Læsetid: 8 min.

Snart står det historiske Hasankeyf under vand

I det sydøstlige Anatolien er Tyrkiet begyndt at opdæmme Tigris-floden og oversvømme 190 landsbyer i udviklingens navn. Dermed slår Ankara to fluer med ét smæk: øger kontrollen med kurderne og får en trumf i konflikten med Irak længere nede ad floden
Den historiske kurdiske by Hasankeyf vil blive oversvømmet, når en ny dæmning tages i brug i den østlige del af Tyrkiet, hvor der bor mange kurdere.

Den historiske kurdiske by Hasankeyf vil blive oversvømmet, når en ny dæmning tages i brug i den østlige del af Tyrkiet, hvor der bor mange kurdere.

Waleed Safi

14. september 2019

HASANKEYF, SYDØSTTYRKIET – Kurdiske Cetin Bato er på ingen måde religiøs, han er venstreorienteret helt ind til benet, men når han taler om hjembyen Hasankeyf, bliver han alligevel en smule åndelig.

De ældre kurdere i Cetin Batos hjemby har altid sagt, at da Vorherre i tidernes morgen skabte jorden, svævede hans ånd over Hasankeyf. Siden har det været det mest frugtbare sted på Tigris-flodens bredder. Et sted med bakker, dale, kilder, hvede, byg, figen, honning og kvæg.

»Der har altid været en overflod af alting her. Ingen har nogensinde manglet noget,« siger Cetin Bato.

Det er solnedgang, og den 38-årige kurder står på toppen af nogle klipper, der tårner sig som en gigantisk mur over Hasankeyf. Man kan se ud over hele dalen. Tigris-floden skærer gennem landskabet, så langt øjet rækker, inden den forsvinder bag en af dalens vægge i det fjerne mod øst.

Man kan også se Hasankeyfs huse, minareter, plantager og dét granatæbletræ, hvor Cetin Bato første gang kyssede en pige i sine tidlige teenageår.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Pedersen
  • Nike Forsander Lorentsen
  • Joen Elmbak
  • Eva Schwanenflügel
  • erik pedersen
  • Marianne Stockmarr
  • Johnny Christiansen
Poul Erik Pedersen, Nike Forsander Lorentsen, Joen Elmbak, Eva Schwanenflügel, erik pedersen, Marianne Stockmarr og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer