Feature
Læsetid: 6 min.

Mugabe er død, men hans system lever videre

Zimbabwes tidligere diktator Robert Mugabes død vækker blandede følelser hos indbyggerne i landets hovedstad, Harare. På den ene side gav han dem frihed. På den anden side lever de stadig med konsekvenserne af det dysfunktionelle samfund, han efterlod sig
Robert Mugabe døde 6. september 2019 i en alder af 95 år. Han styrede med stadig mere autoritær hånd Zimbabwe i 37 år, inden han blev afsat i 2017.

Robert Mugabe døde 6. september 2019 i en alder af 95 år. Han styrede med stadig mere autoritær hånd Zimbabwe i 37 år, inden han blev afsat i 2017.

Zinyange Auntony

Udland
9. september 2019

Flagene i Zimbabwes hovedstad Harare står nogle steder på halvt, dagen efter at landets tidligere præsident og diktator Robert Mugabe er død. Andre steder blafrer de lystigt i toppen af flagstængerne. På samme måde er der blandede følelser i befolkningen over, at Mugabe nu endegyldigt er væk.

Nogle har taget fri fra arbejde og markerer deres sorg ved at gå i blåt fra top til tå, samme farve som taget på Mugabes residens. Andre vil helst fortsætte med deres gøremål, som om intet var hændt.

En af dem, som ikke flager på halvt i dag, er Linda Tsungirirai Masarira, en af landets få kvindelige politikere. Hun var i mange år medlem af oppositionspartiet MDC-T, indtil hun tidligere i år stiftede sit eget parti, LEAD – Labour, Economics and African Democrats.

Vi møder hende i en 100 meter lang kø til en af hovedstadens tankstationer. Samme lange køer snor sig afsted ved næsten alle tankstationer i byen.

»Jeg blev nødt til at købe diesel på det sorte marked i går, fordi jeg ikke kunne få det andre steder. Sælgeren fortalte, at det var på grund af Robert Mugabes død. Ejerne af landets tankstationer forventer, at alle vil købe brændstof for at kunne køre til Mugabes begravelse, og udnytter derfor situationen. Sådan er det i Zimbabwe.«

Den tidligere diktator og leder af Zimbabwe er flere gange blevet erklæret næsten død, men denne gang er det bekræftet, at Robert Mugabe døde klokken fire fredag morgen på Gleneagles Hospital i Singapore.

Linda Masarira mener dog, at Mugabe fortsat er til stede i Zimbabwe:

»I går døde personen Robert Mugabe, men Robert Mugabes system fortsætter i landet. I regeringen, i velfærdssystemet og i mentaliteten hos zimbabwerne.«

Linda Masarira har en fortid som togfører og fagforeningsleder. Sammen med sine kolleger demonstrerede hun op igennem 00’erne mod regeringen og dens politik. Særligt når de ikke fik udbetalt løn, kunne det få arbejderne på gaden.

På grund af sin åbenlyse modstand mod regeringen blev hun i 2015 fyret fra National Railways of Zimbabwe. Det fik hende til at intensivere sin kamp mod Mugabe og hans styre.

»Robert Mugabe mente, at jeg udgjorde en sikkerhedstrussel. Jeg var altid i fængsel under Mugabes æra. Der er ingen andre i Zimbabwe, som er blevet krænket af Mugabes politi som jeg. Jeg blev engang fængslet i 89 dage uden mulighed for kaution, fordi de mente, at jeg var skyld i, at alle i Zimbabwe demonstrerede,« fortæller Linda Masarira.

Hun fortæller, at hun blev udsat for grov vold og tortur og blev fængslet mere end 50 gange, mens Mugabe sad på magten. Hun markerer derfor heller ikke hans død med blåt som andre i byen, men sidder i kø iklædt en lilla jakke, pink negle og hennafarvet hår.

Robert Mugabe blev fredag aften udnævnt til national helt, landets fornemste posthume titel, af Zimbabwes nuværende præsident, Emmerson Mnangagwa. Til det har Linda Masarira kun én kommentar:

»Hvis det er en heltegerning, at man kører et land i sænk og dræber menneskers lyst til at være nysgerrige og skabe deres eget liv, så er Mugabe en helt. For det var det, han gjorde i sine 37 år som leder.«

Mugabes død var på alle avisernes forsider i Zimbabwe. Men med vidt forskellige budskaber.

Mugabes død var på alle avisernes forsider i Zimbabwe. Men med vidt forskellige budskaber.

Jekesai Njikzana

En gang helt, altid helt

I Harares lyskryds smyger byens avissælgere sig mellem bilerne for at sælge dagens aviser. Alle forsider har billeder af Mugabe, men med forskelligt ordvalg. En avis kalder ham for »Grundlægger, befrier og national helt«, mens en anden skriver »En æra er slut … Mugabe er død, efterlader Zimbabwe fattig og opdelt«.

Det er også denne blandede stemning, som præger befolkningen. For billedet af Mugabe er langt fra sort-hvidt. 58-årige Gift Chikakayi kan huske tiden før Zimbabwe, da det afrikanske land hed Rhodesia og var en selvstændig britisk koloni.

»Under det britiske styre var livet bedre her i landet. Vi gik i skole og havde gode job, sådan er det ikke længere i Zimbabwe. Nu har vi ikke et almindeligt liv, for der er ikke fred i landet. De unge går på universitetet, men kan ikke få et arbejde, og politiet er meget voldelige og krænkende,« siger Gift Chikakayi.

Men selv om han mener, at livet var bedre før uafhængigheden, husker han Robert Mugabe positivt, som en nationalist og en befrier:

»Det var ham, som gav os, det afrikanske folk, vores land tilbage. Det er jeg meget taknemmelig for. Jeg ser ham som en faderfigur og blev derfor også rigtig ked af det, da jeg fik nyheden om, at han var død,« fortæller han.

Fridag for at sørge

I et gammelt forfaldent industrikvarter i udkanten af Harare blomstrer små iværksætterforretninger op. Her er ingen flagstænger blandt vragdelene, de interimistiske butikker og værksteder, men stemningen er mærket af Mugabes død.

»Vi sørger over præsidentens død, så vi arbejder ikke i dag,« siger en forbipasserende mand i slidt arbejdstøj.

I et af værkstederne arbejder Michael Chemchee med at forvandle gamle bildele til metalkunst, som de forsøger at sælge til udlandet. Han er vokset op i Zimbabwe, efter at Mugabe kom til magten, og derfor også i en tid, hvor menneskerettighedsforkæmpere har mistet livet i kampen mod styret, og en stor del af befolkningen har levet langt under fattigdomsgrænsen.

Alt sammen, til trods for at Zimbabwe var et land rigt på ressourcer, da Mugabe overtog posten som landets leder i 1980.

I øjeblikket er en af de helt store udfordringerne i landet den høje arbejdsløshed, noget som Michael Chemchee også selv har mærket.

Men i modsætning til mange andre unge i landet, mener han ikke, at Mugabe selv var skyld i de destruktive handlinger, som landet led under i de 37 år, han var regeringsleder.

»Da han blev gammel påvirkede det hans hjerne, så den ikke fungerede lige så godt. Det var derfor hans kolleger, som tog mange af de beslutninger, der blev taget under Robert Mugabes regeringsperiode,« siger Michael Chemchee.

Ligesom Gift Chikakayi ser han den tidligere præsident som en faderfigur, og han er derfor meget ked af, at Mugabe er død:

»Jeg husker ham som en god far, og i min sjæl ser jeg mig selv som hans søn,« siger han og fortæller, at Mugabes død har været det store samtaleemne på værkstedet, fordi han har haft en stor betydning for deres liv.

Derfor ærgrer det også Michael Chemchee, at han ikke har råd til at tage en fridag i dag til at sørge over landets tidligere leder.

Mugabe vender tilbage onsdag

I Zimbabwe er der ikke tradition for, at kvinder udtaler sig til pressen, fordi deres plads er i hjemmet, hvor manden skal sørge for dem. På gaden i Harare er der derfor heller ingen kvinder, som ønsker at udtale sig til Information, udover Linda Masarira.

I modsætning til Michael Chemchee og Gift Chikakayi blev hun ikke ked af at høre, at Mugabe er død, men hun blev heller ikke glad, fortæller hun:

»Jeg følte ingenting, da jeg hørte det. Jeg var ikke ked af det, jeg var ikke glad. Jeg sørger ikke over Mugabe, men jeg er heller ikke bitter. På en måde fik jeg sluttet følelsesmæssigt fred med ham, da han blev fjernet fra magten i 2017.«

Mugabe blev væltet som præsident ved et militærkup i november 2017. Den nye præsident, Emmerson Mnangagwa, også kaldet krokodillen, fortsætter samme hårde stil, som herskede i landet under Mugabe. Landet lider stadig under en enorm arbejdsløshed, korruption og stigende priser på dagligvarer.

Ifølge The Sunday Mail vil Mugabes lig blive transporteret tilbage til Zimbabwe på onsdag, hvor det vil blive kørt til hans landejendom uden for landets hovedstad. Herefter vil hans kiste blive placeret på et af landets store sportsstadioner, så alle Zimbabwes indbyggere kan besøge Mugabes kiste og sige et sidste farvel til deres tidligere leder.

Zimbabwe er i officiel landesorg, indtil Mugabe er blevet begravet. Ifølge flere lokale medier forventes det, at begravelsen skal finde sted søndag den 15. september, men det er ikke meddelt officielt, hvor han skal begraves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vil Information nu fortælle, hvorledes Tvind har forlænget trængslerne for befolkningen?

Denne artikel, fra 2002, antyder, at Tvind og Mugabe har haft gensidig gavn af hinanden:
https://www.information.dk/2002/08/tvind-mugabe-staar-last-brast

Så Danmark har forstret et uhyre, der snyder og politisere overalt, ganske som Danske Bank.

Mugabe er desværre en af mange, der lynhurtigt er gik fra at være den gode til den onde.
Eller var han i virkeligheden altid ond og magtbegærlig? Han blev blot ikke gennemskuet indtil, det var for sent.
Grundlæggende ændrer folk sig ikke. Hvilke egenskaber kræves der for at blive "big boss" ?