Læsetid: 3 min.

Oppositionens strategi virkede: Putins parti lider nederlag i Moskva

Oppositionen sætter sig på en større andel af sæderne i Moskvas byråd efter valget søndag. Dermed har oppositionens strategi virket, men den får ingen politisk effekt, da Putins støtteparti Forenet Rusland fortsat sidder på flertallet
Valgdeltagelse i Moskva var kun på cirka 22 procent. Det skyldes, at russerne ikke har tillid til, at deres stemme kan gøre en forskel, siger en ekspert. Her valgtilforordnede på et valgsted på en skole i Moskva.

Valgdeltagelse i Moskva var kun på cirka 22 procent. Det skyldes, at russerne ikke har tillid til, at deres stemme kan gøre en forskel, siger en ekspert. Her valgtilforordnede på et valgsted på en skole i Moskva.

Gleb Schelkunov

10. september 2019

Ved søndagens valg i Moskva lykkedes det den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij at få moskovitterne til at stemme 20 af de kandidater, han pegede på, ind i byrådet. Det kan betragtes som en sejr for oppositionen og et nederlag for Putins parti Forenet Rusland. Det mener den tyske journalist og Østeuropa-ekspert Boris Reitschuster.

»Navalnijs strategi var meget succesfuld. Valgresultatet er et stort nederlag for Forenet Rusland,« siger han.

Det Kreml-støttede parti Forenet Rusland er gået tilbage og sidder nu kun på 25 af de 45 pladser i byrådet. Men selv om valget betragtes som et nederlag for partiet, har det altså fortsat flertal i byrådet. Oppositionens overordnede mål var ellers at bryde Forenet Ruslands magtmonopol. Det mislykkedes. Men det er ikke ensbetydende med, at oppositionens sejr er ligegyldig.

»Valgresultater kommer ikke til at gøre en stor forskel i forhold til den politik, der bliver ført, men det kommer til at gøre en forskel for stemningen. Det her er ikke en sejr for Forenet Rusland, og det har en symbolsk betydning,« siger Reitschuster.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Nielsen

Mærkelig udtaĺelse af Jakob Tolstrup mht, at det ikke er godt for demokratiet, at kommunisterne vælges ind. Interessant om forforståelsen kunne belyses.