Læsetid: 4 min.

Efter syv dage ved magten kan Italiens nye regering være ved at smuldre

Italiens tidligere premierminister Matteo Renzi var arkitekten bag den nye regeringskoalition, som har neutraliseret højrepopulisten Matteo Salvini. Men for at øge sin magt vil centrumvenstres forhenværende yndling nu danne sit eget parti, der kan ende med at sparke benene væk under hans egen politiske konstruktion
Renzi blev indtil for nylig set som en politiker, der havde udspillet sin rolle. Men han har formentlig konkluderet, at hans indflydelse i centrum-venstre-partiet Partito Democratico blev stadig mindre med den mere venstreorienterede Nicola Zingaretti ved roret.

Renzi blev indtil for nylig set som en politiker, der havde udspillet sin rolle. Men han har formentlig konkluderet, at hans indflydelse i centrum-venstre-partiet Partito Democratico blev stadig mindre med den mere venstreorienterede Nicola Zingaretti ved roret.

Filippo Monteforte

19. september 2019

Den tidligere italienske premierminister Matteo Renzi sagde det selv for et par uger siden: »Alt er muligt på Italiens vanvittige politiske scene.«

Og nu er det ham, som har føjet det seneste kapitel til den italienske vanvidshistorie, da han tirsdag annoncerede, at han vil forlade centrum-venstre-partiet Partito Democratico (PD) for til gengæld at danne et nyt parti med navnet Italia Viva.

Det var den 44-årige forhenværende PD-leder, som førte an i indsatsen for at presse den højrenationale populist Matteo Salvini ud i oppositionsmørket ved at skabe det, der ellers var blevet set som en umulig konstruktion, nemlig et regeringssamarbejde mellem sit eget parti og ærkefjenderne fra Femstjernebevægelsen.

Men blot en uge efter, koalitionen blev stemt igennem i begge parlamentets kamre – ja, få timer efter, de sidste politiske poster i regeringen var blevet besat – er det Renzi selv, der med sin udmelding om et nyt parti for alvor destabiliserer det nye regeringsprojekt. Ifølge ham selv vil omkring 30 andre parlamentarikere følge ham ud af PD og over i hans nye parti.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den første opinionsundersøgelse med Italia Viva giver dem 3,8%, så Renzi er nok ikke alt for forhippet på et valg i den nærmeste fremtid og PD mister kun et par procent.. De to ministre fra hans gruppe sidder der stadig. - Der har ikke være nogen politisk "begivenhed" som har retfærdiggjort bruddet, og Renzi har ikke et politisk projekt, som kan appellere til mange.
Det siger meget om ham, at man regner med, at han kan tiltrække nogle parlamentarikere fra Berlusconis synkende skude, Forza Italia.

David Zennaro, Anker Heegaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Renzi er naturligt vred over, at der ikke blev plads til ham i regeringen, hvilket selvfølgelig er udtryk for en magtkamp i PD, som det er set så tit. Nu har han sikret sig personligt politisk råderum indenfor regeringen, der altså nu har et støtteparti, der i et og alt er ideologisk på linje.

Jeg fornemmer, at danske journalister har enormt svært ved at leve sig ind i, hvordan på helt almindelig vis aftaler og alliancer bliver til.
Overalt står man hele tiden på spring for at tro det værste, men gang på gang får man bare ikke ret. Man lever på overfladen og forstår ikke den underliggende, dybere forankring. Sensationsmageri og åbenbart ud fra en tivoliseret tankegang om at det kan være lige meget; men det kan ikke være lige meget.

Niels Johannesen

# Jes Enevoldsen

Jeg tror du tager fejl - Renzi er en kompetent og respekteret politiker der er kørt ud på sidelinjen på grund af interne uenigheder i PD - umiddelbart tænker jeg at den nuværende parlementariske situation - med det i stigende grad ekstreme Lega og den åbenlyst inkompetente Femstjernebevægelse som største partier - giver rigtig god grobund for at trække mange vælgere til et nyt midterparti med en dygtig leder ved næste valg.