Læsetid: 8 min.

Rusland har skruet op for eksport af atomkraftværker

Rusland er verdens førende i at bygge atomanlæg i udlandet. De statsstøttede projekter underbyder deres franske og amerikanske konkurrenter på pris og på sikkerhedskrav. Til gengæld vinder Rusland øget politisk indflydelse i modtagerlandene, vurderer iagttagere
I øjeblikket er Rusland involveret i 36 atomkraftprojekter i udlandet, viser data fra det russiske atomagentur, Rosatom.

I øjeblikket er Rusland involveret i 36 atomkraftprojekter i udlandet, viser data fra det russiske atomagentur, Rosatom.

Donat Sorokin/Getty Images

11. september 2019

Rusland har over de seneste år skruet op for eksporten af atomkraft til hele verden. I øjeblikket er russerne involveret i 36 projekter i udlandet og seks i Rusland, viser data fra det russiske atomagentur Rosatom. Dertil kommer flere forhåndsaftaler i især Sydamerika og Afrika.

Rusland er i forvejen førende på verdensplan i eksport af atomenergi, og ifølge flere iagttager bruger den russiske stat eksporten som en løftestang til øget militær og politisk indflydelse i udlandet.

»Vi ser en forandring lige nu, hvor Rosatom forfølger det her i rivende fart, og vi ser, at antallet af lande, hvor de bygger atomanlæg, stiger kraftigt. Vi kan forstå, at de aftaler sjældent er en god økonomisk aftale for Rosatom, og det får os til at spekulere i, hvorfor de laver disse aftaler,« siger Madison Freeman, der er analytiker hos virksomheden Energy Impact og tidligere analytiker for tænketanken Council of Foreign Relations i New York med fokus på det politiske aspekt ved atomanlæg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Graae
  • Poul Erik Riis
  • David Zennaro
Anders Graae, Poul Erik Riis og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer