Læsetid: 6 min.

Mugabe er død, men hans system lever videre

Zimbabwes tidligere diktator Robert Mugabes død vækker blandede følelser hos indbyggerne i landets hovedstad, Harare. På den ene side gav han dem frihed. På den anden side lever de stadig med konsekvenserne af det dysfunktionelle samfund, han efterlod sig
Robert Mugabe døde 6. september 2019 i en alder af 95 år. Han styrede med stadig mere autoritær hånd Zimbabwe i 37 år, inden han blev afsat i 2017.

Robert Mugabe døde 6. september 2019 i en alder af 95 år. Han styrede med stadig mere autoritær hånd Zimbabwe i 37 år, inden han blev afsat i 2017.

Zinyange Auntony

9. september 2019

Flagene i Zimbabwes hovedstad Harare står nogle steder på halvt, dagen efter at landets tidligere præsident og diktator Robert Mugabe er død. Andre steder blafrer de lystigt i toppen af flagstængerne. På samme måde er der blandede følelser i befolkningen over, at Mugabe nu endegyldigt er væk.

Nogle har taget fri fra arbejde og markerer deres sorg ved at gå i blåt fra top til tå, samme farve som taget på Mugabes residens. Andre vil helst fortsætte med deres gøremål, som om intet var hændt.

En af dem, som ikke flager på halvt i dag, er Linda Tsungirirai Masarira, en af landets få kvindelige politikere. Hun var i mange år medlem af oppositionspartiet MDC-T, indtil hun tidligere i år stiftede sit eget parti, LEAD – Labour, Economics and African Democrats.

Vi møder hende i en 100 meter lang kø til en af hovedstadens tankstationer. Samme lange køer snor sig afsted ved næsten alle tankstationer i byen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Oluf Husted
David Zennaro og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mugabe er desværre en af mange, der lynhurtigt er gik fra at være den gode til den onde.
Eller var han i virkeligheden altid ond og magtbegærlig? Han blev blot ikke gennemskuet indtil, det var for sent.
Grundlæggende ændrer folk sig ikke. Hvilke egenskaber kræves der for at blive "big boss" ?