Baggrund
Læsetid: 6 min.

I slutningen af september står en uge i klimaets tegn med klimatopmøde og folkestrejke

Den 21. til 23. september er New York centrum for det ekstraordinære klimatopmøde, som FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, har indkaldt til for at lægge pres på klodens økonomiske og politiske beslutningstagere. De unge tyvstarter fredag den 20. september med en global skolestrejke – de voksne følger trop ugen efter med en totimers pause for klimaet
Hver fredag er der skolestrejker for klimaet. Det er særligt taget til i USA, efter at Greta Thunberg er ankommet. Her er det en strejke fredag d. 30. august i New York. Strejkerne vil efter alt at dømme vokse i størrelse frem mod topmødet i netop New York i slutningen af september.

Hver fredag er der skolestrejker for klimaet. Det er særligt taget til i USA, efter at Greta Thunberg er ankommet. Her er det en strejke fredag d. 30. august i New York. Strejkerne vil efter alt at dømme vokse i størrelse frem mod topmødet i netop New York i slutningen af september.

Brian Branch-Price

Udland
6. september 2019

»It is time to come with a plan,« lyder sloganet for det ekstraordinære FN-klimatopmøde, som generalsekretær Antonio Guterres har indkaldt til, og som afholdes i New York fra den 21. til den 23. september.

Greta Thunberg ankom allerede til New York forrige tirsdag efter at have krydset over Atlanten fra Europa i sejlbåd, og om to uger følger virksomhedsledere, investorer og udviklingsbanker, repræsentanter for civilsamfundet og ikke mindst en lang række af verdens statsledere.

Det ekstraordinære klimatopmøde afholdes ifølge generalsekretær Guterres af to årsager. Den ene er, at alle lande senest i 2020 skal opjustere deres nationale klimahandlingsplaner, så de i højere grad lever op til forpligtigelserne fra Parisaftalen.

Den anden er, at det går alt, alt for langsomt med at handle politisk på klimakrisen, der risikerer »at accelerere ud af kontrol,« som Antonio Guterres gentagne gange har advaret om.

Senest da han i marts i år afholdt pressekonference i forbindelse med udgivelsen af den årlige statusrapport fra verdenssammenslutningen af meteorologiske organisationer, World Meteorological Organization, WMO.

»Klimaforandringerne fortsætter med at accelerere (…) Vi ser nye varmerekorder på både land og i havene, rekorder i vandstandsstigninger og i koncentrationen af drivhusgasser. Samtidig oplever vi stadigt mere dramatiske konsekvenser af det mere ekstreme vejr,« lød det fra FN-generealsekretær Antonio Guterres, der understregede, hvad klimatopmødet i New York derfor handler om:

»Det er vigtigt, at vi takler klimaforandringerne med meget større ambitioner. Derfor siger jeg til lederne: ’I skal ikke komme med endnu en tale, kom med en plan.’ Jeg beder dem om at komme til klimatopmødet med konkrete og realistiske planer, der én gang for alle bringer os på rette vej.«

Danmark sender en delegation af virksomhedsledere og politikere anført af den danske statsminister Mette Frederiksen (S) og klima- og energiminister Dan Jørgensen (S), og Danmark er – sammen med Etiopien – blevet betroet at lede det af konferencens hovedtemaer, der handler om at sikre en global bæredygtig energiforsyning bestående af vedvarende energikilder som sol og vind.

Få år til at vende skuden

Når topmødet skydes i gang om godt to uger, er de ankomne stats- og virksomhedsledere på forhånd blevet udstyret med fire håndfaste krav fra generalsekretær Antonio Guterres.

Forud for topmødet har han nemlig bedt klodens økonomiske og politiske beslutningstagere om at overveje, hvordan de hurtigst muligt kan garantere, at ...

1) Der ikke investeres i kul efter 2020.

2) At alle subsidier til kul, olie og gas, der aktuelt støttes med omkring 30.000 mia. kroner årligt, udfases.

3) At alle lande er CO2-neutrale senest i 2050.

4) At der indføres skatter eller afgifter på drivhusgasser, så det altid er forureneren, der betaler.

»Vi har meget få år til at vende udviklingen, fordi koncentrationen af CO2 i atmosfæren ikke forsvinder. Og derfor kommer vi stadigt tættere på at ramme det øjeblik, hvorfra vi ikke længere kan rette op og ender i en tilstand langt værre end det, som FN’s klimapanel hidtil har beskrevet,« advarer Antonio Guterres.

»Så vi skal gøre, som videnskaben siger. Det er det, som unge over hele kloden med deres fulde ret forlanger.«

En pause for klimaet

Fredag inden FN-bygningen åbner dørene for klimatopmødet i weekenden den 21. til 23. september, planlægger unge kloden over endnu en omfattende, global skolestrejke for klimaet. Og som noget nyt vælger mange voksne at følge trop med planlagte arbejdsnedlæggelser i to timer mellem 12 og 14.

’Break for Climate’ hedder den globale strejke, hvor voksne tager en pause fra arbejdet – og det sker enten den 20. september eller – som i Danmark – ugen efter den 27. september.

En af de danske virksomheder, der vælger at sætte et lukket-skilt på døren fredag den 27. september, er Merkur Andelskasse.

»Vi har valgt at gå med, fordi klimakrisen gør, at vi ikke kan vente længere,« siger bankens direktør, Lars Pehrson:

»Vi ønsker at bakke op om de unges appel – og så ligger det også i naturlig forlængelse af det, banken har gjort i årevis: Vi ønsker at være frontløber, der viser den rigtige vej og tager de hensyn, vi er nødt til at tage,« siger Lars Pehrson, der personligt er frustreret over den måde, som klimakrisen takles på.

»Det er jo en noget mærkelig situation, når vi udmærket ved, hvor stor en udfordring klimakrisen er, men alligevel vælger ikke at gøre noget og tværtimod ignorere videnskaben. Det svarer til, at din læge siger, at du har diabetes og skal på en diæt for at overleve. Så siger man jo heller ikke, at det tror man ikke på, bare fordi man er irriteret over, at man skal til at lægge sine vaner om.«

Det sker i klimaugen

  • Den 20. september arrangerer lokale fridays for future-afdelinger skolestrejker for klimaet kloden over.
  • Den 20. og den 27. september er det de voksne, der strejker for klimaet i to timer mellem 12 og 14. I Danmark foregår det den 27. september, hvor der i landets største byer arrangeres fællesdemonstrationer med taler og musik. Dagbladet Information deltager i både strejke og det fælles arrangement, som avisen er mediepartner på.
  • Den 21. til 23. september afholder FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, et ekstraordinært klimatopmøde i FN-bygningen i New York for at lægge pres på klodens økonomiske og politiske beslutningstagere. »I skal komme med planer, der lever op til Parisaftalen,« har Guterres forlangt af de deltagende statsledere.
  • Den 23. til 29. afholder New York klimauge, som ifølge arrangørerne bliver den største af sin art nogensinde. Klimaugen er en blanding af kunst, kultur, politik, teknologi og aktivisme.

»Men med klimaet er det, som om vi mener, at vi selv kan afgøre, om vi synes, det er alvorligt, og om vi derfor gider at lytte til videnskaben. Men vi skal lytte til videnskaben, præcis som vi vælger at lytte til lægen.«

Merkur Andelskasse vælger at holde lukket hele fredagen og ikke kun de to timer, som opfordringen til en global strejke for klimaet ellers lyder. Det handler om at vise, at det er alvor og lægge pres på egne politikere, siger Lars Pehrson.

»Man kan også se det her i en dansk kontekst: Nu har vi fået en regering, der siger, den vil gøre noget seriøst i forhold til klimaet. Det her er så en måde at skubbe til dem og sige: ’Nu er det nu’. Det er den virkning, vi ønsker, det gerne skulle have,« siger Lars Pehrson.

Om Merkur Andelskasse bliver den eneste bank i Danmark, hvor de ansatte går i klimastrejke fredag den 27. september, vides endnu ikke. Men i Europa får Merkur følgeskab af andre pengeinstitutter med stramme etiske retningslinjer som schweiziske Alternative Bank Switzerland, ABS, og den tyske alternative bank, GLS Gemeinschaftsbank. 

Klimauge i New York

Når FN-klimatopmødet lukker ned mandag den 23. september, begynder New Yorks klimauge, den største klimabegivenhed nogensinde, som arrangørerne lover.

Klimaugen byder på et miks af kunst og kultur, teknologiske løsninger, politiske debatter og som noget nyt, vil der i år være et særligt fokus på ungdom, aktivisme og lederskab.

»Med mere end 150 arrangementer dette år omdannes New York til et samlingspunkt for klimaaktivisme. Der er derfor intet bedre sted eller tidspunkt for at samarbejde om nye løsninger og diskutere, hvordan vi kan gøre meget mere,« siger Helen Clarkson, direktør i The Climate Group, der står for New York klimauge.

Blandt de deltagende kunstnere er Per Anoldi, der med støtte fra blandt andet Ny Carlsberg Fonden, har skabt en serie af klimaplakater under titlen ’Global Warning’. De vil blive vist på skærme over hele New York i forbindelse med klimaugen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her