Læsetid: 5 min.

Macron er tilbage. Men forude venter den sværeste reform

Året begyndte med protester og gadekampe, som nær havde ødelagt hans præsidentskab. Men nu, under et år senere, er Emmanuel Macron tilbage. Oppositionen er splittet, økonomien er i bedring, og han er blevet Europas diplomatiske samlingspunkt. Nu begynder en ny politisk sæson i Frankrig, som byder på Macrons hidtil største opgave: At ændre landets pensionssystem
Året begyndte med brand i gaderne, der truede med at sende den franske præsident, Emmanuel Macrons, reformprogram samme vej som Sarkozy og Hollande, og hans popularitet styrtdykkede. Men nu er Macron tilbage, måske stærkere end nogensinde.

Året begyndte med brand i gaderne, der truede med at sende den franske præsident, Emmanuel Macrons, reformprogram samme vej som Sarkozy og Hollande, og hans popularitet styrtdykkede. Men nu er Macron tilbage, måske stærkere end nogensinde.

Olivier Coret

6. september 2019

Emmanuel Macron blev præsident på fortællingen om, at han kunne reformere Frankrig. Eller rettere: Han kunne redde Frankrig. Fra økonomisk ruin og international ydmygelse, fra Marine Le Pen og fra den visionsløse politikerklasse. Og mest af alt fra sig selv – fra konservatisme, pessimisme og bureaukrati.

Han var helten, der ankom til byen for at gøre det beskidte arbejde, som de fede herrer i etablissementet var for magelige til at påtage sig.

Reformer er Macrons raison d’etre, og macronisme er reformisme.

Macron selv er som en haj, der dør, hvis den stopper med at svømme, og derfor har 2019 også været livsfarlige for ham.

Året begyndte med brand i gaderne, der truede med at sende Macrons reformprogram samme vej som Sarkozy og Hollande. Hans popularitet styrtdykkede, pessimismen fik igen fat i franskmændene, og Le Pen vejrede morgenluft.

Det er ganske få måneder siden. Men nu – mens Frankrig langsomt vender tilbage fra sommerferie, og en ny politisk sæson begynder – er Macron tilbage. Stærkere end nogen havde forestillet sig, ja, måske stærkere end nogensinde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen K Petersen

Der skal gøres op med Macron »vage og teoretiske løfter«. I stedet skal der indføres en Robin Hood-model, hvor de rigeste betaler mest til pension, og de fattigste betaler mindst. De skal begge partner, så modtage det samme i pension. Derud over skal de store multinationale selskaber betale mere i skat end små og mellemstore virksomheder. Bankdirektøren skal betale mere i skat end kasseassistenten. osv osv.

Levealdren stagnere disse år også, så igen er det dem med de gode jobs, der lever små 10år længere end dem med de belastede jobs. Den almindelig arbejder, bliver straffet på alle måder, lav indtægt, dårlige helbred, kort pension osv.

Det er godt vi alle har fået det bedre, men der er bedre hvis alle har det godt.

Krister Meyersahm

En anden pensionstænkning.

Vi bør snarest indføre tvungen pensionsopsparing som vi kender det fra ATP, for alle der arbejder, med et eller andet minimum af indkomsten, der dækker bortfaldet af indkomst i pensionistlivet.

Herefter kan kun borgere der ikke har arbejdet eller arbejdet med mindre styrke, på grund af særlige begrænsninger, få pensionshjælp fra staten.

Besparelsen er et to-cifret milliardbeløb som kan bruges på borgere der behøver og måske på sigt lavere skat til alle.