Nyhed
Læsetid: 2 min.

Spanien risikerer nyvalg

Premierminister Sánchez nægter at gå i regering med Podemos, men han har brug for partiets støtte for at undgå nyvalg
Udland
7. september 2019

Vi har brug for jeres omfavnelse, men vi holder jer ud i strakt arm.

Det er beskeden fra Spaniens fungerende premierminister Pedro Sánchez, som afviser at indgå i en koalitionsregering med partiet Podemos, men alligevel har brug for det venstreorienterede partis støtte i det spanske parlament.

At de to partier ikke kan enes om at definere deres parforhold gør, at Spanien næsten et halvt år efter parlamentsvalget stadig ikke har en ny regering – og samtidig risikerer et nyvalg allerede til november.

Sánchez og hans socialistiske parti PSOE opnåede en stor valgsejr den 28. april, men fik ikke absolut flertal. Sánchez insisterer dog på at danne en étpartis mindretalsregering, selv om Podemos har erklæret sig klar til et regeringssamarbejde – og har sat det som et krav for at støtte op om Sánchez og PSOE.

»Det kan ikke lade sig gøre,« sagde Sánchez tirsdag ifølge avisen El País om muligheden for at indtræde i en regering med Podemos.

»Betingelserne for at indgå et regeringssamarbejde er ikke opfyldt. Men det behøver ikke gøre os til modstandere. Vi kan være loyale allierede, ligesom vi har været det før i tiden.«

Sánchez mener, at der mangler tillid mellem de to partier, som også er politisk uenige på en lang række områder.

Tiden er dog ved at løbe ud for Sánchez. Hvis han ikke opnår parlamentarisk flertal til at bakke op om sin regering inden den 23. september, skal der udskrives valg til afholdelse i november. Det vil i så fald være det fjerde spanske parlamentsvalg på fire år.

I et forsøg på at overtale Podemos til at blive støtteparti for en ren PSOE-regering har Sánchez i denne uge fremlagt 370 politiske tiltag, som han beskriver som del af et »fælles progressivt politisk program«, og som kommer Podemos politisk i møde.

Blandt tiltagene er gratis dagpleje, indførelsen af mindsteløn til bekæmpelse af børnefattigdom, og et mål om at 85 procent af Spaniens energiforbrug skal dækkes af vedvarende energikilder i 2040.

Derudover har Sánchez lovet at give Podemos-medlemmer lederstillinger i en række offentlige institutioner. Men ingen af de ministerposter, som Podemos kræver.

Lederen af Podemos, Pablo Iglesias, har i første omgang givet premierministerens udspil den kolde skulder, hvilket indikerer, at et nyvalg er uundgåeligt.

»Politik kan ikke baseres på tillid, men kræver garantier. En koalitionsregering er den eneste garanti for, at vi får gennemført den politik, som vil forbedre folks liv,« skrev han på Twitter.

Sánchez kom til magten i Spanien i juni 2018. Ifølge en meningsmåling i avisen El Mundo står PSOE ved et nyvalg til at opnå 145 ud af 350 pladser i parlamentet – 22 flere end ved valget i april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her