Læsetid: 10 min.

Saudi-Arabien har lige fået bank i skolegården, og deres venner ser tøvende på

Siden kong Abdulaziz ibn Saud mødte USA’s præsident Franklin D. Roosevelt i 1945 for at cementere det nyetablerede partnerskab har Saudi-Arabien været i en privilegeret position på verdensscenen. I dag fremstår saudierne ensomme og forsvarsløse over for et iransk regime, der har været belejret siden sin fødsel for 40 år siden. Hvorfor?
Saudi-Arabiens kronprins Mohamed bin Salman betragtes både i Mellemøsten og blandt vestlige som en latterlig figur, der er uegnet til at lede Saudi-Arabien – et kongedømme, der har været hjørnestenen i vestlig sikkerhedspolitik i Mellemøsten siden Anden Verdenskrig.

Saudi-Arabiens kronprins Mohamed bin Salman betragtes både i Mellemøsten og blandt vestlige som en latterlig figur, der er uegnet til at lede Saudi-Arabien – et kongedømme, der har været hjørnestenen i vestlig sikkerhedspolitik i Mellemøsten siden Anden Verdenskrig.

Giuseppe Cacace

24. september 2019

Få timer efter droneangrebet på de saudiske raffinaderier drog den magtfulde kronprins Mohamed bin Salman ud i ørkenen for at hylde den arabiske kamel, dromedaren, ved en festival nær byen Taif i Mekka-provinsen.

Kronprinsen ville signalere overskud, selvsikkerhed og urørlighed ved at stå fast ved de stolte arabiske traditioner. Men både i Mellemøsten og blandt vestlige iagttagere fremstod han som en latterlig figur, der ubevidst afslørede sig selv som uegnet til at lede Saudi-Arabien – et kongedømme, der har været hjørnestenen i vestlig sikkerhedspolitik i Mellemøsten siden Anden Verdenskrig.

»Kronprins Mohamed bin Salman er en død fisk i vandet,« konstaterer Imad K. Harb, direktør for forskning og analyse ved Arab Center Washington DC, over for Information.

»Prinsens eventyr i Yemen er kollapset, og nu har han bragt krigen hjem på en altødelæggende facon. Det kommer til at koste dyrt.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Niels Duus Nielsen
 • Kasper Kjær
 • Torben Bruhn Andersen
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Jesper Eskelund
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Karlsen
 • Toke Kåre Wagener
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Steen K Petersen
 • Anders Graae
 • Caspar Christiansen
 • ingemaje lange
 • Jakob Trägårdh
Niels Duus Nielsen, Kasper Kjær, Torben Bruhn Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Toke Kåre Wagener, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Anders Graae, Caspar Christiansen, ingemaje lange og Jakob Trägårdh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Trägårdh

Fremragende og grundig artikel!

Claus Nielsen, Kasper Kjær, Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Anders Graae, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Øv. Øv Øv
Her har vi to lande, som i retorikken så gerne vil i krig med hinanden. Det ene en nøk mere modbydeligt end det andet. Det ene er blevet det i strid modvind, det andet med medvind på cykelstien og den amerikanske hær i ryggen. Her har vi desuden amerikanerne, som alle vestlige medier pludselig bare betragter som milde tilskuere i Mellemøsten, selv om at Trump startede det hele med hans latterlige retorik og udmelding af atomaftalen, selv om de har to lande okkuperet på hver side af Iran, har placeret kæmpe militære baser i området, bl.a. verdens største, sejler rundt med a-våben i området osv.

Irans modbydeligheder kan måske undskyldes med, at de har haft en beef med amerikanerne og selvfølgelig dermed os, siden at amerikanerne væltede deres demokratisk valgte leder i 1050'erne og indsatte Shahen, som ikke kunne få nok af torturkamre og hvad har vi. Derefter er det gået slag i slag for iranerne, indtil de endelig fik smidt Shahen og amerikanerne på porten igen. Amerikanerne og alverdens uffe ellemænd blev selvfølgelig sure og skuffede over den udvikling. Shahen sikrede jo vores olie. Med den største militære magt i verden + os som fjender, indsætter iranerne et diktatur af imaner, som når det ikke opfører sig paranoidt, er ved at blive regimechange'd af amerikanerne.

Det andet land Saudi Arabien har fået medvind af hele verden. Vesten sender deres kongelige og præsidenter til det saudiske diktatur for at danse og lege med sabler. Men alligevel vælger sauderne at gøre diktaturet mere og mere modbydeligt og middelalderligt religiøst. De vælger tilsyneladende at sponsorere de 15 saudier og 4 andre flykaprer, som fløj ind i tårnene i New York 9/11 2001. De vælger at sponsorere jihad i den gangske verden. Og chupper journalister op og bruger syre for at få deres kropsdele til at forsvinde.

Og, til trods for, at der er faldet lidt ro på, ved vi alle, at vestlige soldater nu skal forsvare Saudi Arabien og deres/vores olie. Ingen New Green Deal her. Amerikanske soldater skal ligefrem nu være "menneskelige skjold", så iranerne ikke igen smadrer olieanlæg.

Niels Duus Nielsen, Kasper Kjær, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Palle Jensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen, Anders Graae, John Andersen og nils valla anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Amerikas forenede stater (AFS) har mange gange bevidst rundt om i verden, at man ikke ønsker udvikling af demokratier, men konsekvent støtter de værste, mest højreorienterede generalissimoer, som det er muligt at opdrive i det pågældende land: Iran er vel så fremskredent demokrati (siden Mossadeq), som det kan lade sig gøre, at have på de betingelser, som Imperiet stiller (over for stater, der besidder ressourcer/producerer varer andet end frugt og grønt).

Niels Duus Nielsen, Kasper Kjær, Birte Pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Susanne Kaspersen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Tak for indsigtsgivende artikler fra denne skribent!

Niels Duus Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Saudierne skulle måske søge støtte og hjælp fra Kina! Kina får meget olie derfra, har planer for "road og belt" i området, har samme menneske-syn som saudiernes prins, så Kina må være det perfekte match! Og kinesere er der mange af, flere end iranere. Og ligesom ved aftaler med amerikanerne, vil der være "strings attached", og den slags har Kinas store interesse, på deres vej til stormagts-status.