Læsetid: 9 min.

Hun talte til FN 27 år før Greta Thunberg: »De unge har altid været i forreste linje«

27 år før Greta Thunberg talte en dengang 12-årig pige verdens ledere midt imod på et FN-miljøtopmøde. I dag er Severn Suzuki stolt af de unges klimabevægelse og vred på den generation af voksne, der har svigtet dem
Til FN’s store miljøkonference i Rio de Janeiro i 1992 talte den dengang 12-årige Severn Suzuki (billedet). I dag er hun 39 år og stadig aktiv miljøaktivist.

Til FN’s store miljøkonference i Rio de Janeiro i 1992 talte den dengang 12-årige Severn Suzuki (billedet). I dag er hun 39 år og stadig aktiv miljøaktivist.

Youtube

30. september 2019

»Forældre burde være i stand til at trøste deres børn ved at sige: ’Alt skal nok ordne sig, det er ikke verdens ende, og vi – vi gør alt, hvad vi kan.’ Men jeg synes ikke, I kan sige det til os længere. Er vi overhovedet på jeres liste over vigtige spørgsmål?«

Det er en ung pige, der taler fra FN’s talerstol. I den store plenarsal sidder stats- og regeringschefer, ministre, erhvervsledere og andre globale beslutningstagere og lytter med tilbageholdt åndedræt.

»Var I nødt til at være bekymrede over disse ting, da I havde min alder,« spørger den unge pige de voksne.

»Alt dette sker for øjnene af os, og alligevel handler vi, som om vi har al den tid og alle de løsninger, vi kan ønske os.«

Mange blandt tilhørerne er tydeligt berørt, og da den korte tale er overstået, kvitterer salen med stående ovationer, mens den unge pige forlader salen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Svend Erik Sokkelund
 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Karlsen
 • Ellen Jeppesen
 • ingemaje lange
 • Bent Gregersen
 • Torben K L Jensen
 • erik pedersen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Ejvind Larsen
 • Marianne Stockmarr
 • Lars Koch
 • Alvin Jensen
 • Steen K Petersen
 • Dorte Sørensen
Svend Erik Sokkelund, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Ellen Jeppesen, ingemaje lange, Bent Gregersen, Torben K L Jensen, erik pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Marianne Stockmarr, Lars Koch, Alvin Jensen, Steen K Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er årgang 1979. Det var året, hvor Verdens Meteorologiske Organisation samlede videnskabsfolk til at diskutere deres foruroligende resultater. De kom frem til, at situationen var tilpas alvolig til at de var nødt til at råbe politikerne op.

Under min opvækst var det tydeligt, selv for et stort barn, at videnskaben var afklaret. Vores ledere sad bare på deres hænder. Hvis de var gået i gang med at lave forandringer dengang for 40 år siden, eller for 27 år siden, ville vi stå i en mærkbart anderledes situation i dag. Langt hen ad vejen sad jeg dengang som nu med de samme frustrationer, som Greta og Severn har givet udtryk for.

Vi diskuterer stadigvæk skrivebordsøvelser for at få CO2-udslippet til at se lavere ud, uden faktisk at gøre noget. Fingrene er så småt ved at blive hevet ud, men vi stirrer stadigvæk forblændet på vores klimapåvirkning i den hjemlige andedam i stedet for det fulde billede: Danmarks CO2 udledning beløber sig til 7 tons CO2 per dansker om året. Men hvis man medtager vores forbrug af importerede varer stiger det til 17 tons.

Imens kører generationstyveriet ufortrødent fremad. Verden er på vej på røven, jo yngre du er, jo mere af regningen skal du betale.

Svend Erik Sokkelund, Torben Skov, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, John Andersen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Jens Kofoed, Jesper Sano Højdal, Knud Chr. Pedersen, Ellen Jeppesen, Carsten Svendsen, Rolf Andersen, Bente Christiansen, Bent Gregersen, Werner Gass, Steen Bahnsen, Boe Larsen, Pia Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ronny Linder, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Købestop - flystop osv. kan det nytte?
Hvis tilstrækkeligt gjorde det kunne det muligvis tvinge en anden teknologisk udvikling igennem - Bedre togforbindelser og offentlig trafik, produkter med lang levetid og som kan repareres - find selv på flere. Har hver enkelt af os et ansvar - selvfølgelig har vi det - vi har et valg. -Politikerne bliver ved med at sidde på hænderne så det er nødvendigt at sende et budskab. For ligesom det ikke nyttede at nogle få udskiftede de gamle elpærer med de nye lavenergi pærer så hjalp det gevaldigt da det oppefra blev forbudt at sælge de gamle strømslugere. Hvorfor blev lavenergipæren ikke udviklet for 27 år siden. Hvornår og hvorfor blev det OK at producere ting der er programmeret til at gå i stykker osv.
Vi skulle have lyttet for 27 år siden men i stedet har pressen travlt med at dæmonisere og splitte folk blot for at få solgt flere nyheder.
Gretas interwiev i skavlan
https://www.youtube.com/watch?v=jTxMkFrba44

Gunvor Henriksen, Birte Pedersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Werner Gass, Steen Bahnsen, Dorte Sørensen og Boe Larsen anbefalede denne kommentar

I bagklogskabens ulidelige spotligth - Havde vi reageret for 27 år siden havde vores samfund set helt anderledes ud - nu kniber det med tiden. :-(

søren ploug, Birte Pedersen, John Andersen, Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, ingemaje lange, Werner Gass og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Jeg vil angribe den fra en helt anden vinkel.

Siden 1970ne har storkapitalen i olie industrien og de øvrige. co2 foruerende industrier kendt til problemet med klima forandringerne. frem for at tage ansvar, har de siden de fik denne information sendt deres trollehær ud og angrebet alt og alle. som der kritiserede olie industrien og de øvrige, forsile industrier, de har købt og betalt politikere til at kikke den anden vej. og medier som der var deres skødehunde, frem for samfundets vagthunde.

Det er ikke viden der har manglet men vilje, og som den neo liberale økonomi er indrettet så fordæver den hele samfunds systemet intet måtte komme i vejen for væksten,

jeg vil bruge et andet udtryk, end vokse versus børn. ja det er ondskab overfor godheden. det neo liberale samfund er i sin essens ondskab. koncentreret ondskab. for der eksistere ikke en reform der kan reformere denne økonomiske tankegang og bevare neo liberalismen i sin rod så neo liberalismen ender med at blive, god, i balance med naturen, så neo liberalismen spreder velstanden ud til os alle og ikke koncentere den hos få rige.

neo liberalismen er i sin kerne indrettet til at ødelægge natur og efterlade affald indrettet til at direktørene i olie selvskaberne tænker på sig selv og ikke det samfund de lever i, politikerne, er ikke vores folkevalgte, de er neo liberalismens håndlangere.

Det eneste Greta gjorde..... var at sige se i har jo ikke tøj på, og alle kunne nu se ja alt hvad de har sagt er reelt bullshit susuki gjorde det i 1992, og siden da er der intet forandret, intet...... apselut intet. vi er forsat af status q. vi er gået fra 355 ppm til 410 ppm siden 1992, til idag.

samtidigt har vores politikere været konstant fulde af varm luft i deres munde.

jeg mener seriøst vi skal gøre seriøst oprør.

søren ploug, Birte Pedersen, John Andersen, Gaderummet Regnbuen, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, Werner Gass, Pia Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Generationstyveri, det er vist ingen måde længre med all den skyld de voksne og pensionister skal bære rundt på, nu er det generationstyveri ovenpå , flygskam, kødskam, rygeskam osv. Suk! Ville være dejligt med fremadskuende positivitet i stedet for.

Michael Friis, Pia Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Nike
Du har ret. Medierne bestiller ikke andet end at afspore det sagen reelt drejer sig om, hvad enten det drejer sig om at skyde budbringeren og dæmonisere denne, eller dæmonisere hele generationer. Det drejer sig ikke om generationer men om en kultur der fremmer overforbrug og ødelæggelse af naturgrundlaget. Vi kommer til at lægge om og hvordan gør vi det for det kan jo ikke fortsætte? Kom med dine bud og læg al den skyld og skam bag dig.

Birte Pedersen, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, ingemaje lange og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En måde var at indføre en korter arbejdstid, i stedet for hele tiden at tænke i flere og flere folk i arbejdsudbud. Hold op med at se lønmodtagerne mv. som en varer , der bare skal bruges og så smides væk.
Hvis arbejdstiden blev nedsat var der mere tid til familie osv. herved kunne familien yde mere omsorgen og give børn o.a. de kram de har brug for osv.......... Ligeledes vil mange ikke gå ned med stress og andre arbejdsskader - hvilket vil give færre sundhedsomkostninger . Osv............
Bare et forslag.

Nike Forsander Lorentsen

Pia.
Jadå det findes masser af gode ideer og tiltag som f.eks. Man smider ju ikke sin cykel ud når den punkterer eller gearene ikke funker man lader den repareres hos cyklesmeden sådan ku det også ske med andre ting og sager, til reparatøren/reparatøsen med ting som går i stykker, tøj, sko, TV-
apparajten, elkedel osv. Det findes nok masser af arbejdespladser på den måden også. Ja hvad med
gadefejere i stedet før de maskiner som kører rundt, de kan ju ikke komme ind mellen parkerede biler.
Skyld og skam har aldrig været midt problem, lever som jeg lær med cykel og har ikke mine apparajser på standby.

Konflikten er i os selv. Vi vil ikke leve som man engang levede.
Vi vil have næste generation har det godt eller bedre end os.
Mange glemmer, at en motor eller en mark eller en fabrik er blevet mere effektiv.
Mange glemmer, at ved handling nu og uden omtanke, så er verdens industri ikke klar, og derfor VIL nu-kravet betyde store kriser.
Mange glemmer, at klimadiskussionen er relevant for folk, der har deres på det tørre. Dem der er fattige og sulte de er bekymret om deres næste måltid.

Tja, Michael, det er verdens fattige, der kommer til at betale den højeste pris under klimaforandringerne. Det er såmænd noget, der allerede sker. Det er f.eks. fattige bønder i Afrika og Asien, hvis høst slår fejl i tørken. Det er beboere i små østater, der mister deres hjem. Det er hjemløse, marginaliserede, ældre og syge i vestlige samfund, der dør under hedebølger, oversvømmelser, skovbrande og orkaner. Folk, der har penge nok skal nok kunne betale sig til at overleve. Så selvom klima ikke står øverst på de fattiges dagsorden er det ikke en skid solidarisk at være klimafornægter.

søren ploug, Birte Pedersen, Werner Gass og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Blot ét eksempel på svineri, der er kommet frem i løbet af de seneste par dage; vores europæiske, sorterede plastaffald havner i Asien, hvor det bliver brugt som billig brændsel, eller ligger og flyder i naturen.

Mange fattige tjener penge på at håndtere denne plastik, og negligerer deres helbred fremfor økonomi.

Hvorfor hjælper EU ikke med at bygge anlæg, hvor forbrænding kunne ske mere miljø- og CO2 venligt?
Hvorfor hjælper vi ikke med at skabe gode arbejdspladser i fattige lande, så folk ikke bliver tvunget til at leve af lossepladser?

Når produktionen udflytter til Asien er det for at spare penge på lønnen og produktionsfaciliteterne, fx i syfabrikker der kollapser og begraver arbejderne levende.

Vi eksporterer vores problemer til andre lande, og udnytter dem groft.

Det er derfor, neoliberalismen og det frie, globale marked er den virkelige synder i kampen for klimaet, og derfor kampen mod uligheden på hele planeten er den vigtigste faktor.

Marie Jensen, Birte Pedersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Tanzania er det land, hvor jeg har set den voldsomste forurening som bl.a. stammer fra ligegyldighed. Folk smider affald alle steder og virker ligeglade. Nu vil man forbyde plasticposer. Et skridt i den rigtige retning.
Handel med affald er ikke kun et onde. Nogle lande har bedre faciliteter til behandling. MEN det er naturligvis ikke i orden, at affald bliver eksporteret fra et land til et andet for blot at blive deponeret i det fri.
Det er naturligvis godt for at se egne fejl, men krav om handling nu i rige lande uden at overveje fakta i fattigere lande inkl. befolkningsudvikling, det er at fornægte virkeligheden.

Ete Forchhammer

Generationstyveri? Tja, som 75-årig kan jeg godt føle mig lidt til grin for mine yngre "naboer" der deltager flittigt i forbrugsræset osv... (forvildede mig forleden ind i Magasin... i guder, der er langt igen før både udbydere og kunder har rykket sig i en "grøn" retning der batter!)

Godt, den nødvendige samfunds- og livsstilsændring er på vej på tværs af generationerne - hvis den da er det i tilstrækkelig grad? Jf. Finanslovsforslaget, som vel er stillet sådan af frygt for flertallet af alle over 18? - foruden af frygten for finansmarkedet&co.?
Dette synspunkt måtte meget gerne gøres til skamme snarest.

Gunvor Henriksen

Jeg var i Ghana i 2008 og der oplevede renhed og oden intet affald der flød,
Men jeg oplevede også store lossepladser hvor vi de udviklede lande deponerer vores skrald.
Gunvor Henriksen