Læsetid: 5 min.

Den massive vælgerflugt til AfD er stadig ikke argument nok til et oprør fra højre i CDU

Efter stærke tab i de østtyske delstatsvalg vejrer højrefløjen i CDU morgenluft. Men der foregår endnu ikke et åbent opgør med Kramp-Karrenbauer og slet ikke med afvisningen af at danne regering med AfD
AfD-leder Alexander Gauland skyndte sig at tolke søndagens valgresultat som et tegn på, at »AfD snart vil deltage i en regering« – og at der internt i CDU i Sachsen vil opstå et krav om at gå i regering med AfD. Fra venstre ses AfD’s spidskandidat i Sachsen, Joerg Urban, AfD-kandidat i Brandenburg, Andreas Kalbitz, AfD-leder, Alexander Gauland og Joerg Meuthen.

AfD-leder Alexander Gauland skyndte sig at tolke søndagens valgresultat som et tegn på, at »AfD snart vil deltage i en regering« – og at der internt i CDU i Sachsen vil opstå et krav om at gå i regering med AfD. Fra venstre ses AfD’s spidskandidat i Sachsen, Joerg Urban, AfD-kandidat i Brandenburg, Andreas Kalbitz, AfD-leder, Alexander Gauland og Joerg Meuthen.

Stefan Boness

3. september 2019

Succes eller nederlag?

Søndag aften gik der et paradoksalt lettelsens suk gennem de tyske regeringspartier CDU og SPD. Partierne oplevede godt nok historisk dårlige resultater ved delstatsvalgene i østtyske Sachsen og Brandenburg. Og de siddende regeringer mellem CDU og SPD i Sachsen og SPD og Die Linke i Brandenburg blev væltet af de østtyske vælgere.

Men omvendt fik regeringspartierne klemt sig foran valgenes suveræne sejrherre, Alternative für Deutschland, der i sit fortsatte triumftog opnåede 24 procent opbakning i Brandenburg og 27,5 procent i Sachsen.

I begge delstater skal CDU og SPD derfor ud i forhandlinger om tre- eller firkløverkonstellationer, som allerede nu sætter CDU på alvorlige prøvelser.

Kretschmers sejr

For CDU er årets mand i skysovs Michael Kretschmer, der nærmest har ført valgkamp, siden han blev saksisk ministerpræsident i december 2017. Med valgsejren har han umiddelbart sparet CDU-forkvinde Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) og Angela Merkels GroKo-regering for interne kupforsøg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Christian Mondrup
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Johnny Christiansen, Christian Mondrup og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu