Nyhed
Læsetid: 3 min.

Oppositionens strategi virkede: Putins parti lider nederlag i Moskva

Oppositionen sætter sig på en større andel af sæderne i Moskvas byråd efter valget søndag. Dermed har oppositionens strategi virket, men den får ingen politisk effekt, da Putins støtteparti Forenet Rusland fortsat sidder på flertallet
Valgdeltagelse i Moskva var kun på cirka 22 procent. Det skyldes, at russerne ikke har tillid til, at deres stemme kan gøre en forskel, siger en ekspert. Her valgtilforordnede på et valgsted på en skole i Moskva.

Valgdeltagelse i Moskva var kun på cirka 22 procent. Det skyldes, at russerne ikke har tillid til, at deres stemme kan gøre en forskel, siger en ekspert. Her valgtilforordnede på et valgsted på en skole i Moskva.

Gleb Schelkunov

Udland
10. september 2019

Ved søndagens valg i Moskva lykkedes det den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij at få moskovitterne til at stemme 20 af de kandidater, han pegede på, ind i byrådet. Det kan betragtes som en sejr for oppositionen og et nederlag for Putins parti Forenet Rusland. Det mener den tyske journalist og Østeuropa-ekspert Boris Reitschuster.

»Navalnijs strategi var meget succesfuld. Valgresultatet er et stort nederlag for Forenet Rusland,« siger han.

Det Kreml-støttede parti Forenet Rusland er gået tilbage og sidder nu kun på 25 af de 45 pladser i byrådet. Men selv om valget betragtes som et nederlag for partiet, har det altså fortsat flertal i byrådet. Oppositionens overordnede mål var ellers at bryde Forenet Ruslands magtmonopol. Det mislykkedes. Men det er ikke ensbetydende med, at oppositionens sejr er ligegyldig.

»Valgresultater kommer ikke til at gøre en stor forskel i forhold til den politik, der bliver ført, men det kommer til at gøre en forskel for stemningen. Det her er ikke en sejr for Forenet Rusland, og det har en symbolsk betydning,« siger Reitschuster.

Med strategien ’Stem klogt’ har Navalnij opfordret moskovitterne til at stemme taktisk på de kandidater, der havde størst chance for at slå kandidaten fra Forenet Rusland. Det lykkedes i 20 ud af 45 tilfælde. Det viser ifølge Jakob Tolstrup, forsker i russisk politik og lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, at oppositionen er i stand til at yde regimet modstand.

»Det er lykkedes at forpurre en plan om en storslået sejr for Forenet Rusland,« siger han.

Begrænset reel modstand

Der er blandt andet 13 kandidater fra Det Kommunistiske Parti, som Navalnij har peget på, og som nu er blevet valgt ind i Moskvas Byråd. Det skabte splid i oppositionen, at Navalnij pegede på disse kandidater, fordi kandidaterne moralsk og politisk placerer sig langt fra den opposition, som har demonstreret på gaderne i Moskva den seneste halvanden måneds tid.

»Det er ikke godt for demokratiet at få valgt kommunisterne ind, men for Navalnij og hans støtter er det en måde, at delegitimere regimet på,« siger Jakob Tolstrup.

De 45 pladser i byrådet fordeler sig på 25 til Forenet Rusland, 13 til Det Kommunistiske Parti, fire til det liberale Jabloko og tre til Retfærdigt Rusland.

Retfærdigt Rusland støtter Forenet Rusland, mens de to andre partier er i politisk opposition til Forenet Rusland. Ifølge Reitschuster udgør Det Kommunistiske Parti dog ikke en reel opposition og stemmer ofte sammen med Forenet Rusland på vigtige spørgsmål. Kun de fire kandidater fra Jabloko kommer til at udgøre en reel opposition i byrådet, vurderer Boris Reitschuster.

»Oppositionspolitikerne fra Jabloko kommer til at være røvirriterende,« siger han.

Medlemmerne af partiet Jabloko kommer til at kunne bruge deres pladser i byrådet til at kræve undersøgelser og fremsætte kritik. På den måde betragtes byrådet som en platform for politikere til offentligt at fremsætte deres holdninger, selv om de ikke vil kunne påvirke den politik, der føres i byrådet.

Lav valgdeltagelse

Valget til Moskvas Byråd havde kun en valgdeltagelse på cirka 22 procent. Den lave valgdeltagelse skyldes ifølge Jakob Tolstrup, at russerne ikke tror, deres stemmer kan gøre en forskel.

»Folk ser det som meningsløst, fordi resultatet alligevel bliver, som regimet vil have det,« siger han, og henviser til, at det ikke er usandsynligt, at regimet har pillet ved valgresultatet, hvis det ikke har været til Forenet Ruslands fordel.

Reitschuster forklarer ligeledes den lave valgdeltagelse med politisk apati i befolkningen.

»Folk er trætte af Putin og Forenet Rusland. De er trætte af politik og af systemet,« siger han.

Ifølge ham kan den lave valgdeltagelse også være et billede på, at Navalnijs strategi alligevel ikke var en kæmpe succes, hvis han trods alt ikke kunne motivere flere til at bringe Forenet Rusland til fald.

»Det viser, at folk ikke bare er trætte af Putin. De er også trætte af oppositionen. Ellers ville flere have stemt,« siger han.

Smart Vote vinder

I den fjernøstlige region Khabarovsk led Forenet Rusland sit største nederlag.

I byrådet tabte partiet alle på nær to pladser, viser de foreløbige valgresultater. Heraf var de 22 kandidater blevet anbefalet af oppositionens ’Smart Vote’-system, hvor oppositionsvælgere blev guidet til, hvilken kandidat der havde bedst mulighed for at slå kandidaten fra Forenet Rusland.

Byrådsvalg 2014

 

Byrådsvalg 2019

 

I regionsrådet tabte Forenet Rusland samtlige pladser. Af de 24 nyvalgte rådsmedlemmer var de 19 ’Smart Vote’-kandidater, oplyser oppositionsleder Aleksej Navalnij på sin hjemmeside.

Regionsvalg 2014

 

Regionsvalg 2019

 
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Nielsen

Mærkelig udtaĺelse af Jakob Tolstrup mht, at det ikke er godt for demokratiet, at kommunisterne vælges ind. Interessant om forforståelsen kunne belyses.