Hongkong formulerede deres krav, har byens regeringschef givet en reel indrømmelse. Onsdag annoncerede Carrie Lam, at det kontroversielle lovforslag, der antændte protesterne, nu bliver trukket formelt tilbage. Loven ville have gjort det muligt at udlevere personer i Hongkong til retsforfølgelse i Kina.

At det først sker nu, er sigende for det sammenbrud i forholdet mellem borgere og bystyre, der har forvandlet den ellers fredelige finansmetropol til en kampplads mellem en talstærk demokratibevægelse, uropoliti og en handlingslammet politisk ledelse.

Forleden kunne nyhedsbureauet Reuters afsløre, at Carrie Lam havde foreslået centralregeringen i den kinesiske hovedstad at trække forslaget tilbage, men var blevet afvist. Vel at mærke et lovforslag, Beijing ikke burde have indflydelse på.

Denne uge offentliggjorde samme medie en lækket lydoptagelse fra et lukket møde, hvor Lam forklarede, at hun var tvunget til at »tjene to herrer«, og eftersom krisen havde udviklet sig til et nationalt sikkerhedsanliggende, var hendes politiske råderum til at finde en løsning »meget, meget, meget begrænset«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Alvin Jensen
Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu